ISSN 2457 - 3973

Monahii de la Petru-Vodă avertizează: Sinodul din Creta vrea autoritatea supremă în detrimentul poporului!

Biserica Ortodoxă Română trece, în aceste zile, prin momente de îngrijorare, după ce au fost făcute publice (cu mare întârziere) punctele de pe ordinea de zi a sinodului ce va avea loc, peste două săptămâni, în insula Creta.

Câteva sute de monahi și monahii de la mănăstirile din Neamț au trimis o scrisoare deschisă către mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, în care își manifestă îngrijorarea față ce ar urma să fie aprobat de sinod.

Dincolo de faptul că Patriarhia de Constantinopol a publicat abia acum o lună abia textele pe marginea cărora vor avea loc discuţiile. sinodul vrea să își atribuie autoritate supremă în luarea deciziilor, în detrimentul poporului suveran. Apoi, sinodul ar putea lua orice decizie fără ca ea să aibă susținerea și aprobarea poporului.

De altfel, la 1848 a avut loc un sinod pan-ortodox la Constantinopol, care a trebuit să răspundă papalităţii la nişte propuneri făcute atunci. Acel sinod din 1848 afirmă foarte clar: “la noi autoritatea supremă este poporul cel drept-credincios, deci degeaba hotărîm noi lucruri cu care el nu e de acord; poporul a păstrat credinţa neschimbată atîtea secole”.

Iată și textul exact emis de acel sinod: “la noi nici Patriarhii, nici Sinoadele nu au putut vreodată a aduce lucruri noi, căci păzitorul Credinţei este însuşi trupul Bisericii, adică poporul însuşi, care voieşte ca veşnic neschimbată să-i fie credinţa, şi la fel cu a Părinţilor săi”.

Odată auzită vocea monahilor și monahiilor de pe tot cuprinsul județului dar și a Moldovei, Patriarhia Română are obligația de a ieși, cât mai curând, cu o poziție publică față de toate propunerile ce vor fi dezbătute de sinodul din Creta, de la mijlocul lunii iunie 2016.

Vă prezentăm mai jos și link-urile de la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă și Mănăstirea ”Sfinții Mihail și Gavriil” Petru-Vodă unde au fost făcute publice punctele de vedere ale slujitorilor Bisericii.

 

http://www.paltin-petruvoda.ro/scrisoare-deschisa-adresata-inaltpreasfintitului-teofan-de-catre-monahi-din-mitropolia-moldovei-si-bucovinei-in-vederea-sinodului-din-creta-iunie-2016/

http://manastirea.petru-voda.ro/2016/05/28/sinodul-din-creta-din-iunie-2016/

Articolul anterior

Regizorul Cristian Mungiu a venit la Piatra Neamț! ”Bacalaureat” la Cinematograful ”Dacia Panoramic”

Articolul următor

De ce PSD și nu soluții aventuroase și fără dragoste de țară?

2 Commentarii

  • Nadajduim in Mila lui Dumnezeu ca hotarile Patriarhiei Romane sa fie luate cu dreapta socoteala pentru rugaciunile Sfintiilor Voastre cit si ale poporului roman .Doamne ajuta!

  • Să nu fie. De câte ori atacă biserica, le răspund că biserica suntem noi. Deci să nu se despartă episcopii de popor că rău le va fi.
    Iar, noi poporul, să nu uităm pierderea conducătorilor este și pieirea noastră, căci “bate -voi păstorul și se va împrăștia turma.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *