ISSN 2457 - 3973

EXCLUSIV Prefectul cere demiterea lui Constantin Iacoban și a Emiliei Arcan!

 

Constantin Iacoban nu mai este de drept președinte al Consiliului Județean Neamț. De asemenea, Emilia Arcan nu mai este vicepreședinte al CJ Neamț. Așa sună adresa pe care prefectul Vlad Angheluță a trimis-o, joi, către Constantin Iacoban dar și către secretarul județului, Daniela Soroceanu.

Adresa 7.290/2015 trimisă CJ Neamț sună așa: ”se apreciază că urmare a intrării în vigoare a legii 115/2015 și a abrogării art. 102 din legea 215/2015 a administrației publice locale, dispozițiile art. 72 alin. 1 din legea 214 NU MAI SUNT APLICABILE în situația vacantării funcției de președinte al CJ, fapt c ear conduce la încetarea aplicabilității Hotărârii CJ Neamț 197/2014 pivind desemnarea unui vicepreședinte să exercite atribuțiile conferite de lege președintelui CJ Neamț, și a Hotărârii CJ Neamț 198/2014 privind delegarea unui consilier județean care să îndeplinească atribuțiile de vicepreședinte al CJ Neamț, situație care conduce, în mod implicit, la ÎNCETAREA DE DREPT A UNOR RAPORTURI JURIDICE DE NATURĂ SALARIALĂ CU CELE 2 PERSOANE VIZATE DE ACTELE ADMINISTRATIVE ÎN CAUZĂ!”

Dincolo de termenii juridici, în adresă se explică faptul că modificarea apariția legii 115 cu referire la alegerea președintelui și vicepreședinților CJ, nu se mai aplică articolul 72 din legea veche, potrivit căruia atribuțiile de președinte interimar erau preluate de un vicepreședinte, iar atribuțiile de vicepreședinte interimar erau preluate de un consilier județean.
Altfel spus, președintele unui consiliu județean poate fi ales oricând din rândul consilierilor, potrivit noii legi, deci nu se va mai pune problema vreunui interimar. Pe cale de consecință, prefectul spune prin adresa trimisă că nici Iacoban nu mai este de drept președinte interimar al CJ și nici Arcan nu mai este de drept vicepreședinte interimar al instituției, pentru că nu mai există noțiunea de interimar iar legea privind alegerea pe cele două funcții este aplicabilă!

Pe cale de consecință, consilierii județeni trebuie ca în proxima ședință ordinară să aleagă un președinte al Consiliului Județean. Dacă acesta va fi Constantin Iacoban, automat el pierde funcția de vicepreședinte pe care a fost ales. Odată vacantată funcția de vicepreședinte, și ea trebuie ocupată de unul dintre consilieri ales prin vot dar tot într-o ședință ordinară, începând cu următoarea.

Dincolo de diferența salarială care se va simți în cazul Emiliei Arcan (un consilier județean încasează circa 400 de lei iar un vicepreședinte ia aproape 5.000 lei lunar), rămâne de văzut (re)orientările politice din CJ Neamț.

 

Daniela Soroceanu le cere consilierilor să ia o decizie!

Secretarul județului, Daniel Soroceanu a pasat mingea în curtea consilierilor județeni. Aceștia au primit, joi după-amiază, o adresă oficială din partea secretarului Soroceanu prin care li se cere să analizeze prevederile legale și să ia o decizie!

Având în vedere atât conținutul actului normativ cât și al celorlalte documente anterior menționate, apreciez că s-a creat o stare de ambiguitate legislative, care poate afecta buna funcționare a Consiliului Județean Neamț. În consecință, având în vedere faptul că în conformitate cu prevederile legale în vigoare, dreptul de a iniția un proiect de hotărâre a consiliului județean revine consilierilor județeni sau cetățenilor (dacă acesta este susținut prin semnături de cel puțin 5 la sută din populația cu drept de vot a UAT), apreciez că se impune analizarea situației de către cei în drept și luarea unor măsuri de către persoanele responsabile în stabilirea reprezentanului legal al unității administrativ-teritoriale, cu ceelalte calități care decurg, respectiv stabilirea după caz :

  1. a) menținerii actelor administrative anterior menționare sau
  2. b) a emiterii unor alte acte administrative, în baza unor modificări legislative anerior menț

Precizez că această informare se comunică inclusiv Instituției Prefectului Județului Neamț, ca răspuns la adresa 7.290/2015

Cu stimă, Secretarul Județului, Daniela Soroceanu

 

Această adresă conține extrase din legea 115/2015 pentru alegerea autorităților publice locale, pentru modificarea legii administrației publice locale 215/2001 precum și pentru completarea legii 394/ 2004 privind Statutul Aleșilor Locali.

De asemenea, adresa face referire la adresa Prefecturii 7.290/2015 potrivit căreia ”se apreciază că urmare a intrării în vigoare a legii 115/2015 și a abrogării art. 102 din legea 215/2015 a administrației publice locale, dispozițiile art. 72 alin. 1 din legea 214 NU MAI SUNT APLICABILE în situația vacantării funcției de președinte al CJ, fapt c ear conduce la încetarea aplicabilității Hotărârii CJ Neamț 197/2014 pivind desemnarea unui vicepreședinte să exercite atribuțiile conferite de lege președintelui CJ Neamț, și a Hotărârii CJ Neamț 198/2014 privind delegarea unui consilier județean care să îndeplinească atribuțiile de vicepreședinte al CJ Neamț, situație care conduce, în mod implicit, la ÎNCETAREA DE DREPT A UNOR RAPORTURI JURIDICE DE NATURĂ SALARIALĂ CU CELE 2 PERSOANE VIZATE DE ACTELE ADMINISTRATIVE ÎN CAUZĂ!

De asemenea, se invocă Decizia Curții Constituționale care statuează faptul că modificareaa procedurilor de alegeri cu mai puțin de un an înainte de alegeri, fără o justificare temeinică, este de natură de a constitui o încălcare a Constituției. (legea a apărut cu MAI MULT DE UN AN înainte de alegerile locale).

Un ultim act juridic invocate este un extras de pe portalul instanțelor de judecată aflat pe rolul Curții de Apel București prin care Guvernul României a fost obligat să stabilească data alegerilor parțiale locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț. Această decizie a fost luată ulterior intrării în vigoare a legii 115/2015 și nu este definitivă. Dar nici nu mai conteză!

 

(Gabriel APETRII)

Articolul anterior

Poliția confirmă tâlhăria de ieri din fața Inspectoratului Școlar! Infractoarea este recidivistă!

Articolul următor

Carpatcement a donat o mașină unui ONG

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular