ISSN 2457 - 3973

Iată candidatul surpriză al PSD la Primăria Piatra-Neamț! A mai pierdut o dată alegerile!

PSD se pregătește să parafeze, în fiecare județ și localitate, alianțe electorale pentru alegerile locale, alături de PRO România și ALDE. Invariabil, acest lucru înseamnă un candidat unic pentru funcția de primar și un candidat unic la funcția de președinte al Consiliului Județean.

Rezumându-ne la Neamț, sau mai precis la municipiul Piatra-Neamț, surse din cadrul viitoarei alianțe au dezvăluit pentru newsallert.ro că cel care va candida la funcția de primar al municipiului Piatra-Neamț va fi Liviu Harbuz (PRO România). El va fi susținut (teoretic) și de organizațiile PSD și ALDE.

În contrapartidă, aceeași alianță PSD-ALDE-PRO România ar urma să îl susțină pentru președinția Consiliului Județean Neamț pe Ionel Arsene. Asta în ciuda unor contestări de care Arsene beneficiază chiar în propriul partid.

Ce ar ieși de pe urma acestei alianțe?

La Piatra-Neamț, dacă ipotetic ar ieși primar Liviu Harbuz, un post de viceprimar ar trebui să fie cedat PSD-ului, dacă nu ambele.

La Consiliul Județean, ALDE ar primi (din nou un post de vicepreședinte) iar PSD îl ia pe al doilea. Plus funcția de administrator public! PRO România culege consilii de administrație la societățile CJ Neamț!

PRO România s-ar mulțumi doar cu funcția de primar la Piatra-Neamț sau, în caz contrar, cu cea de viceprimar pe care Harbuz a mai cerut-o și în urmă cu 4 ani, când a candidat și a pierdut din partea PSD. Totul se va juca pe mâna majorităților și, dacă PMP va trăda iar, orice este posibil!

PRO România ar urma să beneficieze de candidatura comună la Primăria Roznov și la alte câteva primării mici, subiect pe care îl vom trata separat în zilele ce urmează.

Cum s-a ajuns la acestă alianță? PRO România și mai ales ALDE știu că nu ar avea aproape nici o șansă în alegerile locale fără o alianță cu ”fratele” mai mare.

Pe de altă parte, PSD – partid aflat pe un trend descrescător – vrea să își maximizeze rezultatele și să fie sigur că pune mână pe cât mai multe consilii județene și primării.

Practic, alianța celor 3 partide, pe care o regăsim și în Parlament dar și în consilii județene și locale va fi transformată într-o alianță electorală.

Chiar liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a confirmat, vineri (5 iunie 2020) că toate drumurile converg spre o alianță electorală PSD-ALDE-PRO România. Și nu doar pentru alegerile locale ci și pentru parlamentare, sens în care, la Neamț, PRO România și ALDE vor clama câte o poziție eligibilă pe listă. Iar asta înseamnă că ar scoate aproape de tot de pe listă pe actualii deputați și senatori PSD Neamț!

“Sunt în momentul de faţă discuţii între noi, ALDE, PSD şi Pro România pentru formarea unei coaliţii care să participe la următoarele alegeri locale şi parlamentare. (…) Credem că avem o şansă reală la următoarele alegeri mergând într-o coaliţie de centru-stânga”, a declarat, vineri, Călin Popescu Tăriceanu, la postul de televiziune RTV.

Cât privește candidatura lui Liviu Harbuz la funcția de primar al municipiului Piatra-Neamț, acesta are deja experiența alegerilor de acum 4 ani, atunci când a fost învins de primarul în funcție, liberalul Dragoș Chitic.

Harbuz era la acea veme membru al PSD Neamț iar PRO România nu era înființat (partidul s-a desprins din PSD).

Rămâne de văzut dacă și PNL va răspunde în aceeași manieră, printr-o alianță (deloc) surprinzătoare cu PMP și USR. Asta chiar dacă la Neamț se vorbește tot mai apăsat că (cel puțin) USR ar face mai degrabă jocurile PSD!

(Ionel Arsene și Liviu Harbuz, ambii în PSD Neamț, la alegerile din 2016)

Articolul anterior

Mugur Cozmanciuc, președinte PNL Neamț: ”Guvernul PNL lansează programe pentru companiile mari și IMM-uri!”

Articolul următor

O nouă explozie de cazuri COVID în Neamț! Am trecut de 900 de cazuri! (sâmbătă, 6 iunie)

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *