NewsAllert :

Președintele PNL Neamț, Mugur Cozmanciuc: ”Până în luna septembrie DN15 trebuie să fie redat circulației!”

Senatorul Emilia Arcan, candidatul PRO România la președinția Consiliului Județean Neamț!?

Copii cu copii: 74 de minore din Neamț au devenit mame anul acesta!

Șoc în PSD Neamț! Emilia Arcan a demisionat din PSD Neamț!

Grupul de Inițiativă în Turism din Piatra-Neamț – acțiuni pentru promovarea serviciilor turistice

Candidatura lui Răzvan Cuc încinge spiritele în PSD Neamț! Și varianta ”Daniela Soroceanu” face implozie în partid!

Județul Neamț se apropie de pragul psihologic de 1.000 cazuri de COVID

Parlamentul a aprobat data alegerilor locale: 27 septembrie! Iată calendarul premergător votării!

Președintele Mugur Cozmanciuc anunță deblocarea lucrărilor pe drumul Bicaz – Poiana Largului! ”Astăzi s-a semnat contractul!”

Investiții pentru optimizarea infrastructurii de transport și creșterea calității vieții cetățenilor din Piatra-Neamț din fonduri europene

Trei autoturisme implicate într-un accident la Dulcești! Două persoane au rămas încarcerate!

Prefectul George Lazăr îl somează pe ministrul Sănătății să redeschidă urgent Spitalul Județean Neamț! PSD-ul din minister rezistă!

PSD Neamț își disprețuiește proprii membri! Candidat din Giurgiu la Primăria Piatra-Neamț!

Mugur Cozmanciuc (președinte PNL Neamț): “Lucrările pe DN15 Bicaz – Poiana Largului, gata până la sfârșitul lunii septembrie!”

  • 14 iulie 2020

ISSN 2457 - 3973

Cum să renunți la fumat!

Dicţionarul „Micul Larousse” defineşte dependenţa (în general) ca „…o nevoie imperioasă de absorbire a unei substanţe pentru a alunga starea de nelinişte somatică sau psihică datorită unui sevraj şi legată de factori chimici, psihologici şi sociali complecşi…”.

Este important să considerăm dependenţa de nicotină ca o boală cronică şi să o tratăm ca atare. Marea majoritate a pacienţilor dependenţi de nicotină eşuează în prima tentativă de dezobişnuinţă şi trec prin perioade de recădere şi remisie.

Consumul cronic şi tenace de nicotină este o consecinţă a dependenţei fumătorului de acest drog , fiind un fenomen complex bio-psihosocial în care intervin factori genetici, farmacologici, psihologici şi de mediu. Legătura între stimulii înconjurători şi senzaţia agreabilă pe care o produce fumatul, face dificilă renunţarea la acest obicei. La întreruperea fumatului, clinicienii trebuie să ia în consideraţie simptomele pe care le prezintă pacientul, declanşate de factori psihologici şi emoţionali.

Esenţial este factorul chimic, legat de nicotină, în explicarea dependenţei. Factorii social, economic sau de anturaj, sunt la fel de importanţi pentru renunţarea la tutun pe termen lung, ei constituind o frână în dezobişnuirea de fumat.

Societatea poate convinge tinerii să înceapă fumatul şi pe alţii să-l continue, sau dimpotrivă, să ocrotească tinerii şi să convingă maturii să renunţe la fumat.

Beneficiile obţinute la abandonarea fumatului sunt reale şi demonstrate de practică pentru maladiile care îi sunt imputabile.

Peste 20% dintre fumători doresc să renunţe la fumat, dar nu o pot face uşor. Cercetătorii au descoperit şi au propus tratamente pentru învingerea dependenţei nicotinice, dar acestea nu au aceiaşi eficacitate la toţi fumătorii. Întrucât fiecare individ este unic, răspunsul la un tratament medicamentos va fi specific şi individual, fapt ce conduce spre un tratament individualizat, stabilit de o clinică de specialitate.

Fiecare dintre fumătorii care doresc să renunţe la fumat, trebuie să-şi stabilească o dată de la care renunţarea la fumat să fie totală. Metoda reducerii progresive a numărului de ţigarete fumate zilnic, s-a dovedit a nu da rezultate.

Când dependenţa de nicotină este creată, fumătorii nu mai pot să decidă liber dacă să mai fumeze sau nu, şi-au pierdut libertatea de a decide. Argumentele societăţilor producătoare de tutun după care campania antifumat îngrădeşte drepturile omului, sunt false: de fapt, promovarea intensă şi agresivă a unui produs care cauzează dependenţă este adevărata violare a drepturilor omului.

Terapeutica actuală nu dispune de un medicament care, singur, să poată suprima pofta de fumat, dar există substituenţi nicotinici care ajută la eliberarea de fumat (la fumătorii care doresc cu adevărat să abandoneze fumatul) în timpul fazei iniţiale de sevraj la fumătorii foarte dependenţi de nicotină.

Toate tratamentele medicamentoase sau cu substituenţi nicotinici stabilite de specialiştii clinicilor de specialitate, individualizate pentru fiecare fumător, trebuie integrate într-o atmosferă globală cuprinzând o soluţie psihologică şi un sprijin familial pentru întreruperea fumatului.

Substituenţi nicotinici

Nu este vorba de produse miraculoase !

Aceste produse atenuează simptomele de sevraj cu tendinţa de a le suprima, multiplicând de două sau trei ori şansele de succes ale unei tentative de abandonare a fumatului.

Eficacitatea substituenţilor nicotinici este demonstrată practic de specialişti; totuşi, numai 15-30% din utilizatori, reuşesc să abandoneze fumatul.

GUMA DE MESTECAT CU NICOTINĂ  asigură aprovizionarea cu nicotină a mucoasei bucale. Preparatul este eficace dacă sunt urmate riguros instrucţiunile de folosire (mestecare după tehnica indicată, număr de bucăţi, durată), dacă se foloseşte într-un plan de întrerupere a fumatului în combinaţie cu sfaturi şi informaţii, într-o terapie de grup. Tratamentul nu se va prelungi mai mult de 4 luni, la un preţ de cost de 160 – 400 dolari lunar (destul de costisitor).

PLASTURI CU NICOTINĂ eliberează constant şi controlat nicotină care traversează pielea şi înlătură simptomele sevrajului. Se recomandă respectarea cu stricteţe a instrucţiunilor de folosire. Tratamentul nu va depăşi 6 până la 12 săptămâni. Eficacitatea este mai mare dacă se foloseşte în cadrul unui plan de întrerupere a fumatului într-o terapie de grup. Costul lunar nu depăşeşte 55 dolari.

SPRAY NAZAL CU NICOTINĂPoate alina imediat simptomele de sevraj, făcând să dispară aproape instantaneu nevoia de fumat. Ca şi palsturii cu nicotină, sprayul nazal cu nicotină se eliberează pe bază de reţetă, la recomandarea specialiştilor. Preţul de cost lunar este cuprins între 160 – 400 dolari.

INHALATOR BUCAL DE NICOTINĂPreparatul permite aspirarea în gură a vaporilor de nicotină, ameliorând simptomele sevrajului în cursul tratamentului.    Preparatul înlocuieşte, de cele mai multe ori şi gestul fumatului.

Se eliberează cu prescripţia specialistului, eficacitatea depinzând de folosirea corectă şi respectarea instrucţiunilor specialistului, într-un plan de întrerupere a fumatului într-o terapie de grup.

Medicamente pentru sevraj

Produsele medicamentoase se prezintă – de regulă, sub formă de tablete ce se administrează sublingual, topindu-se sub limbă fără a fi necesară mestecarea. Aparţin la diverse structuri chimice, fiind încadrate în diferite grupe farmacologice. Proprietăţile antifumat au fost descoperite în urma observaţiilor clinice asupra pacienţilor trataţi pentru alte afecţiuni. Medicamentele antifumat nu suprimă dorinţa de drog a dependenţilor de nicotină împotriva voinţei lor.

BUPROPIONUL (ZYBAN), AMFEBUTAMONA – este un medicament eficace în eliberarea de fumat, peste 30% din subiecţi renunţând la fumat după un an de tratament faţă de 17% din pacienţii care au folosit substituenţi de nicotină.

Zybanul (la origini un medicament antidepresiv) a fost primul medicament ne-nicotinic folosit în terapia opririi fumatului în Anglia, reducând semnificativ simptomele de sevraj şi dorinţa de a fuma. Zybanul a tratat 31,5 milioane de pacienţi depresivi din care 9 milioane cu sevraj tabagic, din 1991 – când a fost pus pe piaţă. În Franţa Zybanul a fost lansat în 2001 pentru sevraj, în Olanda din 1999 şi din 2000 aproape în toate ţările europene.

Bupropionul este bine tolerat de organismul fumătorilor; ca efecte indezirabile s-au remarcat reacţii cutanate, tulburări neuropsihice şi neurologice şi probleme cardiovasculare. Preparatul este contraindicat în bulimie, ciroză hepatică severă, sevraj alcoolic şi tumori cerebrale. Costul lunar al unui tratament cu bupropion este de 120 de dolari (destul de costisitor).

NORTRIPTILINA – este analogul amitriptilinei. Ambii compuşi sunt medicamente cu proprietăţi antidepresive. Studii recente demonstrează că nortriptilina este eficace în tratamentul de întrerupere a fumatului. Costul lunar al tratamentului cu nortriptilină este de 6 dolari – preţ acceptabil.

CLONIDINA – medicament cunoscut ca agent antihipertensiv (agent hipotensiv), recomandat în urma observaţiilor clinice şi în combaterea abuzului de alcool. Cercetările recente au demonstrat eficacitatea clonidinei în tratamentul de întrerupere a fumatului, dar folosirea preparatului este limitată de marea incidenţă a efectelor secundare. Medicamentul poate fi considerat ca o a doua linie terapeutică.

RIMONABANT – compus nou, care ar putea fi folosit împotriva fumatului fără ca pacientul să ia în greutate. Studii recente au demonstrat că după o lună de tratament, 30% dintre utilizatori au întrerupt fumatul, cu o pierdere în greutate de 1,2 kg – după „înţărcare”, faţă de lotul martor. Rimonabantul reduce consumul de grăsimi şi zahăr la animale şi om. Se aşteaptă confirmarea rezultatelor de mai sus pe grupe mari de utilizatori şi în timp.

SELEGILIN – cercetători din SUA au arătat că medicamentul cu proprietăţi antiparkinsoniene reduce nevoia urgentă de fumat, după întreruperea fumatului. Continuarea studiilor ar putea conduce la dezvoltarea unei noi substanţe pentru renunţarea la fumat. Cercetările sunt în curs de derulare.

Plante şi produse din plante

Pentru fumătorii care nu pot renunţa la fumat nici în condiţiile folosirii unor substituenţi ai nicotinei, terapeutica oferă şi unele produse naturale. Astfel, din scoarţa pinului maritim francez (Pinus maritima) se obţine un extras ce conţine bioflavonoide, cu acţiune antagonistă asupra radicalilor liberi care accelerează procesele de îmbătrânire şi favorizează apariţia cancerului, a bolilor cardiovasculare şi crebrovasculare.

PYCNOGENOL, produsul comercial, inhibă formarea metaboliţilor rezultaţi în urma fumatului, inductori ai cancerului pulmonar, ca nitrozamina. Produsul oferă protecţie fumătorilor împotriva infarctului miocardic şi accidentului vascular cerebral prin inhibiţia agregării plachetare.

ANTITABAC PLANT – este un produs fitoterapeutic ce conţine extracte din Caladium seguinum şi Phytolacca decandra. Extractul de Caladium seguinum se adresează tulburărilor provocate de fumat (tuse, opresiune toracică, pierderea memoriei, tulburări digestive, ameţeli, tulburări oculare şi migrene). Extractul de Phytolacca decandra reduce dorinţa de fumat.

PEDICUŢĂ – Lycopodium clavatum – plantă erbacee, întâlnită pe coastele dealurilor, prin păduri umede, molidişuri, brădete, păduri de amestec, păşuni umede, zone pietroase, din regiunea montană şi subalpină, mlaştini de turbă; se mai numeşte barba ursului, brădişor, brâncă, brâul-vântului, bunceag, chedicuţă, coada-alor de vânt, cornăţel, crucea-pământului, iarba-ursului, laba-lupului, laba-ursului, muşchi de pământ, muşchi de piatră, netotă, pălămidă, părul-porcului, pecelecă, peceleca-ursului, piciorul-lupului, piedică, piedica-găinii, piedica-vântului, praful-strigoilor, talpa-ursului. Planta este prezentă în Carpaţii Orientali, Carpaţii Meridionali, Munţii Apuseni. Părţile aeriene ale plantei conţin 35 de alcaloizi (substanţe organice complexe cu azot), substanţe de natură triterpenoidă, de natură flavonică, substanţe minerale.

Planta – Lycopodii herba – se recoltează pe vreme caldă, după ce s-a ridicat roua, în lunile iulie – august. Ramurile se taie cu foarfeca şi se usucă în locuri umbrite şi bine aerisite.

Planta are utilizări terapeutice în medicina tradiţională umană şi veterinară. Bătrânii îi atribuie proprietăţi diuretice, antilitiazice, antialcoolice, antitabagice, antitumorale, anticirotice, antireumatice, purgative etc.

În contextul de faţă, pentru combaterea nicotinismului şi alcoolismului, se foloseşte infuzie din 5 grame plantă uscată la 150 ml apă clocotită. Se consumă dimineaţa, la o oră după micul dejun, timp de 6 – 8 zile. Intoleranţa la fumat creşte, după câteva fumuri de ţigară se declanşează voma.

ATITUDINEA BISERICII

În Biblie nu există referiri la tutun pentru că el a fost adus pe meleagurile creştine mult mai târziu decât ultima scriere a vreunei cărţi din care este alcătuită Sfânta Scriptură.

Atitudinea Bisericii Ortodoxe Române este foarte transparentă, susţinând că:

„Fumatul este un păcat” şi „Fumatul în curtea bisericii este un sacrilegiu”.

Această poziţie categorică se sprijină pe Biblie, unde în Corinteni I, 6, 19-20 se spune: „Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuieşte în voi, şi pe care l-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi dar pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu” şi în Corinteni I, 3, 16: „Nu ştiţi că voi sunteţi Templul lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi?”

Trupul nostru fiind „Templul Duhului Sfânt” nu ne putem permite să-l maltratăm, să-l îmbolnăvim fumând. Avem datoria să-l păstrăm sănătos.

„CUNOAȘTEREA NE FACE LIBERI ȘI SĂNĂTOȘI”Dumitru-Nastasa-150x150

NASTASĂ DUMITRU

farmacist primar

Articolul anterior

Mugur Cozmanciuc (președinte PNL Neamț): Vom implementa un sistem de sănătate rapid și eficient!

Articolul următor

Program prelungit la Serviciul de Evidență a Persoanei Piatra Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *