ISSN 2457 - 3973

DSP Neamţ – reacţie după apariţia unui caz rar de infecţie cu hantavirus. Au fost şi cazuri mortale.

DSP Neamţ a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că infectarea cu hantavirus a unui bărbat de 72 ani, din comuna Ceahlău, nu este singulară în judeţ.

Tot în luna iulie, o femeie din Bicazu Ardelean a avut acelaşi virus dar în urma tratamentului s-a însănătoşit.

DSP Neamţ mai susţine că în ultimii 3 ani au fost confirmate 5 cazuri de acest gen în judeţ, dintre care unul mortal.

„În data de 12 iulie un bărbat de 72 de ani, din loc. Ceahlău a fost internat Spitalul C.I. Parhon din Iași, cu diagnosticul insuficienţă renală. Este confirmată infectarea cu hantavirus în data de 15.07.2021. Starea pacientului este gravă, prognosticul fiind rezervat. DSP Iași a informat DSP Neamţ și a fost demarată ancheta epidemiologică. Familia nu a declarat simptome, membrii fiind supravegheaţi în cabinetul medicului de familie. A fost organizată o acțiune de deratizare a gospodăriei şi anexelor. În luna iulie a mai fost înregistrat un caz, o femeie, de 70 de ani din Bicazu Ardelean, care a fost internată în secția Nefrologie a SJU Piatra Neamţ. Persoana a fost externată. În 2021 au înregistrate 5 suspiciuni de infecţie cu hantavirus: 2 infirmate, 2 confirmate şi una cu rezultat în așteptare un bărbat de 69 de ani, din Roman, internat in prezent la Spitalul C.I. Parhon din Iași. În anul 2020 a fost înregistrat 1 caz de infectare, un bărbat de 17 ani. Au fost 14 suspiciuni de hantaviroză. În 2019 au fost 12 suspiciuni de infectare cu hantavirus, 2 confirmate. Un pacient a decedat”, se precizează în comunicatul de presă al DSP Neamţ. 

Bărbatul transferat acum de la UPU Târgu Neamţ la Spitalul „C.I. Parhon” este în stare foarte gravă.

“Pentru acest caz au fost suspicionate mai multe afecţiuni. Din păcate, a fost confirmată infecţia cu hantavirus. Pacientul avea expunere la acest tip de infectare virală. Casa acestuia se află la 50 de metri de pădure. Cu trei săptămâni înainte de debutul simptomelor bolii a fost în pădure la tăiat lemne. Posibil să se fi infectat atunci. Este internat în prezent cu o stare generală gravă. Este evaluat în Unitatea de Terapie Intensivă a Clinicii de Nefrologie cu o afectare renală importantă, şi afectare pulmonară şi hepatică. Prognosticul este rezervat în prezent, dar sperăm să apară o îmbunătăţire în următoarele zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului “I.C. Parhon” Iaşi, doctorul Ionuţ Nistor.

Hantavirusul este o boală infecţioasă care se transmite de la şobolanii de pădure prin contact cu materiile fecale sau urina acestor animale.

Articolul anterior

Deputatul Şerban (PSD Neamţ): „Nu m-ar mira, ca în lumea lui sucită, Iulian Bulai chiar să insiste pentru desființarea MAI”

Articolul următor

Deputatul Mara Calista (PNL Neamţ): Ajutor financiar pentru achiziționarea de calculatoare, pentru elevi sau studenți!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *