ISSN 2457 - 3973

Tulburări cauzate de jocurile de noroc

Fiecare încearcă să treacă peste o perioada mai grea în diferite moduri, iar pentru unii jocurile de noroc îi ajută să facă acest lucru. O dependență pentru jocurile de noroc poate să pară ușor de ascuns la început, dar mulți care suferă de o astfel de dependență suferă în tăcere. De cele mai multe ori, dependența pentru jocurile de noroc nu vine singură, ci este însoțită și de diferite tulburări. La fel ca alte dependențe, nu e așa de ușor să spui doar stop și gata ai scăpat. La unele cazinouri online vei întâlni jocuri cu fructe gratis pentru a nu mai fi nevoit să pariezi bani reali pentru a juca. Există diferite tipuri de tulburări cauzate de jocurile de noroc, de aceea este necesar să o identifici pe cea de care suferi tu pentru a putea să îți revii. În continuare vom analiza câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare.

Când devin jocurile de noroc o problemă?

Jocurile de noroc devin o problemă în momentul când ești mereu preocupat numai asupra jocurilor de noroc și a pariurilor și nu reușești să te ții de un timp limită sau de o sumă limită pe care să o pariezi. S-ar putea să te simți neliniștit sau iritat atunci când încerci să te lași și s-ar putea să încerci să recuperezi din banii pierduți pariind și mai mult.

Nu în ultimul rând, jocurile de noroc reprezintă o problemă atunci când nu mai reușești să le controlezi tu pe ele. Dependența de jocurile de noroc îți vor afecta relațiile cu ceilalți, locul de muncă și sănătatea mentală. Mulți reușesc să identifice problema atunci când se gândesc la momentul când aceasta a început să apară.

Cum începe dependența

O dependență poate să apară atât în mod treptat, cât și imediat în funcție de cât de încântat ești de primul tău pariu și de nevoia de a conținuă să pariezi. Jocurile de noroc sunt făcute în așa fel încât să creeze dependență, deci nu ești mai slab decât ceilalți dacă cazi în această capcană. Cei dependenți de jocurile de noroc împărtășesc împreună aceeași perspectivă asupra dependenței lor. Felul în care rezonează jucătorii de la cazino unii cu alții este ceva ce oamenii din afară nu pot să înțeleagă.

De fapt, dependența de jocurile de noroc produce aceleași schimbări hormonale în creier precum o face dependența de droguri, ceea ce îngreunează procesul de renunțare la acest obicei. Cei care au devenit dependenți de jocurile de noroc au experimentat, de obicei, cel puțin un câștig mare și au continuat să caute încă un câștig la fel sau chiar mai mare. Problema este că jucătorii pierd în general mult mai mult decât câștigă, și dacă vei continua să încerci să recuperezi ceea ce ai pierdut, vei continua să pierzi și mai mulți bani.

În timp, un jucător la cazino își creează o anumită toleranță, sistemul lor de recompensare este afectat și vor fi nevoiți să riște și mai mulți bani pentru a atinge din nou nivelul de dopamină pe care îl aveau la început cu un pariu mic.

Tipuri de jucători

Deși dependența de jocurile de noroc este asociată în general cu bărbații, atât bărbații cât și femeile pot să dezvolte o astfel de dependență într-un anumit punct din viață. Unii reușesc să parieze doar ocazional și să nu fie prinși de jocurile de noroc, în timp ce alții trebuie să fie foarte atenți și să își știe limitele înainte de a paria. Jucătorii dependenți intră în două categorii: jucătorii de acțiune și jucătorii care vor să scape.

Jucătorii de acțiune joacă jocurile care necesită anumite abilități și este nevoie să fie luate decizii rapide, cum este Blackjack-ul, Poker, pariurile sportive etc. Aceștia sunt jucători impulsivi și își asumă riscuri destul de mari. Jucătorii de acțiune preferă să joace jocurile care implică și alți jucători pentru a putea fi catalogați drept câștigători. Din moment ce ei au o dependență pentru jocurile de noroc în sine și nu neapărat pentru rezultat, acești jucători vor fi motivați atât de câștiguri, cât și de pierderi pentru a continua să parieze.

O particularitate comună la acești jucători este faptul că se consideră jucători profesioniști și consideră că abilitățile lor le vor permite să îi întreacă pe ceilalți jucători și chiar să depășească avantajul cazinoului. Totuși, pariurile sunt mai mult jocuri de noroc decât de abilități, motiv pentru care șansele de câștig sunt mai mari tot timpul pentru cei de la cazino.

Jucătorii care vor să scape – aceștia au dezvoltat o dependență pentru jocurile de noroc din cauză că se confruntau cu o problemă mai veche, cum ar fi durerea fizică sau emoțională, stresul, depresia, anxietatea, singurătatea sau chiar plictiseala. Astfel de jucători se vor orienta spre jocurile care nu necesită prea multe cunoștințe, cum sunt Sloturile, loteria sau Keno. Aceștia sunt tentați cel mai mult pentru a juca la cazinourile online, întrucât o pot face în secret și nici măcar nu trebuie să părăsească locuința.

Jucătorii de acest gen încearcă să treacă peste stările care le provoacă durere sau traumele suferite prin pariuri. O astfel de tulburare va escalada mult mai repede decât la jucătorii de acțiune. De obicei, acești jucători vor fi văzuți ca fiind responsabili și îngrijiți. Un terapeut a spus că dependența de jocurile de noroc poate să funcționeze ca un scut sau ca o metodă de meditare, prin care problemele de la locul de muncă sau de acasă să fie uitate.

Concluzie

Dependența de jocurile de noroc nu este ceva de glumit și chiar reprezintă o tulburare foarte serioasă. Jocurile de noroc pot să afecteze starea mentală a jucătorilor și le poate afecta viața socială, viața privată, planurile financiare și chiar locul de muncă. Am văzut în acest articol când încep să devină jocurile de noroc o problemă și cum încep să devină o dependență. În funcție de tipul de jucător care ești, în cazul în care și tu ai o problemă cu jocurile de noroc, vei putea să găsești sfaturi utile pe internet și chiar să apelezi la servicii de specialitate.

 

Articolul anterior

16 tineri din Neamţ au fost declaraţi „ADMIS” la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş”

Articolul următor

„O scrisoare pierdută”, la Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ

Un comentariu

  • Foarte bine explicat, multumesc pentru sfaturi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *