NewsAllert :

Date noi despre accidentul de la Chintinici-Roznov! Sunt 2 victime!

Grav accident rutier la Chintinici-Roznov, joi seara. (foto-galerie)

A murit un fost director al Colegiului Național ”Petru Rareș” Piatra-Neamț

Primăria Piatra-Neamț primește 4 hectare pentru construirea unui Spital Municipal

Mugur Cozmanciuc (președinte PNL Neamț): ”Măsurile corecte luate de Guvernul PNL au dus la rezultate în avantajul românilor!”

Percheziții la traficanți de droguri în Piatra-Neamț și Ștefan cel Mare

Constructorul care a asfaltat în bătaie de joc strada Privighetorii, amendat de Poliția Piatra-Neamț! Încep controale în tot orașul!

Profu’ de sex a fost audiat de polițiști în această dimineață! Inspectorul școlar general: ”Probabil va fi dat afară din învățământ!”

Profu’ de sex din Piatra-Neamț are DOSAR PENAL! Polițiștii s-au autosesizat! (iată mesajele indecente)

Revolta părinților de la Liceul de Arte ”Victor Brauner”: ”Conducerea ISJ Neamț desființează nejustificat o clasă a IX-a!”

Primarul Andrei Carabelea s-a vaccinat împotriva COVID-19

Tragedie în Neamț! Un bebeluș de 5 luni a murit într-un incendiu! Frații săi au fost salvați de mamă!

O petrecere de botez cu … 8 persoane, întreruptă de polițiștii din Neamț. Amenzi în valoare de 11.000 lei!

Situația în fiecare localitate din Neamț cu infectările, vindecările și decesele din cauza COVID-19 (luni, 18 ianuarie)

Petrecere de botez cu 150 de persoane, întreruptă de polițiștii din Piatra-Neamț

  • 22 ianuarie 2021

ISSN 2457 - 3973

Statistici îngrijorătoare în Neamț: una din 20 de persoane are o formă de handicap!

Numărul persoanelor cu handicap din județ este în scădere comparativ cu finalul anului 2016. Potrivit statisticilor centralizate de DGASPC Neamț, la data de 30 aprilie 2017 erau în evidență 19.294 de persoane, dintre care 1.031 – instituționalizate, restul fiind în comunitate. La 31 decembrie 2016 în evidențe existau 19.653 de persoane cu handicap.

Având în vedere că populația stabilă a județului Neamț este de circa 400.000 de persoane, înseamnă că 1 din 20 de nemțeni are o formă de handicap.

Pe parcursul primelor patru luni din acest an DGASPC Neamț a întocmit documentația specifică și a realizat demersurile legale pentru plata indemnizațiilor și drepturilor cuvenite persoanelor cu handicap, în sumă totală de 25,38 milioane de lei (aproximativ 5,6 milioane de euro). Au fost achitate indemnizații lunare pentru 5.892 de persoane cu handicap grav în sumă de 5,58 milioane de lei, indemnizații pentru 9.039 de persoane cu handicap accentuat în valoare de peste 7 milioane de lei precum și indemnizații de însoțitor pentru 1.275 de nevăzători, în cuantum total de 5,25 milioane de lei. Au mai fost achitate bugete complementare în valoare de peste 6 milioane de lei, alocații zilnice de hrană pentru 6 copii cu HIV/SIDA și s-au decontat peste 1,2 milioane de lei reprezentând plata transportului de călători (auto și CFR) pentru aproximativ 7.000 de beneficiari. S-a mai decontat contravaloarea a 524 de rovignete precum și dobânda aferentă creditelor contractate de 26 de persoane cu dizabilități.

Aproape 14.000 de persoane cu dizabilități din Neamț au certificate permanente, (nu mai vin la reevaluări periodice), restul având certificate revizuibile. Potrivit legislației în vigoare, la prima evaluare a persoanei cu dizabilitate se acordă un certificat de încadrare în grad de handicap pentru o perioadă de 12 luni, 24 de luni sau permanent. Serviciul de Evaluare Complexă întocmește un plan individual de servicii care fixează obiective pe termen scurt, mediu și lung, precizând modalitățile de intervenție și sprijin pentru adulții cu handicap. Perioada acordată la prima evaluare are ca scop recuperarea și reabilitarea persoanei adulte cu handicap, pentru ca aceasta să-și poată dezvolta autonomia personală și să aibă șanse egale cu ceilalți, de participare la viața socială. Acesta este motivul pentru care, la prima prezentare după apariția dizabilității, certificatul de încadrare în grad de handicap se eliberează cu valabilitate de un an sau doi, urmând ca la a doua evaluare certificatul să aibă valabilitate permanentă. Facem această precizare pentru a explica motivul pentru care persoanele sunt chemate periodic la evaluări deși dizabilitatea este definitivă.

 

Articolul anterior

Continuă seria cutremurelor mici! Ultimul seism a avut 3,4 grade pe scara Richter!

Articolul următor

Joi se oprește apa pe mai multe străzi din cartierul Dărmănești!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *