ISSN 2457 - 3973

Adrian Alui Gheorghe a primit Marele Premiu ”Nichita Stănescu” al Serilor de poezie de la Desești

La Desești, în Maramureș, cu 40 de ani în urmă, Nichita Stănescu descindea în Maramureș punînd bazele unui festival de poezie unic în România prin ”emoția ziditoare” a locului. De 20 de ani în cadrul acestui festival este acordat un premiu național care poartă, firește, numele lui Nichita Stănescu.

De-a lungul anilor au primit acest premiu Ana Blandiana, Ion Mureșan, Horia Bădescu, Ioan Moldovan, Arcadie Suceveanu, Nicolae Dabija, Echim Vancea, Gheorghe Grigurcu, Nicolae Prelipceanu, Moshe B. Itzhaki, Carolina Ilica, Adam Puslojic, Szentmartony Janos ș.a.

La ediția din acest an, premiul a revenit scriitorului nemțean Adrian Alui Gheorghe și a fost acordat, ca de fiecare dată, în curtea tradițional maramureșeană a poetului Gheorghe Pârja, unul dintre inițiatorii festivalului și cel care a inițiat și acordarea premiului.

În cuvîntul său Adrian Alui Gheorghe a spus, între altele: ”Mallarme spunea că universul sfîrșește într-o carte. Putem calchia această zicere și să spunem că universul sfîrșește într-o curte. Într-o curte ca aceasta, într-o curte de sat românesc, ai sentimentul că între tine și Dumnezeu dispar mijlocitorii. Ești față în față cu El. Și de aici această măreție unică”.

Articolul anterior

Care este legătura între municipiul Piatra-Neamț și Sicilia

Articolul următor

În criza apei de la Roman, fostul prefect George Lazăr cere demisia tandemului Arsene-Angheluță

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *