ISSN 2457 - 3973

De ce nu se mai fac avorturi la cerere în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț

La secția de obstetrică-ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț nu se mai fac întreruperi de sarcină la cerere. Inițial a fost o decizie izolată a câtora medici în Postul Paștelui, apoi unii dintre ei au decis să nu mai facă astfel de intervenții deloc iar în final, toți medicii de pe secție au semnat o hârtie pe care au înaintat-o conducerii spitalului de la acea vreme și către Casa de Asigurări de Sănătate.

A fost o decizie care avea legătură cu dogma bisericească în special, care interzice, ca păcat de ucidere, avortul. Între timp, apariția unui act normativ care interzice decontarea de către CAS a întreruperilor de sarcină la cerere a venit ca o mănușă pentru medici. Iar asigurările de malpraxis nu acoperă aceste intervenții.

Singurele întreruperi de sarcină sunt acelea care pun în primejdie viața pacientei sau există date certe ale unor malformații congenitale grave.

Totuși, întreruperi de sarcină la cerere se mai fac în Piatra-Neamț. Intervențiile au loc în cabinetele private ale medicilor, cam aceeași (nu toți!) care profesează în spital dimineață, iar seara își cheamă pacienții în privat. Așadar, situația din secția de obstetrică-ginecologie este parcă făcută, ca multe altele, să direcționeze bolnavii din sistemul public în cel privat.

Până nu va apărea și o măsură drastică dar corectă prin care medicii din sistemul de stat au interdicția de a desfășura activități similare și în privat, sistemul sanitar nu va fi în sprijinul pacienților ci al medicilor.

Iar dacă ați uitat care sunt salariile cadrelor medicale din Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, puteți să vă aduceți aminte citi aici

Read Previous

Deputatul PNL Mugur Cozmanciuc, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Read Next

Primarul Dragoş Chitic: ”Ruşine PSD! Aţi confiscat şi politizat o întâlnire de nivel european pe turism!”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *