ISSN 2457 - 3973

Trei personalități ale municipiului Piatra-Neamț, premiate la prima ediție a Clubului Liberalilor din Neamț

Filiala PNL Neamț a ales să marcheze 144 de ani de la înființarea partidului prin organizarea primei ediții a Clubului Liberalilor. În cadrul evenimentului au fost premiate 3 personalități ale municipiului Piatra-Neamț, a căror activitate a depășit granițele județului și chiar ale țării: profesorul Dan Oniciuc, directorul Colegiului Național ”Petru Rareș”, scriitorul Adrian Alui Gheorghe și profesorul Adrian Stroici de la Liceul de Arte ”Victor Brauner” Piatra-Neamț.

A fost o ediție cu ștaif care promite să deschidă un lung șir de evenimente de o anvergură mai mare, în cadrul cărora va fi apreciată și pusă în valoare performanța și implicarea tuturor nemțenilor, indiferent dacă fac sau nu politică.

Profesorul Dan Oniciuc, directorul Colegiului Național ”Petru Rareș” a făcut un scurt istoric al înființării unității de învățământ care, anul acesta aniversează 150 de ani de existență.

Cei trei laureați ai acestei ediții au avut scurte intervenții în care au apreciat diplomele pe care le-au primit, semnate la cald, de președintele PNL Neamț, deputatul Mugur Cozmanciuc.

”Din 2009 sunt chiar membru al PNL Neamț, atunci era în opoziție, pentru cine își mai aduce aminte perioada respectivă. Colegiul Național ”Petru Rareș” împlinește în toamnă 150 de ani. Dacă în 1869, când s-a înființat, clădirea nu exista, am să vă spun cum s-a ajuns ca în locul în care funcționează acum să se ia decizia de a fi această clădire. În vizita majestății sale Carol I în Piatra (așa cum se numea orașul atunci), s-a luat decizia, împreună cu ministrul liberal Dimitrie Sturza, de a fi înființat acest gimnaziu. Un adevărat sanctuar a ceea ce înseamnă cunoaștere, inteligență și valoare. Iată că acum ne pregătim săsărbătorim 150 de ani și de la dommul primar Dragoș Chitic și echipa de consilieri liberali am primit nu sprijin ci foarte mare sprijin pentru toate proiectele propuse de mine și de colegii mei. Pentru toate acestea și tot ce urmează să se întâmple vă asigur de întregul meu respect”, a declarat profesorul Dan Oniciuc, directorul Colegiului Național ”Petru Rareș” Piatra-Neamț.

Scriitorul Adrian Alui Gheorghe a rememorat, în discursul său, dialogurile pe care le-a avut cu părintele Iustin Pârvu, sintetizate în mai multe volume de convorbiri.

”În primul rând vă mulțumesc pentru invitația de a participa la acest Club Liberal, mai ales într-unt moment istoric. Pentru că fiecare aniversare, fiecare an adunat înseamnă istorie. Mă întrebam în ce calitate am venit astăzi aici, dincolo de vibrația recunoscută de liberal. Și mi-am spus că las deoparte toate celalalte calități și vin în calitate de supraviețuitor. Al unei epoci de pioasă amintire –  epoca Ceaușescu, supraviețuitor al unei epoci de jenantă amintire – epoca Iliescu și supraviețuitor sau încă supraviețuitor al unei epoci de ticăloasă amintire – epoca Dragnea – Dăncilă. Din păcate și România trecere mereu prin această experiență a supraviețuirii. Noi supraviețuim continuu în condiții dintre cele mai încurcate. Căile spre Europa au fost deschise mereu, noi ne punem piedici în plan politic. Patriotismul nu mai este doar ceea ce privește granițele fizice ale patriei. Patriotismul este o chestiune mult mai amplă, România se întinde acum până unde este fiecare vorbitor de limbă română. România a devenit, paradoxal, un colonizator târziu în Europa dar unul care își imprimă rădăcini temeince. Într-o discuție cu părintele Iustin, eu deplângeam că românii pleacă din țară iar el mi-a răspuns: da, s-ar putea să aveți dreptate, dar în același timp românii au o misiune istorică – să recreștineze Europa”, a declarat scriitorul Adrian Alui Gheorghe.

Profesorul de muzică Adrian Stroici a avut o intervenție scurtă în care și-a exprimat disponibilitatea și pentru colaborări viitoare.

”Nu sunt pregtit pentru un speech dar știu că întotdeauna, atunci când am fost solicitat din partea liceului nostru să duc mesajul copiilor noștri pretutindeni, am făcut-o și o voi face întotdeauna cu tot dragul. Noi, prin muzica pe care o facem, contribuim la pacea, liniștea și bunăstarea oamenilor din jurul nostru. Doresc din toată inima și Dumnezeu să ne ajute să conlucrăm împreună până la sfârșit”, a declarat profesorul Adrian Stroici.

Finalul acestei prime ediții a Clubului Liberalilor a aparținut președintelui PNL Neamț, deputatul Mugur Cozmanciuc.

”Dacă evenimentul de pe 9 mai a ieșit, s-a întâmplat pentru că fiecare dintre dumneavoastră a crezut cu adevărat că se poate. Știu că uneori cerem mult ca să obținem ceea ce trebuie. Noi, PNL, ne dorim să promovăm o Românie modernă, respectată în Europa. Dorim ca cetățeanul ale căror drepturi și libertăți vrem să le respectăm, să fie respectate și de stat. Sunt foarte mulți oameni plecați în străinătate care au plecat pentru că aici nu au un sistem de sănătate performant, un sistem de educație performant, nu au găsit salarii bune aici. De ce nu mai vor să vină acasă? Pentru că nu găsesc mentalitatea de afară și nu găsesc respect. Vreau ca PNL să le ofere respect așa cum ne oferim respect între noi. Pe 26 mai trebuie să mergem la vot, trebuie să spunem tuturor cetățenilor să meargă la vot și să își aleagă drumul conform propriei conștiințe. În cabină este o intimitate. Eu vă recomand să votați PNL, nu vă vom face de rușine. Aveți încredere în noi așa cum avem și noi încredere în voi”, a declarat deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț.

Mugur Cozmanciuc si Rareş Bogdan

La eveniment au mai avut intervenții și senatorul Eugen Țapu-Nazare, deputatul Laurențiu Leoreanu, primarii Dragoș Chitic și Lucian Micu. Între aceste intervenții au fost proiectate mesaje scurte ale președintelui României, Klaus Iohannis.

La Clubul Liberalilor din Neamț au fost invitați să participe toți aleșii locali ai PNL precum și președinții organizațiilor liberale nemțene.

Evenimentul a fost fără mass-media însă a fost transmis pe pagina de facebook a PNL Neamț și poate fi urmărit aici:

Articolul anterior

Mii de familii din Neamț au rămas fără energie electrică din cauza furtunii

Articolul următor

Marea familie romașcană susține Clubul Liberalilor din Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular