• 8 decembrie 2022

ISSN 2457 - 3973

Cei 8 care au dat şpagă la Serviciul de Ambulanţă Neamţ, propuşi pentru arestare preventivă de DNA

Cele 8 persoane care au dat şpagă pentru a promova concursul de angajare de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SJA) Neamţ au fost propuse pentru arestare preventivă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Bacău.

Cele 8 persoane sunt Cristina Dogariu, Aurel Lupu, Ilie Butnariu, Magdalena Epanu, Petru Mihăilă, Iuliana Ciobanu, Ioan Răzvan Iftime şi Alin-Bogdan Balan.

Aceştia au dat câte 6.000 euro pentru a fi angajaţi pe o perioadă determinată în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (S.J.A.) Neamţ – substaţia Târgu Neamţ şi sunt acuzaţi de dare de mită.

„În perioada 2 – 10 mai 2022, cele opt persoane ar fi acceptat şi ulterior ar fi remis managerului general interimar al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (S.J.A.) Neamţ, Morenciu Dan Dorin, prin intermediul inculpatei Preda Elena, suma de 6.000 euro/persoană (în total 48.000 euro) pentru a fi declaraţi admişi la un concurs ce viza ocuparea unor posturi pe o perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar şi sanitar auxiliar, în instituţia mai sus menţionată. Din banii menţionaţi mai sus, la data de 18 mai 2022, inculpata Preda Elena ar fi remis 40.000 de euro inculpatului Morenciu Dan Dorin şi 8.000 de euro inculpatei Rozoschi Maria Luminiţa (la vremea respectivă fiind însărcinată cu organizarea examenului amintit mai sus)”, au precizat procurorii DNA Bacău.

Celor opt inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile iar vineri (27 mai) vor fi prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În ceea ce îi priveşte pe Dan Dorin Morenciu, Elena Preda şi Maria Luminiţa Rozonschi, aceştia sunt în arest preventiv de vinerea trecută şi au pierdut recursul formulat la această măsură.

Reamintim că directorul SAJ Neamţ, Dan Morenciu, a fost prins în flagrant de procurorii DNA Bacău când lua o şpagă de 40.000 euro.

Banii erau colectaţi de la angajaţii pe perioadă nedeterminată (în timpul pandemiei) care urmau să susţină un concurs pentru angajarea definitivă în cadrul instituţiei.

Şpaga era de 5.000 euro de persoane, susţin procurorii DNA, iar printre cei care colectau banii erau şi două asistente şefe din cadrul instituţiei.

Una era Luminiţa Maria Lozonschi, care s-a ocupat şi de organizarea concursului, iar cealaltă era Elena Preda.

De altfel, ultima a fost prinsă în flagrant când îi dădea cei 40.000 euro lui Dan Morenciu, pe o stradă din Piatra-Neamţ.

Ca amănunt picant al cazului este de remarcat faptul că Elena Preda a supra-licitat şpaga de la sine şi a cerut 6.000 euro fiecărui candidat la examen. Diferenţa dintre cei 5.000 euro impuşi ca „taxă” şi cei 6.000 euro primiţi, adică 1.000 euro de la fiecare candidat, şi-a păstrat-o pentru sine.

În perioada 2 – 10 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menţionată mai sus, prin intermediul celor două subalterne (una dintre ele, respectiv inculpata Rozoschi Maria Luminiţa, fiind desemnată să organizeze unui examen) ar fi pretins de la opt persoane câte 5.000 euro pentru a fi declaraţi admişi în contextul menţionat mai sus. Concursul respectiv viza ocuparea posturilor pe o perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar şi sanitar auxiliar care a ocupat fără concurs posturi de execuţie, pe o perioadă determinată, în perioada stării de alertă). La data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin a primit pe o strada din municipiul Piatra Neamţ, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. De precizat este faptul că, independent de înţelegerea avută iniţial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins şi primit de la cele opt persoane suma de 6.000 euro/persoană şi nu 5.000 de euro aşa cum se stabilise iniţial. Diferenţa de 8.000 euro din cei 48.000 de euro, bani primiţi de inculpata Preda Elena în maniera de mai sus, i-ar fi fost remişi inculpatei Rozoschi Maria Luminiţa tot în data de 18 mai 2022, în sediul S.J.A. Neamţ, fiind identificaţi de procurorii anticorupţie ca urmare a unei percheziţii corporale. Inculpaţilor Morenciu Dan Dorin, Preda Elena şi Rozoschi Maria Luminiţa li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, precizează procurorii DNA Bacău.

Articolul anterior

Parcul Tineretului Piatra-Neamţ găzduieşte de astăzi Festivalul „Lada cu zestre”

Articolul următor

Accident pe E85, în Neamţ, între un TIR şi un autoturism! O femeie a fost rănită!

Un comentariu

  • Nu este o noutate! În județ Neamț în multe instituții s-a procedat asemenea …nu sunt admise persoanele bine pregătite, dar sunt admise persoanele care dau mită! Trebuie felicitată persoana care-a anunțat politia și i-a prins …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *