ISSN 2457 - 3973

Ipocrizie politică de 5 bani la prețul la apă în Neamț?!

Ani la rând, pe tema majorării prețului la apă și canal în județul Neamț a existat un scandal monstru între două tabere politice. Pentru majorare se invocau prevederile contractului de finanțare europeană de 107 milioane de euro, potrivit căruia trebuia asigurată cofinanțarea proiectului prin majorări succesive la prețul apei și canalului. Odată cu aceste majorări venea și indexarea prețurilor cu rata inflației, indexare care se aplică la toate tarifele din sistemul public. Spre exemplu, așa s-au indexat taxele și impozitele locale în toate municipiile, orașele și comunele din Neamț și toată țara. De reținut este că rata inflației/deflației este stabilită anual de Institutul Național de Statistică,, instituție guvernamentală.

Acum, conducerea Apa Serv solicită Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ajustarea prețului la apă și canal conform ratei de inflație pe 2014 stabilită de INS, de 1,3 la sută. Asta ar însemna o creștere a prețului la apă și canal cu câte 5 bani pe metru cub. Altfel spus, tariful pentru un metru cub de apă potabilă ar trebui să crească de la 4,41 lei la 4,46 lei (TVA inclus), iar pentru canalizare, tariful să crească de la 3,77 lei la 3,82 lei (TVA inclus).

Brusc, după ce ani la rând au susținut și votat, conform legii, această ajustare cu rata inflației, inclusiv în Consiliul Județean sau în consiliile locale, unii politicieni cu aspirații la viitoarele alegeri locale au altă optică. Primari de municipii, orașe și comune care sunt membri în forul ce decide prețurile la aceste servicii, nu (mai) susțin indexarea.

”Noi nu facem altceva decât să aplicăm legea, adică o ajustare cu rata inflației. Dacă nu se va aproba această ajustare, va veni Curtea de Conturi și va stabili recuperarea prejudiciului de la primăriile care nu au votat această prevedere legală și mai departe de la consilierii locali care au votat împotriva acestei ajustări. Dar nu pot să înțeleg cum, de exemplu, Primăria Piatra-Neamț nu susține ajustarea cu rata inflației dar ne-a trimis o hârtie oficială prin care ni se majorează chiria pe niște clădiri chiar cu rata inflației. Adică tu nu vrei să plătești ajustarea cu rata inflației dar ceri să ți se plătească această ajustare”, a declarat, pentru newsallert.ro, Ionuț Cătălin Dughir, directorul general al Apa Serv S.A.

Pe de altă parte, conducerea Apa Serv ar mai putea aplica o măsură pentru a nu pierde ajustarea (care trebuia să intre în vigoare de la 1 iulie) și anume retragerea sumelor de bani de la fiecare primărie care plătește redevență către operatorul de apă.

În Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Neamț sunt 49 de primării, fiecare având un singur vot iar ședința ar urma să fie convocată la mijlocul acestei luni.

Articolul anterior

Începe MedievArtFest 2015! Poftiți la Zilele Cetății Neamțului!

Articolul următor

Ședința Colegiului Prefectural, între social și agricultură

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular