Alte 20 autobuze electrice au intrat, de luni – 27 mai, pe traseele din Piatra-Neamţ.
Autobuzele au fost achiziţionate cu fonduri europene, de Consiliul Judeţean Neamţ, iar beneficiarul este societatea Troleibuzul S.A.
„Acum, peste 80% dintre mijloacele de transport în comun sunt ecologice. În sfârşit, transportul în Piatra-Neamţ se desfăşoară cu autobuze electrice iar baza noastră se dezvoltă şi transportul public capătă o altă faţă, aşa cum este normal”, a declarat directorul societăţii Troleibuzul S.A., Cristian Sauciuc.
Cele 20 autobuze electrice completează flota inaugurată anul trecut, atunci când CJ Neamţ a achiziţionat primele 21 autobuze electrice într-un alt proiect cu finanţare nerambursabilă.
Urmează ca în al treilea proiect, prin PNRR, să fie cumpărate încă 18 autobuze electrice.
„Un aspect regretabil este că în această administraţie bicisnică de la Piatra-Neamţ, o primărie unde cuvântul de ordine este incompetenţa la nivelul conducerii, s-a ajuns în situaţia – prin devastarea infrastructurii rutiere din Piatra-Neamţ – să investim deja în cele 21 autobuze electrice. Este regretabil că se întâmplă acest lucru”, şi-a exprimat nemulţumirea preşedintele interimar al CJ Neamţ, Ion Asaftei.
Vicepreşedintele CJ Neamţ, Dragoş Chitic, a amintit de faptul că proiectele privind achiziţiile de autobuze electrice au început în 2015, când se afla la conducerea primăriei pietrene.
„În 2015, când eram primar interimar la Piatra-Neamţ, creionam şi gândeam acest proiect pentru modernizarea transportului public din municipiu, în parteneriat cu CJ Neamţ. Soarta a făcut ca astăzi să mă aflu în postura de reprezentant al instituţiei beneficiară pentru proiectul pe care îl gândeam la acel moment. Vorbim de un pachet complet pentru modernizarea transportului: autobuze electrice în integralitate, străzi care să arate corespunzător, staţii de aşteptare pentru călători, e-tiketing şi puncte de încărcare pentru autobuzele electrice. Acest pachet va fi finalizat în perioada următoare şi vom avea servicii de transport public care vor mulţumi pietrenii şi vor asigura cele mai bune condiţii pentru a creşte adresabilitatea şi a determina şi cel mai sceptic pietrean care astăzi nu foloseşte transportul public să facă acest lucru”, a declarat vicepreşedintele CJ Neamţ, Dragoş Chitic.
La rândul său, vicepreşedinte CJ Neamţ, Adrian Răducu Păduraru, a subliniat importanţa transportului public ecologic.
„Avem în implementare 3 proiecte importante pentru ca nemţenii să beneficieze de un serviciu de transport public modern, la standarde europene. La CJ Neamţ mai avem în implementare un proiect privind achiziţia de 49 microbuze şcolare”, a precizat vicepreşedintele CJ Neamţ, Adrian Răducu Păduraru.
Adrian Niţă a explicat, în calitate de fost manager de proiect, că o parte dintre autobuzele date în folosinţă astăzi sunt de mici dimensiuni şi pot intra şi pe străzile din cartiere.
„Suntem în momentul în care putem face comparaţie între două modele de administraţie: unul care a propus un oraş inteligent şi care înregistrează un eşec major şi celălalt care, pentru a realiza un transport modern, a reuşit să implementeze acest proiect folositor pentru toţi pietrenii. Alături de Axa 3 care include şi strada Izvoare, modernizată tot de CJ Neamţ, acest proiect de 40 milioane euro vine ca o completare şi un ajutor pentru toţi. Sperăm ca după 9 iunie să reparăm tot ce s-a stricat, să aducem străzile la starea normală ca tot acest parc auto să poată circula cum trebuie în Piatra-Neamţ”, a declarat Adrian Niţă, care este şi candidatul PSD pentru funcţia de primar al municipiului Piatra-Neamţ.