ISSN 2457 - 3973

300 MILIOANE EURO – MIZA REALĂ DE LA APA SERV NEAMȚ!

În ultima perioadă au reapărut în spațiul public acuzații grave cu privire la modul în care este manageriată Compania Județeană Apa Serv. Tot mai multe voci au solicitat demisia managerului Ionuț Cătălin Dughir în condițiile în care demiterea este aproape imposibilă pe actualele clauze ale contractului de management. Au fost lansate voalat sau chiar direct amenințări cu anchete penale ale tuturor instituțiilor statului.

S-au pus la cale, sub diverse forme, scheme de înlocuire a actualei conduceri. Au apărut şi nume ale unor potențiali directori agreați sau chiar membri de partid. Pentru că Dughir este greu de demis se caută soluții pentru ghimpi în coasta acestuia.

De ce se întâmplă toate acestea? De unde atăta grijă pentru apa nemțenilor? Şi care este miza?

Nimic mai simplu: 300 milioane de euro!

27 de milioane au venit pe ISPA, alte 107 milioane euro sunt în plată pe POS 1 şi alte 175 milioane euro sunt solicitate spre finanțare pe POS 2.

”Războiul apei” a reînceput în Neamț odată cu ultimul proiect menționat pe care vor fi alocate 192 milioane euro. Primele 17.5 milioane de euro sunt alocate, prin licitație, unei firme care se va ocupa de consultanță şi urmărirea implementării proiectului de 175 miliiane de euro.

De fapt aici este şi cheia. Consultantul va sta la baza întocmirii caietelor de sarcini pentru licitația pe proiectul de 107 milioane. Probabil, proiectul major va fi feliat în mai multe proiecte care vor fi scoase separat la licitație. Deci rolul firmei de consultanță, ce va fi desemnată de Apa Serv, este esențial.

Pentru că nu le-a ieşit jocul în primă fază nici cu demisia şi nici cu demiterea, se încearcă numirea unor adjuncți care să aibă acces la informație. Asta pentru momentul în care vor fi întocmite caietele de sarcini pentru licitațiile pe proiect. Această fază este încă în lucru în diverse întâlniri strategice în afara țării. Nu că miza ar fi europeană ci doar cei care împart tortul (pe hârtie) încearcă să iasă de sub jurisdicție.

Aşadar, miza desemnării firmei consultante (procedură în plină desfăşurare) nu sunt neapărat cele 17.5 milioane de euro. Este de 10 ori mai mare de fapt!

În acelaşi timp, întrebăm retoric: dacă managerul Ionuț Cătălin Dughir a încălcat legea, oricare ar fi ea, de ce nici o instituție a statului nu a deschis vreun dosar penal pe numele său?

P.S. Este interesant ce decizii se vor lua, luni, în şedința Consiliului de Administrație al Apa Serv, de către o parte a membrilor care acum încearcă să convoace întrunirea.

Articolul anterior

Și PSD Neamț strânge rândurile! Emilia Arcan: Duetul Popescu/Teodorescu seamănă cu scheciuri umoristice!

Articolul următor

Rocadă UNPR la președinția Consiliului Județean Neamț?!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.