ISSN 2457 - 3973

Soția bărbatului plimbat prin Spitalul Județean Neamț are și ea CORONAVIRUS! Femeia prezintă noi probe din spital!

Soția bărbatului care a fost plimbat de 3 ori prin Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț până să fie testat pentru coronavirus a fost depistată și ea POZITIV!
Femeia a prezentat o replică concludentă la comunicatul de presă întocmit de Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț și trimis (culmea) altor redacții, care nu au abordat subietul. Dar care s-au grăbit să prezinte ceea ce susține conducerea Spitalului Județean, stigmatizând tocmai pacientul. Da, acel pacient trimis de 2 ori acasă fără să fie testat pentru coronavirus, și testat abia a 3-a oară, la insistențele soției. Da, acel pacient care deși era confirmat cu coronavirus a fost scos din spital fără izoletă, fără costum de protecție, pe o targă doar în maieu, și cărat doar de 2 persoane (deși pacientul este corpolent).
Iată cum se justifică Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț:

”Având în vedere apariţia în presa locală a unor articole cu privire la pacientul N.A. de 47 de ani, din Piatra Neamţ, facem următoarele precizări:

– în data de 18 martie 2020, prin mijloace proprii, pacientul N.A. se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, acuzând stări de febră şi tuse seacă.

În urma controlului efectuat de medicul de medicină de urgenţă şi de către medicul de gardă din cadrul Secţiei Boli Infecţioase, este externat cu recomandarea de a continua tratamentul prescris şi să revină pentru reevaluare dacă va prezenta stări de febră, peste 48 sau 72 de ore;

– la completarea CHESTIONARULUI PENTRU EVALUAREA RISCULUI DE ÎMBOLNĂVIRE CU COVID-19, pacientul N.A. răspunde cu NU la întrebarea nr. 3 (Aţi participat în ultimele 14 zile la Conferinţe / Întruniri cu participare internaţională sau alte activităţi, inclusiv recreative, ce au presupus aglomerări de persoane venite din zonele afectate?);

– în data de 20 martie 2020, prin Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ, pacientul N.A. revine la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, acuzând stări de febră tuse seacă.

În urma controlului efectuat de medicul de medicină de urgenţă şi de către medicul de la Secţia Boli Infecţioase este externat cu recomandarea de a continua tratamentul prescris anterior, completat cu un antibiotic pentru şapte zile şi de a reveni, la nevoie, pentru reevaluare;

– la completarea CHESTIONARULUI PENTRU EVALUAREA RISCULUI DE ÎMBOLNĂVIRE CU COVID-19, pacientul N.A. răspunde de această dată cu DA la întrebarea nr. 3 (Aţi participat în ultimele 14 zile la Conferinţe / Întruniri cu participare internaţională sau alte activităţi, inclusiv recreative, ce au presupus aglomerări de persoane venit din zonele afectate?), indicând și data de 7 martie.

– în data de 23 martie 2020, prin Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ, pacientul N.A. revine la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, acuzând stări de febră şi tuse seacă.

În urma controlului efectuat de medicul de medicină de urgenţă şi de către medicul de Ia Secţia Boli Infecţioase se decide efectuarea unei investigaţii computer tomograf pulmonar şi internarea în Secţia Boli Infecţioase, cu suspiciunea de infectare cu virusul COVID-19, fiind apoi transferat la Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă;

– la completarea CHESTIONARULUI PENTRU EVALUAREA RISCULUI DE iMBOLNĂVIRE CU COVID-19, pacientul N.A. răspunde şi de această dată cu DA la întrebarea nr. 3 (Aţi participat în ultimele 14 zile la Conferinţe / Întruniri cu participare internaţională sau alte activităţi, inclusiv recreative, ce au presupus aglomerări de persoane venit din zonele afectate?), indicând data de 7 martie şi o locaţie de alimentaţie publică iar la întrebarea nr. 4 (Precizaţi nr. de zile scurse de la contact la momentul prezentării) răspunde cu DA… 16 zile (răspuns diferit faţă de celelalte două chestionare completate anterior).

Facem precizarea că, potrivit metodologiei întocmite de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 16-22.03.2020, Caz suspect avea următoarea descriere:

 • Pacient cu infecţie respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, durere gat, scurtarea respirației (creşterea frecvenţei respiratorii) care necesită sau nu spitalizare

ȘI

 • In perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice:
  A avut contact apropiat cu un caz confirmat de COVID-19 sau
  – 
  A avut istoric de călătorie internațională

Pe data de 23 martie 2020 a fost elaborată o nouă metodologie care definea astfel
Caz suspect:

 • Pacient cu infecţie respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei (creşterea frecvenţei respiratorii) ȘI fără o alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic ȘI cu istoric de călătorie sau ședere într-o țară/regiune cu transmitere comunitară, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului.

SAU

 • Pacient cu infectie respiratorie acuta SI care s-a aflat in contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 in perioada de 14 zile anterioare datei debutului
  SAU
 • Pacient cu infectie respiratorie acuta severa (SARI) (febra sau istoric de febra SI tuse SI scurtarea respiratiei (creşterea frecvenţei respiratorii) SI care necesita spitalizare peste noapte) SI fara alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a demarat o anchetă internă, solicitând puncte de vedere de la personalul medical implicat în acordarea asistenţei medicale pacientului N.A.”

Iată ce susține însă că s-a întâmplat, cu adevărat, soția pacientului N.A., depistată și ea acum cu coronavirus.

”În urma lămuririlor oferite de Spitalul Județean Neamț în data de 25 mart.2020, în legătura cu “presupusa” neacordare de atenție medicală față de soțul meu, infectat cu COVID 19, doresc să ofer atât conducerii SJNT cât și opiniei publice, următoarele precizări:
– pe data de 18.03, la prima prezentare în cortul de triaj epidemiologic, faimosul chestionar a fost completat de către medic, presupun (nu s-a recomandat și nu avea ecuson), el fiind cel care a bifat răspunsul la toate întrebările. Doresc să precizez că mie, în calitate de însoțitor, nu mi s-a permis accesul în cort (lucru firesc), dar am solicitat din afara cortului să adaug câteva precizări suplimentare față de cele precizate de soțul meu în anamneza făcută de personalul sanitar. Astfel, pentru a întări faptul că deși nu ne încadrăm în faimosul chestionar pt. a fi suspecți contact Covid, am făcut precizări clare despre locul meu de muncă (farmacie comunitară de circuit deschis, care presupune prin natura meseriei contact zilnic cu zeci de pacienți posibili contacți) și am insistat asupra faptului că am fost la o petrecere pe data de 7 martie într-o locație din Piatra-Neamț. Doresc să menționez faptul că în această locație a fost confirmat contact pozitiv Covid care a participat la o petrecere similară pe data de 8 martie. În condițiile în care am făcut aceste precizări, consider că măcar una dintre informații trebuia să stârnească îngrijorarea cadrelor medicale. Din păcate, fără probe concrete, noi nu putem demonstra ceea ce soțul meu a declarat în cort și cadrele sanitare au bifat în chestionar. La a doua prezentare în cortul de triaj epidemiologic (pe 20.03.2020) se pare că cine a completat chestionarul (repet, pacientul doar semnează) a fost mai receptiv la aceleași informații furnizate cu doar două zile în urmă, bifând corect răspunsul la întrebări. Mă întreb retoric, de ce răspunsul pozitiv la întrebarea 3( AȚI PARTICIPAT ÎN ULTIMELE 14 ZILE LA CONFERINȚE/ALTE ACTIVITĂȚI RECREATIVE, etc) nu a declanșat o anamneză corectă, o investigare amănunțită a unui pacient care era la a 2-a prezentare în UPU, căruia i s-a permis accesul în spital, deși era pozitiv, și a contaminat personal sanitar începând de la paznicul institutiei până la personal medical? Nu putem fi acuzați de calcularea unui număr greșit de zile scurse de la presupuse contacte deoarece noi nu avem garanția că cele scise în cort de către personalul medical în chestionar este în concordanță cu cele declarate de către soțul meu. Precizez faptul că, din documentele medicale care  ne-au fost eliberate la ieșirea din SJNT  în seara zilei de 20.03 (buletin analize medicale și fișa consultații UPU) lipsește tocmai CHESTIONARUL cu pricina, după care nu am mai primit o copie. Recunosc faptul că o veche zicală populară spune că “mortul se acopera cu pănt” și SPITALUL cu hârtii. Dacă cei de la conducere au înțeles să apere reputația profesională a cadrelor medicale prin aceste artificii, îmi întărește convingerea că niciodata lucrurile nu vor avea o evoluție favorabilă și mereu vor” mătura gunoiul sub covor”, a declarat, pentru newsallert.ro, farmacista M.A., soția pacientului N.A.

IPJ și DSP Neamț au demarat o anchetă pe acest caz, la solicitarea prefectului George Lazăr, pentru a stabili exact dacă și cine se face vinovat.

Evident, cazul prezentat de noi a stârnit și reacții adverse din partea unor autorități care, în loc să solicite la rândul lor o anchetă, au acuzat voalat că tot presa ar fi de vină pentru prezentarea adevărului.

Iar cei care au cerut ancheta de la spital ar avea ”atitudini ostile” și ar ”hărțui” medicii.

Situația este însă cu totul alta. Susține cu tărie că 99 la sută dintre cadrele medicale de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț sunt adevărați eroi. Sunt în linia întâi pentru a salva vieți. Dar, după cum apar tot mai multe semnale, o fac fără a avea minime măsuri de protecție pentru propriile vieți!

Pe de altă parte, cei care au greșit (nu o dată, ci de două ori) trebuie să răspundă, asta cu atât mai mult cu cât au expus zeci de oameni în fața unui pacient dovedit (aproape când era să moară) că are virusul COVID-19.

Vom reveni!

Articolul anterior

Strigăt disperat al soției unui angajat de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț, depistat cu coronavirus

Articolul următor

Președintele CJ Neamț solicită tuturor primăriilor situația cu persoanele în autoizolare! ”Vom aloca bani pentru toate cazurile!”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *