ISSN 2457 - 3973

Zona crepusculară: Ambulanță cu pacient, 14 ore de la Roman la Iași!

O declaraţie pe care a făcut-o dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD la Spitalul “Sf. Spiridon” Iaşi ridică mari semne de întrebare asupra cazului pacientului cu degetul amputat, transferat de la Spitalul Roman, la cel din Iaşi.

Astfel, dacă reprezentanţii Spitalului Roman susţin că pacientul a fost preluat de ambulanţă pentru transfer la ora 09.50, cei de la Spitalul “Sf. Spiridon” Iaşi spun că pacientul a ajuns la ei în jurul orei 23.30 – 24.00.

Asta ar însemna că transferul pacientului s-a derulat pe parcursul a circa 14 ore. Ceea ce este aproape imposibil, având în vedere că distanţa este de sub 100 kilometri.

Iată cum a prezentat Spitalul Roman cazul, atât cronologic cât şi faptul (asistenta de la ambulanţă a uitat să ia recipientul în care se afla degetul amputat al victimei):

“Luni, 5.04.2021, la ora 8.25 a ajuns la CPU Roman un pacient în vârstă de 54 de ani din Piatra Neamț. In urma unui accident de munca, prezenta plaga palmara stânga cu secționarea degetului inelar și secțiune de tendon prin taiere. A fost examinat radiologic. Între timp, medicul urgentist a solicitat transferul pacientului la Spitalul “Sfântul Spiridon” Iași, pentru Secția Chirurgie plastica. La 9.10 s-a primit avizul de transfer. La 9.15, 9.30, 9.45, medicul urgentist romașcan a apelat telefonic Serviciul Județean de Ambulanță deoarece mașina întârzia sa ajungă. La ora 9.50 pacientul este preluat pentru transfer. Asistenta de pe ambulanță, deși a fost informată de medicul urgentist că degetul este în recipientul cu gheață, aceasta a omis sa îl preia. La 10 minute după plecarea pacientului, un asistent din CPU a remarcat ca degetul nu a fost preluat. La ora 10.10, medicul urgentist a solicitat o alta ambulanță și la 10.30 recipientul în care era păstrat degetul a fost preluat și transportat către Spitalul din Iași”.

Doctorul Diana Cimpoeşu a declarat, miercuri, că pacientul a sosit la Spitalul “Sf. Spiridon” 14 ore mai târziu. Totodată, şefa UPU-SMURD a spitalului ieşean a precizat că degetul a ajuns cu aceeaşi ambulanţă cu pacientul, deşi de la Roman au plecat 2 ambulanţe (una cu pacientul şi una cu degetul).

Deci undeva pe traseu, cele două ambulanţe s-au intersectat şi s-a făcut transferul recipientului cu degetul.

“Deci aici, (pacientul şi degetul – n.r.) au ajuns în aceeaşi ambulanţă. Ştim de la colegii de la Roman şi de la pacient că a existat o preluare separată, de către două ambulanţe, a pacientului şi a degetului, care era conservat şi cele două ambulanţe s-au întâlnit undeva pe traseul dintre Roman şi Iaşi. (…) În momentul evaluării de către şeful Secţiei de Chirurgie Plastică – era şi de gardă – acel deget nu prezenta posibilitatea replantării. Leziunile traumatice nu permiteau replantarea. Şi mai exista elementul de timp, ştim că accidentul s-a produs undeva în jurul orei 17.00, pacientul a ajuns la spital în jurul orelor 23.30-24.00. La momentul evaluării, aici s-a consemnat ora. Şi ora internării. Ce s-a petrecut înainte, s-a petrecut în judetul Neamt”, a declarat dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Spitalul “Sf. Spiridon” Iaşi.

În ciuda faptului că am solicitat un punct de vedere Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ încă din cursul dimineţii, nici după mai bine de 10 ore nu a fost transmis niciun punct de vedere.

Articolul anterior

Primarul Andrei Carabelea: Facem curățenie în fiecare cartier din orașul nostru!

Articolul următor

Dr. Cătălin Denciu – Eroul Anului 2020. Ce spune directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *