ISSN 2457 - 3973

Ioan Munteanu și Emilia Arcan își prezintă proiectele de candidați ai PSD Neamț pentru alegerile parlamentare

Ioan Munteanu și Emilia Arcan, capii de listă ai PSD Neamț pentru Camera Deputaților, respectiv Senat, au explicat într-un scurt interviu acordat Agerpres, care sunt proiectele lor de candidați.

Întrebările AGERPRES au fost:

1. Care sunt motivele pentru care partidul dumneavoastră v-a selectat pentru a ocupa această primă poziţie pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor / Senat?

2. În ce constă proiectul pe care îl oferiţi dumneavoastră alegătorilor? Care sunt, pe scurt, principalele priorităţi pe care vă propuneţi să le urmăriţi pe durata mandatului de parlamentar?

3. Care este părerea dumneavoastră despre votul pe listă de candidaţi? Care consideraţi că sunt avantajele şi dezavantajele acestui tip de vot comparativ cu cel uninominal?

Ioan Munteanu, candidat PSD Neamţ pentru Camera Deputaţilor 2. ioan munteanu

1. Am trei mandate de deputat. Am deţinut responsabilităţi în Camera Deputaţilor de care m-am achitat cu brio şi am fost apreciat. Institutul de Politici Publice m-a desemnat drept unul dintre cei mai buni parlamentari din Moldova în toate cele trei mandate. Am căpătat experienţă în domenii importante: administraţie publică şi legislaţie, ceea ce mă ajută să înteleg şi să aplic cu uşurinţă prevederile legale în activitatea de zi cu zi. Nu am nimic să-mi reproşez referitor la activitatea desfaşurată în cele trei mandate. Consider că mai pot fi util nemţenilor în calitate de parlamentar. Mi-ar părea rău ca experienţa dobândită în aceşti 12 ani să se irosească. Consider că pot fi util şi colegilor aflaţi la început de mandat care au nevoie de o perioadă de adaptare şi iniţiere în noua activitate.

2. Priorităţile unui parlamentar vin din statut şi din regulamentul de funcţionare. Or, cel care se laudă că va rezolva problemele comunităţii, fie că e vorba de educaţie, sănătate, agricultură ,de infrastructură sau de alte investiţii, nu face altceva decât să spună minciuni. Ceea ce pot face eu pentru rezolvarea problemelor din aceste domenii de larg interes pentru cetăţeni este să contribui la adoptarea, modificarea şi completarea unor legi care să conducă spre normalitate şi să fie în folosul oamenilor. Desigur, un guvern PSD ar însemna o oportunitate în plus pentru a influenţa politicile de dezvoltare şi în judeţul Neamţ.

3. Eu consider că votul pe liste este unul mult mai echilibrat pentru partidele politice. Adică, votul pe colegii putea să conducă spre o situaţie extremă, spre o majoritate pentru un singur partid. Votul pe liste de partid este mult mai democratic, deoarece partidele primesc mandate în funcţie de numărul de voturi şi de procentele obţinute. Astfel, intenţiile de vot sunt mult mai bine exprimate, deoarece pot intra în competiţie mai multe partide, nu doar cele 2-3 formaţiuni politice cu care s-au obişnuit alegătorii de-a lungul timpului. Electoratul îşi schimbă destul de des opţiunea politică, dar, cu timpul, atât electoratul, cât şi clasa politică vor evolua spre mai bine. De asemenea, nu vor mai apărea surprize, precum cele din 2012, când în Parlament au ajuns 588 de aleşi, 394 deputaţi şi 176 senatori. În mandatul 2016-2020 numărul total de parlamentari va fi de 466, dintre care 134 senatori.

Emilia Arcan, candidat PSD Neamţ pentru Senat 3. emilia arcan

1. Decizia nu s-a luat de pe o zi pe alta, ci după analize aprofundate, atât la nivel jude?ean, cât şi central. A contat în mod deosebit experienţa mea acumulată în ultimii patru ani petrecuţi la Consiliul Judeţean Neamţ, unde am obţinut mandat de consilier judeţean, după care am fost aleasă vicepreşedinte şi apoi preşedinte al legislativului. Nu e de neglijat nici faptul că sunt preşedinta Organizaţiei Judeţene a Femeilor Social Democrate Neamţ şi vicepreşedinte pe ţară. Sunt o luptătoare a drepturilor femeilor şi tot timpul mi-am dorit să fie cât mai multe colege cu funcţii din administraţie, iar la Neamţ avem foarte multe astfel de exemple. Politica PSD este să susţină femeia în politică şi inclusiv prin exemplul meu – candidat la Senatul României – se demonstrează asta! Toate aceste argumente au fost în favoarea mea în momentul în care preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, m-a nominalizat şi susţinut pentru a intra în competiţia pentru Parlamentul României. Desigur, a contat şi avizul dat de către conducerea centrală a partidului, la aprobarea listelor finale.

2. Răspunsul nu e uşor de dat, pentru că în Parlament proiectul pe care şi-l conturează un candidat trebuie armonizat şi aliniat cu cele ale colegilor. Cert este că voi susţine proiectele partidului, care sunt creionate pe nevoile societăţii. Orice guvernare PSD a adus ţării creştere economică şi asta se va întâmpla din nou, din decembrie încolo! Şi dacă ne gândim că acest ţel va fi atins, atunci cred că orice program al nostru merită susţinut, fiind în interesul populaţiei.

3. Depinde de la caz la caz! Sunt candidaţi care au un nume şi cărora le-ar fi fost simplu să candideze uninominal, pentru că au un bazin electoral care le este alături şi le-ar fi asigurat succesul în alegeri. Acest lucru îl responsabiliza pe respectivul parlamentar, care avea preocupare certă asupra unei zone care l-a trimis în Senat ori Camera Deputaţilor. Acest mod de vot i-ar fi descurataj însă pe oamenii tineri sau cu mai puţină experienţă în partid, care au multe de arătat şi făcut în politică, dar care încă nu au un capital electoral format. Acum se merge pe votul pe lista de candidaţi, unde se regăsesc cei mai buni oameni din formaţiune. Din păcate, mulţi oameni buni nu sunt pe lsită pentru că numărul de locuri este limitat! Dar până s-a făcut nominalizarea directă s-au realizat analize aprofundate pentru fiecare candidat care se regăseşte pe liste. Consider că deciziile au fost cele mai bune şi asta se va certifica şi prin votul electoratuli de pe 11 decembrie!

Articolul anterior

Laurențiu Dulamă și Dorin Antăl își prezintă proiectele de candidați ai PMP Neamț pentru alegerile parlamentare

Articolul următor

Mugur Cozmanciuc și Eugen Țapu-Nazare își prezintă proiectele de candidați ai PNL Neamț pentru alegerile parlamentare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *