ISSN 2457 - 3973

Deputatul Liviu Harbuz îi cere premierului 9 milioane de lei pentru rețeaua de apă din Piatra Neamț

Am primit la redacție solicitarea pe care deputatul Liviu Harbuz a făcut-o, luni, 14 martie 2016, premierului Dacian Cioloș, de finanțare din fondul de rezervă al premierului cu 9 milioane de lei a sistemului de distribuție al apei din Piatra Neamț.

Solicitarea parlamentarului, însoțită de o argumentare obiectivă și un tablou real al situației, a venit în contextul crizei apei din Piatra Neamț, de la sfârșitul săptămânii trecute.

Redăm integral solicitarea:

 

”Domnului Dacian CIOLOŞ,

Prim-Ministru al României

 

Stimate Domnule Prim-Ministru,

 

Compania Județeană „APA SERV” S.A. Neamț este, în temeiul „Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare” din 10.08.2009 „Operatorul regional al sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare din aria de delegare a unităților administrative teritoriale membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „AQUA NEAMȚ”.

Municipiul Piatra Neamț și comunele învecinate sunt alimentate cu apă potabilă din două captări:

  1. Captarea din lacul Vaduri – captare de adâncime;
  2. Captarea din lacul de acumulare Bâtca Doamnei – captare de suprafață.

Începând cu data de 02.02.2016, în urma depistării apariției bacteriei clostridium perfringens în apa lacului Bâtca Doamnei, a fost luată de către Compania ApaServ decizia de sistare a captării din această sursă, fiind adoptată soluția de a se alimenta municipiul Piatra Neamț și comunele învecinate (Dumbrava Roșie, Săvinești, Roznov, Zănești, Podoleni) cu apă potabilă numai din sursa subterană Vaduri.

Din cauza solicitării suplimentare a magistralelor de aducțiune din Vaduri spre oraș, a fost necesară mărirea presiunii apei pompate prin aceste conducte, pentru asigurarea necesarului de apă în Municipiul Piatra Neamț și comunele adiacente.

Captarea Vaduri cuprinde două fronturi de captare și două magistrale de aducțiune cu o lungime de aproximativ 7 km fiecare, realizate din tuburi de beton precomprimat, una pusă în funcțiune în anul 1974, alta în anul 1975, ambele conducte având în prezent durata de viață depășită, ele având o durată normată de funcționare de 36 ani.

Magistrala numărul 1 a fost reabilitată prin Proiectul Major „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț”, contractul de lucrări CL1 propus pe o lungime de 6,9 km, din care au fost realizați 4,7 km. Diferența de 2,2 km nu a putut fi realizată întrucât strada Petru Movilă se afla sub incidența proiectului de modernizare – proiect POR – ADR Nord Est, care se suprapunea cu traseul propus pentru conducta magistrală.

Magistrala numărul 2 nu a fost cuprinsă în proiectele cu contribuție din fonduri europene, deși au fost solicitări din partea Companiei pentru reabilitarea ei.

După data de 02.02.2016, întrucât alimentarea cu apă s-a făcut doar pe cele două fronturi de captare din Vaduri și pe cele două magistrale, au apărut aproape zilnic în jur de 15 – 20 avarii în rețeaua de alimentare cu apă potabilă din Municipiu și comunele învecinate.

Pentru a putea interveni pentru rezolvarea avariilor pe aceste magistrale, se impune oprirea alimentării orașului și a comunelor învecinate pe o perioadă de minimum 48 ore. Cele 6 rezervoare existente pot asigura rezerva de apă necesară pentru populație doar pentru 6, maximum 8 ore.

În această situație, atunci când se intervine pentru remedierea avariilor pe magistrală, populația municipiului rămâne fără apă.

Criza apei potabilă din Municipiul Piatra Neamț a generat o revoltă publică fără precedent. În urma studiilor efectuate, singura soluție ca în anul 2016 să nu ne mai confruntăm cu situații fără soluții, situații cu risc social major, s-a concluzionat că este necesară finanțarea reabilitării rețelei de alimentare cu apă cu suma de aproximativ 9 milioane de lei. Comunitatea din Piatra Neamț are așteptări foarte mari de la decizia guvernamentală care va soluționa criza apei potabile din oraș.

Motiv pentru care, domnule Prim-Ministru, vă rog să luați în calcul finanțarea, de urgență, a lucrărilor de reabilitare la rețeaua de alimentare cu apă potabilă din Piatra Neamț (înlocuirea magistralei II și a diferenței rămase pe magistrala I) din fondul de rezervă al Primului Ministru pentru situații de urgență, în condițiile în care nu există alte soluții legale de finanțare.

Vă mai aduc la cunoștință, domnule Prim-Ministru, că ne confruntăm cu două aspecte majore: lipsa apei potabile și menajere pentru consumul cetățenilor, dar mai ales, cu un risc major privind sănătatea publică, poate cu un impact chiar mai grav decât cel care a generat infestarea cu Escherichia Coli, serotip O26 care a indus sindromul hemolitic-uremic la copiii din județul Argeș.

În speranța că veți da curs unei rezoluții favorabile, vă mulțumesc în numele comunității din Municipiul Piatra Neamț.

 

Cu deosebită consideraţie,

Deputat Liviu HARBUZ,

Vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice”

Articolul anterior

Consilierii județeni PNL acuză: Ioan Păcală și Emilia Arcan, vinovați de gestionarea defectuoasă a crizei apei!

Articolul următor

Învățătoare din Neamț acuzată că înjură și amenință elevii, la mâna Comisiei de Etică a școlii!

4 Commentarii

  • Si daca banii se dau, poate se fac si licitatii corecte pentru executarea lucrarilor, de la cap la coada. Nu sa ne trezim cu sosele facute praf, sau cu o retea de apa nefunctionala!
    Cei care pana acum s-au tot infruptat din banii publici ar cam trebui sa se opreasca. Nu credeti, domnule deputat?

  • Ana, mare dreptate ai. Domnul vrea banii. Mai departe, Dumnezeu cu mila. Incepe campania

  • Un demers pertinent! Avem nevoie de acești bani ,pentru finanțarea, lucrărilor de reabilitare la rețeaua de alimentare cu apă potabilă din Piatra Neamț.Este necesar ca această scrisoare, sa fie insoțită de indată de un demers oficial al factorilor de decizie județeni.Domnule deputat Liviu Harbuz puțeți insista la guvern pentru repartizarea acestor fonduri,aveți competența necesara și puterea de convingere .

  • Un demers necesar, cerut de toată populația orașului. Actuala criză a apei ne aduce numai neajunsuri, sănătatea tuturor fiind în pericol. Cerem ca solicitarea dumneavoastră să primească răepunsul pozitiv de la guvern, domnule Harbuz!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular