ISSN 2457 - 3973

Tragedii: 12 persoane, între care 6 copii s-au înecat anul acesta în Bistrița, Siret și Moldova!

Tragediile se linț lanț în județul Neamț și aproape că nu trece săptămână fără ca o persoană, adult sau copil, să se înece. Având în vedere perioada caniculară şi că, inclusiv pe parcursul acestui an, s-au înregistrat 12 decese din cauza înecului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ reaminteşte cetăţenilor următoarele reguli:

  • scăldatul se face doar în locurile special amenajate în acest scop;
  • este interzis scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau de fugă ale râurilor. Malurile abrupte şi alunecoase, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci îi pot pune în pericol chiar şi pe înotătorii foarte buni;
  • se vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi se va folosi echipamentul de protecţie furnizat de acesta;
  • le recomandăm părinţilor să-şi supravegheze atent copiii şi să nu-i lase niciodată singuri în apă;
  • este indicat ca autorităţile publice locale şi operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă sau alte suprafeţe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri şi să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare;
  • este indicat ca, pe timpul sezonului estival, autorităţile publice locale să desfăşoare campanii de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor la care se expun atunci când se scaldă în locuri periculoase, prin afişarea unor materiale preventive şi nominalizarea acestor locuri, în zone frecventate de populaţie (la sediile primăriilor, şcolilor, bisericilor, pieţelor, dispensarelor, magazinelor, staţiilor de autobuz);
  • autorităţile publice locale sau operatorii economici care au în administrare ştranduri, parcuri acvatice, porturi de agrement nautic sau alte locuri organizate pentru îmbăiere, trebuie să încadreze personal specializat pentru activităţi de salvare acvatică (SALVAMAR) şi posturi de prim-ajutor.

  Tragedie după tragedie!

Luni, 27.04.2015, la ora 01:10, pompierii Detaşamentului Roman au fost anunţaţi că un bărbat în vârstă de 56 de ani s-a aruncat de pe un pod în râul Moldova, pe raza localităţii Horia. Pompierii militari au oprit operaţiunile de căutare în jurul orei 20:00, fără a găsi corpul bărbatului. În dimineaţa zilei de 06.05.2015, la ora 07:49, un angajat al Hidrocentralei Roman a anunţat că, în zona grătarelor, se vede corpul bărbatului, care a fost scos de pompieri din apă şi, apoi, preluat de organele abilitate să cerceteze condiţiile în care s-a produs evenimentul.

Luni, 04.05.2015, la ora 19:20, Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a fost anunţat că un bărbat a sărit în râul Bistriţa de pe un pod din municipiul Piatra Neamţ. La locul indicat, s-au deplasat un echipaj de pompieri din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ cu o autospecială şi o barcă pneumatică şi un echipaj SMURD de Terapie Intensivă Mobilă. Pompierii au efectuat operaţiuni de căutare până la ora 21:00. Corpul băiatului a fost văzut plutind pe apă, în dimineaţa zilei de 20.05.2015.

În aceeaşi zi, un tânar de 23 de ani s-a înecat în canalul râului Bistriţa, în zona IVV a municipiului Piatra Neamţ. În timp ce s-a dus să ia o găleată de apă din canal, a alunecat. A fost găsit luni, 01.06.2015, la ora 11:04, când Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a fost anunţat de un angajat al Hidrocentralei Săvineşti că trupul unei persoane pluteşte în zona grătarelor obiectivului. La locul indicat s-au deplasat patru subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială şi o barcă pneumatică şi au scos trupul tânărului din apă.

Luni, 25.05.2015, la ora 16:07, Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a fost anunţat că un copil, în vârstă de 15 ani, aflat la scăldat în râul Moldova, pe raza comunei Gherăieşti, s-a înecat. La locul indicat s-au deplasat un echipaj de paramedici şi un echipaj de pompieri cu o autospecială şi o barcă pneumatică. Un apel ulterior anunţa că băiatul a fost scos de localnici. Paramedicii ajunşi la faţa locului au constatat că tânărul se afla în stop cardio-respirator, au început manevrele de resuscitare şi au solicitat în sprijin o ambulanţă cu medic. În ciuda eforturilor celor două echipaje, copilul a fost declarat decedat.

Vineri, 12.06.2015, la ora 19:17, Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a fost anunţat, prin apel la numărul „112”, un băiat în vârstă de 17 ani s-a înecat în râul Bistriţa, pe raza satului Stejaru, comuna Pîngăraţi. În momentul producerii evenimentului, băiatul se afla pe malul râului împreună cu vărul său, în vârstă de 14, care a şi încercat să îl salveze. La locul indicat s-au deplasat nouă subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială, o barcă pneumatică şi o ambulanţă SMURD şi doi scafandri ai Hidrocentralei Stejaru. Operaţiunile s-au desfăşurat până la ora 22:30. Corpul băiatului a fost căutat aproape în fiecare zi de pompieri şi pompierii-scafandri. În dimineaţa zilei de 22.07, un pescar a văzut trupul băiatului plutind pe apă, în zona în care s-a înecat.

Duminică, 14.06.2015, la ora 14:58, Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a fost anunţat, prin apel la numărul „112”, că un băiat în vârstă de 14 ani s-a înecat în râul Siret, la câteva sute de metri de podul din satul Luţca al comunei Sagna. Băiatul era la scăldat, împreună cu încă trei prieteni. Unul dintre prieteni, în vârstă de 16 ani, a încercat să îl salveze, dar s-a retras repede la mal, având în vedere curenţii puternici din acea zonă (un cot al Siretului). La locul indicat s-au deplasat nouă subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman cu o autospecială, o barcă pneumatică şi o ambulanţă SMURD, care au desfăşurat operaţiuni de căutare până la ora 19:00, fără ca trupul băiatului să fie găsit. Trupul băiatului a fost găsit de pompieri, în jurul orei 12:00, a doua zi.

Vineri, 19.06.2015, la ora 19:31, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat că un băiat s-a înecat în canalul râului Bistriţa, la aproximativ un km. de Hidrocentrala Zăneşti. Evenimentul a fost anunţat, prin apel la numărul „112”,  de un bărbat care se afla în apropiere, după ce reuşise, cu ajutorul unei crengi, să îl salveze pe unul dintre cei doi băieţi aflaţi în canal, şi care strigau după ajutor. Urmare a apelului, la locul indicat s-au deplasat nouă subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială, o barcă pneumatică şi o ambulanţă SMURD. Operaţiunile s-au desfăşurat până la ora 22:00. 20.06, începând cu ora 10:00, un ofiţer, nouă subofiţeri, dintre care doi pompieri-scafandri, şi doi scafandri ai Hidroelectrica au reluat căutările. Echipa mixtă de scafandri a scos, în jurul orei 13:00, corpul băiatului în vârstă de 13 ani din zona grătarelor hidrocentralei.

Miercuri, 24.06.2015, la ora 19:48, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la numărul „112”, că un băiat, în vârstă de 12 ani a fost văzut de o persoană trecând râul Moldova, în apropierea podului CFR din municipiul Roman, în ziua anterioară. Copilul nu a ajuns acasă. Urmare a solicitării, un ofiţer şi şapte subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman s-au deplasat la faţa locului cu o autospecială şi o barcă pneumatică şi au început operaţiunile de căutare. Acţiunea a fost oprită la ora 22:00 şi a fost reluată. Joi, 25.06.2015, în intervalul 08:15 – 20:00, pompierii Detaşamentului Roman şi echipajul de pompieri-scafandri au continuat căutarea băiatului în vârstă de 12 ani, posibil înecat în râul Moldova, în apropierea podului CFR din municipiul Roman, în seara zilei de 23.06.2014. Pentru desfăşurarea misiunii, militarii au folosit o barcă pneumatică, sonarul unităţii şi accesorii specifice. Corpul băiatului a fost găsit vineri, 26.06.2015,  de către pompierii-scafandri, la aproximativ 500 de metri de locul unde a fost văzut trecând râul.

Misiuni degajare corpuri neînsufleţite

(fără căutări)

Sâmbătă, 13.06.2015, la ora 10:30, Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a fost anunţat, prin apel la numărul „112”, că trupul unei persoane pluteşte pe canalul de fugă al râului Bistriţa, în apropierea grătarelor Hidrocentralei Vânători, satul Dumbrava Deal, comuna Săvineşti. La faţa locului s-au deplasat cinci subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială şi au scos din apă corpul unui bărbat, care a fost preluat de organele de anchetă.

Duminică, 14.06.2015, la ora 11:35, Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a fost anunţat, prin apel la numărul „112”, că trupul unei persoane pluteşte pe canalul de fugă al râului Bistriţa, pe raza oraşului Roznov. La faţa locului s-au deplasat cinci subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială şi au scos din apă corpul unei femei, care a fost preluat de organele de anchetă.

Un alt copil s-a înecat, duminica trecută, la Gherăiești. Băiatul a fost scos pe mal de martori și în ciuda eforturilor medicilor SMURD nu a putut fi salvat.

Articolul anterior

Grindina a lovit și la Borca și Farcașa! Furtunile revin în această seară în zona de munte!

Articolul următor

SĂNĂTATEA FIECĂRUIA DINTRE NOI ESTE ÎN NATURĂ ŞI ÎN MEMORIA BUNILOR ŞI STRĂBUNILOR NOŞTRI!!! (partea a II-a)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular