ISSN 2457 - 3973

Zidurile care plâng! Povești tulburătoare din sediul fostei Securități din Piatra-Neamț!

Duminică are loc la Piatra-Neamț premiera filmului ”Între chin și amin” care prezintă realitățile tulburătoare ale modului în care erau maltrați fizic și psihic deținuții politic.

Toate încasările de la premiera de gală vor fi donate pentru implementarea unui program educațional pe care Asociația ”Sens Civic” îl va lansa public cu prilejul evenimentului.

Ceea ce știu din ce în ce mai puțin oameni este că și la Piatra-Neamț s-au petrecut drame fără margini, oameni arestați de Securitate, bătuți, umiliți, uciși.

Zidurile clădirii fostei Securități din Piatra-Neamț plâng.

Ceea ce acum găzduiește Hotelul Bulevard a fost în anii comunismului un loc în care s-a dezlănțuit iadul.

Una dintre povești a fost adusă în memoria oamenilor de Andrei Carabelea.

”E martie 1948. Un tânăr de numai 17 ani, în clasa a XI-a la Liceul Laurian din Botoșani, speriat de faptul că majoritatea colegilor lui sunt arestați de Securitate, decide să se mute de urgență la Piatra Neamț. Făcea parte dintr-o organizație numită „Pui de lei”, considerată subversivă de către comuniști. Și-a dat seama că cineva din interior a „ciripit” și a pus Securitatea pe urmele lor în momentul în care liderii organizației au fost arestați. El însuși a fost percheziționat în camera de cămin. Simțindu-se amenințat și-a pregătit un plan: a scris bilete mai multor colegi și prieteni spunându-le că se mută la Iași. În fapt s-a mutat la niște rude în Piatra Neamț. Mișcarea însă nu a avut efectul dorit fiindcă a durat puține zile până ce Securitatea i-a bătut la ușă, l-a luat și l-a dus în clădirea pe care o vedeți acum în spatele meu. Era sediul Securității. Aici a fost ținut câteva zile și apoi dus și judecat mai întâi la Bacău și apoi la Iași. A fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru uneltire împotriva ordinii sociale. A executat pedeapsa mai întâi la Jilava, apoi la Văcărești, apoi la Canal și în cele din urmă la Gherla. Nimeni din familia lui nu a știut nimic de el în tot acest timp. Dacă mai trăia sau nu, dacă îl vor mai vedea vreodată…
A fost hrănit doar cu apă cu varză (și nu varză cu apă) și a încasat bătăi multe în primele luni. Un comandant, supranumit ”Nașul” era beat mai tot timpul. Iar acloolul nu îi domolea niciodată setea de bătaie. Dimpotrivă, i-o amplifica. În fiecare seara își scotea sacii de box din celulele insalubre și întuneacoase, pentru supradoza de pumni și picioare. Seară de seară era bătut până la sânge alături de alte zeci de deținuți de această brută.
După cei doi ani de detenție la care fusese condamnat, l-a chemat comandantul închisorii Gherla. Concluzia acestuia a fost că „dumneata ai bube în cap” și i-a prelungit pedeapsa, fără judecată, cu încă 60 de luni. După doi ani este „eliberat” și înregimentat forțat la Detașamentele de muncă. S-a întâmplat așa pentru că a înțeles că poate scăpa de bătaie muncind până la epuizare. Deși uneori și munca prea multă era un pretext numai bun pentru o porție zdravănă de pumni și de picioare. Odată a fost pus să taie un morman de lemne. După câteva zile de muncă, când a terminat treaba a fost bătut pentru că lemnul nu trebuia tăiat și a fost acuzat de sabotaj. A trecut de multe ori pe lângă moarte, însă a rezistat pentru că era tânăr și fost sportiv. Mulți de lângă el nu au rezistat.

Umilințele de atunci nu s-au terminat. De 30 de ani este umilit aproape zilnic prin spitale, prin farmacii și de simpli concetățeni. Adeverința de fost deținut politic nu îi aduce respectul cuvenit. Mulți îl tratează cu dispreț și îl acuză că hârtia aceasta este „un moft” și doar un pretext pentru o reducere. Acum are 89 de ani și nu mai vrea să povestească nimănui nimic. Simte că nu are rost. Până la urmă cine mai are răbdare și interes să asculte?”.

Mergeți duminică la premiera de gală a filmului ”Între chin și amin”, de la ora 18.00, la Cinema ”Mon Amour”.

O țară care își uită martirii, care nu înțelege din greșelile trecutului, este o țară sortită pieirii.

Articolul anterior

Zeci de permise reținute de polițiștii din Neamț în 2 zile! Vizați, șoferii cu mașini înmatriculate în alte țări!

Articolul următor

Orașul Bicaz poate renaște cu fonduri europene

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *