ISSN 2457 - 3973

Susține proiectul elevilor de la ”Petru Rareș”! Piatra-Neamț, un oraș inteligent și prietenos cu mediul și locuitorii săi!

Un grup de elevi entuziaști ai Colegiului Național ”Petru Rareș”, sub coordonarea profesorului Alexandru Iacob, a realizat un proiect în cadrul concursului ”Țara lui Andrei” prin care își imaginează cum ar trebui să arate municipiul Piatra-Neamț în viitor.

”Am conceput un nou proiect cool la Rareș intitulat ”Neo_dava: Smart City by Rareș. Ne-am imaginat orașul nostru în viitor, un oraș inteligent și prietenos cu locuitorii săi și cu mediul. Cum? Cu ingeniozitate și tehnologie”, a declarat profesorul Alexandru Iacob, coordonatorul proiectului.

Proiectul NEO_DAVA constă într-o platformă care prefigurează orașul viitorului și are dublu scop: educație și inovare.

Elevii implicați în proiect vor învăța să proiecteze și să dezvolte un oraș inteligent, eficient și optimizat, bazat pe tehnologii digitale, formându-și competențe conform cerințelor work skills 2030.

”Vom genera soluții tehnice ingenioase care ar putea fi implementate în orașul nostru sau în orice altă așezare urbană, abordând interdisciplinar (arhitectură, inginerie, geografie, informatică etc.) orașul viitorului cu scopul de a aduce o calitate superioară vieții locuitorilor: poluare redusă, creștere economică, utilizare eficientă a resurselor ș.a. Totodată, platforma ar putea constitui în viitor nucleul unui hub tehnologic care să atragă antreprenori, investitori și inovatori, deci ar putea fi un stimulent semnificativ pentru dezvoltarea economică a orașului și regiunii”, se arată în descrierea proiectului.

Numele acestuia este inspirat de la cetatea dacică Petrodava, situată în apropiere, pe care o abordăm dintr-o perspectivă nouă (Neo-), reinventată, se mai arată în prezentarea proiectului.

”Platforma va avea o componentă virtuală și una fizică. Componenta virtuală va fi un site web pe care va fi prezentat conceptul Neo_dava (model 3D digital al unui oraș imaginar al viitorului) și o interfață prin intermediul căreia publicul va putea face propuneri de idei/concepte pentru orașul viitorului. Componenta fizică va materializa unele dintre concepte. În funcție de nivelul de complexitate, unele concepte vor deveni machete, altele vor deveni prototipuri. Avem deja idei și concepte pentru care intenționăm să dezvoltăm machete/prototipuri: 1. sistem de transport pentru biciclete și trotinete închiriabile, cu piste suspendate și cu stații mobile în funcție de cerere (concept, machetă); 2. vehicul electric semiautonom (fără șofer) pentru transport public urban (prototip); 3. turn cu funcționalitate mixtă – filtrarea aerului poluat, afișaje, energie regenerabilă etc (machetă/prototip); 4. minifermă automată aeroponică (prototip). În măsura în care elevii sau publicul vor propune și alte concepte noi, interesante pentru proiect, vom încerca să le materializăm”.

Pentru ca toate acestea să fie materializate, proiectul trebuie votat pe aici

Articolul anterior

Fotografia care dă de gândit votanților USR

Articolul următor

Ploile torențiale, vijeliile și grindina se reîntorc în județul Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.