ISSN 2457 - 3973

Festivalul Medieval și Zilele Cetății Neamț, manifestări-emblemă ale orașului Târgu Neamț

În acest week-end se desfășoară la Târgu Neamț a șasea ediție a Zilelor Cetății Neamț și a Festivalului Medieval, manifestări cultural-artistice intrate deja în circuitul turistic nemțean.

Pentru a afla mai multe despre aceste evenimente care au dat un suflu nou orașului de sub Cetate, am discutat cu doamna Geanina Fedeleș, administrator public al orașului, care alături de primarul Daniel Harpa a pus bazele celor două acțiuni.

– Doamna Geanina Fedeleș, iată a șasea ediție a Zilelor Cetății și a Festivalului Medieval. Puțini poate credeau că vor deveni evenimente de tradiție.

Geanina Fedeleș: Mă bucur că am reușit să creăm un eveniment statornic, un eveniment care sperăm să rămână și după oamenii care l-au creat și conceput, și mă refer la domnul primar Daniel Harpa și Consiliul Județean, și la ONG-uri. Se pare că, dacă am ajuns la a șasea ediție, și lumea ne percepe atât de frumos și vine în continuare la noi să vadă Festivalul Medieval, înseamnă că am făcut și ceva bun. Ne bucurăm că îi putem aduce și încânta pe oameni cu aceste evenimente care au loc în cele 3 zile la Târgu Neamț.

– Ce surprize ați pregătit al această ediție?

Geanina Fedeleș: Surprizele acestei ediții sunt faptul că aducem mereu trupe și ordine cavalerești noi. De exemplu, acum avem un Ordin al Otomanilor care va simula niște lupte mai speciale. Dacă vremea ne permite vom da foc și la niște căsuțe de paie, ar trebui să fie ceva spectaculos în Parcul de la Cetate. În ceea ce privește spectacolele de muzică, încercăm să ne ținem de tema acestui eveniment și să fie o muzică potrivită. Una din surprize a adus-o Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” Neamț care face în acest an deschiderea Vacanțelor Muzicale în Cetatea Neamțului. Practic Festivalul Medieval se închide odată cu deschiderea Vacanțelor Muzicale. Mai sunt activități de tir cu arcul, bibliotecă vie, prezentări de zone turistice, târgul meșterilor populari, ceaune fermecate cu bunătăți și multe alte surprize care vor fi descoperite de vizitatori.

– Zilele Cetății, Festivalul Medieval, Bizon Folk, Zilele Orașului…. Mai aveți?

Geanina Fedeleș: Am fost criticați în ultima perioadă că facem prea multe evenimente și prea ne reușesc evenimentele. Considerăm că aceste lucruri trebuie făcute și oamenii din oraș ar trebui să știe că poate fi un turism de evenimente și că locurile turistice unde nu se întâmplă nimic sunt oarecum evitate. Într-un an a apărut Bizon Folk, în alt an facem Festivalul Medieval diferit, în alt an vine Festivalul Ceahlăul sau Vacanțele Muzicale. Sunt lucruri care doar în timp poti fi construite și dacă noi renunțăm la acest trend, toată munca de promovare turistică a zonei ar fi stopată. Deja suntem un oraș în care se întâmplă lucruri de cei din afară.

Prezentăm mai jos un colaj de fotografii surprinse vineri, la deschiderea evenimentelor, precum și programul complet al manifestărilor.

Articolul anterior

Arsene o susține pe Viorica Dăncilă la președinția PSD

Articolul următor

Primarul de Dămuc, despre Cheile Bicazului: ”Tot românii noștri sunt vânzători!”

Un comentariu

  • Daca tot zilele cetatii,de ce s- a perceput taxa de intrare la cetate? Anul trecut era intrarea libera.La anul sa pune-ti taxa si pe aerul respirat in padure,taxa intrare in parcu de la cetate,taxa..,taxa…..O sa mai vine 0 turisti.Dar ceva locuri de distractie mai faceti in acest oras prapadit?Rusine ,de 30 nu
    s- a facut nimic in orasreferitor la petrecerea timpului liber intr- un mod placut.Nu tu cinema ,nu tu strand,statiunea oglizi eta plinade gratargii ,turisti copii in tabere ,acum bate vantul .cu ce va laudati? Ce ati facut de 7 ani in oras?? Nimic ,numai laude,de asta pleca jumatate de targnemteni la strand la falticeni.Rusinee.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *