ISSN 2457 - 3973

Spitalul modular Covid – o țeapă pentru care nemțenii au cotizat 3,2 milioane euro ”cu mâna” CJ Neamț?!

19 mai 2020

Spitalul modular Covid-19 pentru care nemțenii au cotizat 16 milioane de lei, prin CJ Neamț, trebuia instalat până astăzi, ca termen limită contractual, la Lețcani – județul Iași.

La propunerea președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene, majoritatea PSD-ALDE-PMP (un vot) a aprobat în urmă cu două luni alocarea a 3,2 milioane euro pentru construirea la Iași a spitalului modular. Liberalii s-au opus la vot susținând că cele 16 milioane de lei pot fi alocate în sistemul sanitar din județul Neamț și nu într-un proiect ce va fi implementat într-un alt județ, respectiv la Iași.

Însă, mașina de vot PSD-ALDE-PMP și-a făcut din nou treaba. Și, în loc ca 3,2 milioane euro să fie alocate pentru achiziția de aparatură performantă cu care să fie dotate spitalele din Neamț, banii au ajuns într-un proiect dubios, derulat cu CJ Iași, și gestionat de Asociația EURONEST. Un proiect din care, spre exemplu, Consiliul Județean Bacău s-a restras, lăsând să se înțeleagă că lucrurile sunt îndoielnice. Și trebuie menționat că și CJ Bacău este condus tot de PSD, la fel ca la Neamț și Iași.

Asociația Euronest a fost cea care a organizat licitația pentru achiziția așa-zisului spitalului modular, o licitație care se dovedește, pe zi ce trece, că are tot mai multe hibe – ca să nu spunem ilegalități.

Până la prezentarea faptelor să amintim doar că astăzi, 19 mai 2020, era termenul limită până la care trebuia amplasat și dat în funcțiune spitalul modular. Dar pe terenul de la Lețcani nu este absolut nimic, pentru că turcii au invocat întârzierea prin faptul că țara lor se află în carantină.

În tot acest timp, cazurile de Covid-19 sunt internate la Spitalul Bisericani și la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț (unde nu a fost atinsă niciodată capacitatea maximă de internare).

Jurnaliștii de la BZI au dezvăluit în urmă cu câteva zile că licitația pentru spitalul modular este deja contestată de firma care a ieșit pe locul al doilea și care susține că sunt grave ilegalități. Pe scurt, este vorba de faptul că Asociația Euronest ar fi solicitat acestei firme date tehnice despre cum și ce trebuie să conțină un spital modular iar când a primit documentele, le-a dat firmei din Turcia, care a câștigat licitația, pentru a avea documentația tehnică necesară.

Pe de altă parte, contestatarii susțin că firma din Turcia desemnată câștigătoare nu îndeplinea condițiile legale, cum ar fi, de exemplu, experiența în domeniu. Întreg materialul poate fi citit aici

O altă anchetă publicată de jurnaliștii de la BZI arată că din comisia de evaluare a ofertelor nu a făcut parte nici un reprezentant al Consiliului Județean Neamț, deși județul a cotizat 3,2 milioane euro. Și, evident, era normal să își desemneze un om care să urmărească modul în care se face achiziția.

În schimb, din comisia de evaluare au făcut parte reprezentanți ai unor spitale din Iași, spitale care nu sunt beneficiare ale proiectului. Asta de parcă din Spitalul Județean Neamț – aflat la acea vreme în administrarea CJ – nu putea fi desemnat nici un medic specialist care să susțină interesele județului.

”Constituirea comisiei de evaluare a fost făcută fără respectarea legislației în vigoare. Este vorba de OUG 395/2016, privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Articolul 126 din OUG 395/2016 arată la alineatul 1 că autoritatea contractantă are obligația de a desemna persoane responsabile pentru evaluarea ofertelor și, după caz, a solicitărilor de participare, care se constituie într-o comisie de evaluare. La alineatul 2 se arată că din cadrul comisiei de evaluare pot face parte membri aparținând compartimentelor autorității contractante. În cazul în care beneficiarul final al contractului/acordului-cadru este o altă autoritate contractantă, se poate face parte din comisie. Ori în cazul achiziției spitalului mobil nu a fost așa. Din comisia de evaluare fac parte Alina Popa, directorul ADI Euronest, președintele acestui așa-zis comitet, dr. Bogdan Costăchescu (Spitalul de Neurochirurgie), dr. Costică Mitrofan (director medical la Spitalul de Pneumoftiziologie), Lavinia Ionescu, dr. Bogdan Doroftei (director medical la Maternitatea „Cuza Vodă”). Din comisie au mai făcut parte și Cristian Andrieș (director financiar contabil Maternitatea „Elena Doamna”), dar și Cristian Paveliuc (Șeful Logisticii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași). Cel mult, medicii care provin de la spitalele ieșene aflate în administrarea Consiliului Județean Iași puteau fi parte dintr-o comisie de experți cu rol consultativ și nu de evaluare finală. În comisie puteau fi membri ai Euronest, ai Consiliului Județean Iași și Neamț și ai ISU, ca beneficiari. Ori în afara unui membru Euronest și unul ISU, au lipsit membri de la CJ Iași și CJ Neamț. Spitalele nu sunt beneficiari ai acestui proiect, așa că aceștia nu au ce căuta acolo”, arată jurnaliștii ieșeni în acest material.

Așadar, nu doar că spitalul modular în valoare de 13,2 milioane de euro nu a fost amenajat de firma turcească SDI Global LLC așa cum prevede contractul, ci apar tot mai multe suspiciuni cu privire la modul în care s-a derulat licitația.

Adică o comisie de evaluare constituită, se pare, ilegal, s-a grăbit să desemneze un câștigător cu care a semnat imediat contractul, fără să aștepte termenul legal de depunere a contestațiilor, deși existau semnale că nu îndeplinește condițiile de eligibilitate.

În plus, pe terenul de la Lețcani nu este nici urmă de spital și nici nu există premise să fie foarte repede. Dar cele 13,2 milioane de euro au fost alocate de Neamț și Iași.

Și ca un ultim amănunt, acest proiect este unic în România! Nici un Consiliu Județean nu a inițiat un astfel de proiect ci a preferat să aloce sume importante de bani spitalelor pe care le au în administrare!

Articolul anterior

Asistența socială a vârstnicilor și persoanelor vulnerabile – una dintre prioritățile municipalității în această perioadă

Articolul următor

Incendiu într-un apartament din municipiul Piatra-Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.