ISSN 2457 - 3973

Vechiul cimitir al Mănăstirii Văratec, descoperit de arheologi. Inscripții, monede și un document ascuns.

De mai bine de două luni, arheologi de la Complexul Muzeal Național Neamț fac cercetări în incinta Mănăstirii Văratec, lângă Biserica ,,Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”. Săpăturile au fost prilejuite de reabilitarea monumentului istoric, care avea nevoie de anumite intervenții la fundații. Cu acest prilej au fost descoperite peste 70 de morminte, care aparțin primului cimitir al mănăstirii și care a funcționat de la finele secolului XVIII până aproape de sfârșitul secolului XIX. De altfel, pe lângă tradiția orală, care amintește în acest loc existența unui cimitir, cea mai cunoscută mărturie este tocmai mormântul Veronicăi Micle.

Dintre complexele funerare descoperite, o bună parte sunt reînhumări, individuale sau colective. Totuși, cele mai importante sunt mormintele de inhumație, care oferă destule indicii despre obiceiurile funerare din mediul monahal, în secolul XIX. Condițiile din sol au permis, în unele cazuri, o foarte bună conservare a sicrielor de lemn, dar și a unor obiecte de cult. Arheologii au descoperit, printre altele, două cruciulițe de lemn, dintre care una este datată în anul 1831. De asemenea, unele morminte au fost marcate cu lespezi de piatră, inscripționate.

Este cunoscut faptul că în mediul monahal, în trecut, alături de defuncți se punea o cărămidă pe care era trecut numele persoanei și anul decesului. Astfel de cărămizi au fost descoperite în aproape jumătate din complexele funerare de la Văratec și oferă indicii importante despre identitatea celor înmormântați. O coroborare a numelor cu informațiile care s-ar putea găsi în arhiva mănăstirii ar aduce elemente clare pentru identificarea respectivilor membri ai clerului monahal.

,,A fost o cercetare arheologică foarte interesantă și care a oferit descoperiri deosebite. Chiar de la prima suprafață investigată am avut bucuria să descoperim un recipient de sticlă, etanș, care avea în interior un document de hârtie. Respectiva sticluță a fost așezată la baza fundației bisericii, cel mai probabil în momentul construirii edificiului, în anul 1844. Din zona cercetată avem și câteva monede, care urmează să fie restaurate și care ne vor ajuta să datăm mult mai bine mormintele. Pe lângă acestea, cele două cruciulițe de lemn reprezintă descoperiri foarte rare, incluse în categoria obiectelor de cult și care vor îmbogăți patrimoniul muzeal”, a declarat dr. Vasile Diaconu, responsabilul științific al cercetărilor arheologice.

După încheierea săpăturilor, resturile umane vor fi studiate de antropologi, urmând ca ulterior să fie reînhumate tot în incinta Mănăstirii Văratec.

Articolul anterior

TOP 7 idei de cadouri simbolice pentru toate buzunarele

Articolul următor

Sănătatea nemțenilor, o prioritate pentru consilierii județeni USR PLUS (comunicat de presă)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *