ISSN 2457 - 3973

Doi turiști, la un pas de moarte pe Ceahlău din cauza viscolului

Doi turişti, unul din Iaşi şi celălalt din Turcia, au fost recuperaţi de salvamontiştii nemţeni în masivul Ceahlău, în cadrul unei acţiuni de salvare derulate sâmbătă noaptea, în condiţii extreme de viscol cu vânt de peste 100 de kilometri pe oră.

Şeful Serviciului Salvamont Neamţ, Raul Papalicef, a declarat că cei doi făceau parte dintr-un grup de 5 persoane şi au rămas în urmă din cauza epuizării fizice. Viscolul i-a făcut să devieze de la traseu iar fără intervenția salvamontiștilor, soarta le era pecetuluită.

”Erau într-o zonă moartă, fără semnal, şi nu a funcţionat 112. Erau în stare de epuizare şi unul dintre ei – cu început de hipotermie. Nu prindeau dimineaţa dacă nu ajungeam la ei. Cel cu început de hipotermie a fost ambalat în folie de supravieţuire şi i s-au ataşat patch-uri termice. Ei nu erau departe de potecă, dar i-a ‘ucis’ viscolul”, a spus Raul Papalicef.

Grupul de turişti a plecat din Durău, în jurul orei 12,00, şi a făcut mult prea mult până în zona înaltă a masivului Ceahlău, unde vântul avea peste 100 kilometri pe oră.

”A intervenit epuizarea şi, după vârful Toaca, cei doi au rămas în urmă şi au deviat de la traseu. Baza de intervenţie Dochia a fost anunţată de cei din grup că numărul de urgenţă 112 nu a mers. Imediat s-a plecat în căutarea celor doi şi au fost recuperaţi”, a mai spus şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

Recomandarea salvamontiştilor către turişti este să evite deplasările în zona înaltă, iar pentru cei care sunt deja în cabane, la altitudine, să nu întreprindă deplasări după lăsarea întunericului, pentru că atunci fenomenele meteo sunt mult mai agresive.

Articolul anterior

Senatorul Eugen Țapu, acuzații grave la adresa ministrului Sănătății

Articolul următor

Zece hectare pârjolite de foc la Izvorul Muntelui din cauza unui inconștient

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *