ISSN 2457 - 3973

Un pacient din Spitalul Județean Neamț mănâncă de 11 lei pe zi! Pe hârtie, pentru că se fură și din această mâncare!

Că prin farfuriile pacienților din spitalele de stat se găsește mai mult apă chioară decât legume sau carne, o știe toată lumea. Dar când și acest puțin este furat cu nerușinare și fără milă, este deja o crimă.

Nici Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț nu face notă discordată din acest tablou macabru. Și o recunoaște chiar managerul unității, doctorul Codruț Munteanu. Însă acesta este hotărât să pună capăt practicii de a băga lingura în farfuria și-așa săracă a pacientului. Asta cu atât mai mult cu cât norma de hrană zilnică a fost în medie de 11,32 lei.

Acum încercați să vă imaginați ce poate mânca o persoană aflată în suferință (deci cu nevoi calorice speciale) de 11,32 lei. Aproape nimic!

”Am stat de vorbă cu managerul de la Spitalul Bacău, Adi Popa, și mi-a spus că a găsit o soluție foarte bună de pre-ambalare în caserole a mesei individualizate care se servește la pacient. L-am întrebat cum s-a opus să mai dispară din mâncarea bolnavilor și a spus că a făcut un compromis și le-a spus într-o ședință foarte severă să nu dispară mai mult decât 25 la sută, iar restul să se găsească în farfuria bolnavului. Săracul a avut surpriza ca peste două săptămâni să fie invers, să dispară 75 la sută și să rămână 25 la sută în farfurie. Și atunci a luat decizia ca hrana să fie la vedere, pe cod de bolnav, lucru pe care îl vom face și noi. Vom achiziționa o mașină de pre-ambalat. Ne vom implica mai mult. Avem nevoie de super-vizori pentru că oamenii de la bucătărie au fost lăsați de capul lor. Cu cât vom intensifica niște controale… și vom pune lucrurile la punct în niște protocoale… Asta este caserola, asta trebuie să găsească bolnavul la pat”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, dr. Codruț Munteanu.

Administratorul public al județului, Cătălin Chiței, a explicat că serviciul de asigurare a alimentației nu poate fi externalizat pentru că legea prevede ca o externalizare a unui serviciu să aducă o reducere cu 15 la sută a cheltuielilor. Adică norma medie de hrană ar trebui să scadă sub 10 lei pe zi pe fiecare pacient.

Soluția mult mai simplă și la îndemâna factorilor decidenți este în primul rând creșterea normei de hrană zilnice și, în subsidiar, și securizarea alimentelor împotriva celor care fură.

Până atunci, cei 2 medici nutriționiști ai spitalului fac zilnic calcule de stabilire a ponderii calorice pentru fiecare dintre afecțiuni iar serviciul de achiziții aduce alimentele stabilite de aceștia.

Care este cu adevărat aportul caloric din fiecare farfurie a pacientului în comparație cu ce scrie pe hârtie, nu dorim nimănui să simtă pe propria piele.

Articolul anterior

ALERTĂ – Minor de 12 ani din județul Neamț, dispărut de 4 zile

Articolul următor

Spital de Urgență la Piatra-Neamț cu 3 secții închise din lipsa medicilor

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *