ISSN 2457 - 3973

Deputatul Cozmanciuc: Peste 40.000 de angajați și-au păstrat locurile de muncă prin măsura „Kurzarbeit”

Peste 40.000 de angajați și-au păstrat locurile de muncă prin măsura „Kurzarbeit” în perioada septembrie 2020-iunie 2021!
• Guvernele liberale au venit în sprijinul angajatorilor, cât și al salariaților, efectuând plăți de aproape 300 milioane lei, perioada septembrie 2020 – iunie 2021 prin legea ”Kurzarbeit”. Astfel, firmele care au înregistrat scăderi ale comenzilor din cauza pandemiei și au fost nevoite să reducă programul de lucru al angajaților au avut posibilitatea să recurgă la sistemul „kurzarbeit” beneficiind de subvenționarea salariilor angajaților.
• Peste 40.000 de angajați din România au lucrat în sistem Kurzarbeit, cu timp de muncă redus, în momentul de apogeu al aplicării acestei măsuri, intens cerute de angajatorii aflați în dificultate din cauza pandemiei.
• Datele de la Inspecția Muncii publicate de Economedia arată că, în contextul eliminării restricțiilor și al revenirii activității economice, angajatorii au renunțat treptat la reducerea timpului de lucru, iar la 30 iunie mai erau doar 21.338 de contracte de muncă înscrise în sistemul Kurzerbeit.
• Cei mai mulți angajați incluși în sistemul Kurzarbeit au fost din industria prelucrătoare: 13.380 la 31 decembrie 2020, un maxim de 29.026 de angajați la 31 martie 2021 și 13.367 angajați la 30 iunie 2021. Și sectorul HoReCa a apelat la măsura Kurzarbeit și a înscris aproape 5.300 de angajați, la momentul maxim, din aprilie 2021.
• Modelul de lucru Kurzarbeit prevede păstrarea angajaților, însă cu reducerea timpului de muncă cu până la 80%, pentru ca angajatorii să își permită plata salariilor, în contextul în care sunt afectați de o reducere a activității, cum s-a întâmplat în pandemie. Angajații nu sunt concediați, continuă să lucreze, atât cât are nevoie angajatorul. Pe durata reducerii timpului de muncă, salariații beneficiază de o indemnizație de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru. Statul contribuie prin decontarea indemnizației acordate salariaților afectați de reducerea timpului de lucru, la cererea acestora.
Mugur Cozmanciuc – deputat PNL Neamţ

Articolul anterior

Prefectul George Lazăr (preşedinte PNL Neamţ): A fost stabilit traseul drumului expres Piatra-Neamţ – Bacău.

Articolul următor

Oana Bulai (deputat PSD Neamţ): Guvernul de dreapta să ne anuleze identitatea națională prin noile buletine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *