ISSN 2457 - 3973

Ședința Colegiului Prefectural, între social și agricultură

 

Prefectul judeţului, Ioan Vlad Angheluţă, a condus, astăzi 2 iulie a.c., şedinţa lunară a Colegiului prefectural. Pe agenda întâlnirii Colegiului prefectural s-au aflat  următoarele teme: evoluţia principalelor beneficii de asistenţă socială (ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei, alocaţia de stat pentru copii, ajutoarele pentru căldură), informare privind prelungirea perioadei de depunere/  modificare a cererilor unice de plată pe suprafaţă – măsurile disponibile şi nivelul plăţilor, legislaţia naţională relevantă şi lista zonelor eligibile pentru măsurile de mediu și climă ale PNDR 2014 – 2020 în judeţul Neamţ.

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a informat că instituţia gestionează aproximativ 23 de tipuri de beneficii sociale, pe lângă alte programe susţinute de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale.

Pentru judeţul Neamţ, numai la nivelul lunii iunie  2015 au fost achitate 18.599.327,70 lei (beneficii sociale, contributiile  si taxe aferente pentru cele 83 de UAT-ri ) Cumulat,  pe primele 6 luni ale anului 2015, efortul financiar a fost de 113.395.059 lei, mai mare cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din aceste plăţi, cea mai mare parte s-a dus către alocaţia de stat pentru copii – 96.991   beneficiari  – pentru luna iunie platile efectuate fiind de 5.751.850.

Pentru plata indemnizaţiei de creştere a copilului  şi stimulentul de inserţie, al doilea beneficiu ca pondere in totalul sumelor alocate  din cuantumul beneficiilor sociale, numai în  luna iunie, s-au alocat 2.718.307 lei.

În ceea ce priveşte ajutorul social, la nivelul judeţului Neamţ in luna iunie 2015  sunt în plată 6.427 beneficiari venit minim garantat pentru care s-a achitat suma de 1.488.558 lei, cumulat   pe primele 6 luni ale anului 2015  efortul financiar fiind de 8.959.003 lei, înregistrându-se o creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut.

Referitor la alocaţia pentru susţinerea familiei, în luna iunie 2015 sunt  în plată 10.828  beneficiari pentru care s-au alocat 1.752.851 lei; cumulat de la începutul anului 2015  s-au achitat 10.034.653 lei, constatându-se o creştere substanţială a fondurilor alocate pe acest segment de susţinere a nevoilor copiilor din familiile cu venituri reduse. Astfel majorările reglementate prin OU 65/2014 începând cu decembrie 2014 au dus la creşteri  pe acest segment  de 43%.

Un alt ajutor important acordat este cel pentru încălzirea locuinţei, pentru care in perioada sezonului rece s-a  acordat  ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie electrica, termica, gaze naturale unui număr de  număr de 31.519 persoane, pentru care s-au alocat  8.020.187lei.

Totodată la nivelul judeţului Neamţ au fost finanţate şi alte tipuri de beneficii de asistenţă socială – subvenţii, cheltuieli pentru investiţii – pentru organizaţii neguvernamentale care administrează unităţi de asistenţă socială şi pentru centre de zi şi rezidenţiale care desfăşoară servicii sociale în folosul comunităţii. Valoarea acestor finanţări se ridică la suma de 8.772.691 lei, situând judeţul Neamţ pe locul 5 la nivel naţional.

În ceea ce priveşte cererile unică de plată  campania 2015  – care s-a încheiat pe 15 iunie 2015 (fără penalizări) cu posibilitatea prelungirii până la data de 10 iulie (pentru perioada 16.06-10.07.2015 se aplică o penalizare pentru suma de plată de 1% pe zi lucrătoare) -, conform statisticii de la Centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, din totalul de 28283 de fermieri – persoane fizice şi juridice – , au depus cereri  peste 90%. Totodată a fost prezentată legislaţia naţională relevantă precum şi lista zonelor eligibile pentru măsurile de mediu și climă ale PNDR 2014 – 2020, în judeţul Neamţ.colegiul prefectural 1

Prefectul judeţului a avut o intervenţie prin care a subliniat faptul că, în cadrul Colegiului prefectural, vor fi mai multe teme legate de perioada de programare 2014-2020, atât pentru a transmite informația necesară ,  cât și pentru a fi informaţi reciproc.

“Tocmai am transmis în teritoriu o circulară  prin care am informat autoritățile locale că există posibilitatea preluării/ finanțării unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii din Programul Național de Dezvoltare Locală pentru a fi finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014-2020. Aici ne referim la cele aflate în stadiul de proiect tehnic, fără lucrări de execuție. Deasemenea, Instituția Prefectului a finalizat zilele acestea un Îndrumar referitor la avizele și autorizațiile necesare depunerii și implementării de proiecte europene, pe care îl vom comunica tuturor autorităților administrației publice locale. El va fi disponibil și pe site-ul instituției” a spus prefectul Ioan Vlad Angheluţă.

Totodată în cadrul întâlnirii au fost prezentate rezultatele la nivelul judeţului Neamţ ale  Evaluării Naţionale – sesiunea iunie 2015. Astfel s-au înscris în vederea susţinerii examenului 4858 de absolvenţi ai clasei a VIII- a, din care în cele 118 centre organizate pentru desfăşurarea examenului au fost prezenţi 4769 elevi. Procentul de promovabilitate la nivelul judeţului, după soluţionarea contestaţiilor, a fost de 74,77%.

La finalul reuniunii prefectul judeţului a prezentat noutăţile de pe agenda guvernamentală din ultima perioadă, respectiv:  aprobarea Codului Fiscal, majorarea cu 12%, de la 1 august 2015, a salariilor de bază ale personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar de stat şi unităţile conexe (2716 beneficiari la nivelul judeţului), creşterea începând cu 1 iulie a salariului minim pe economie cu 75 de lei – ajungând  la 1.050 lei (pentru a doua oară în acest an), înfiinţarea Gărzilor Forestiere – de mare interes pentru un județ ca al nostru cu o importantă suprafață forestieră, adoptarea proiectului de lege a pensiilor speciale pentru militari, scăderea cu 20% a preţurilor la medicamente odată cu intrarea în vigoare a noului Catalog Naţional al Medicamentelor, promulgarea Legii privind voucherele de vacanţă.

 

 

 

Articolul anterior

Ipocrizie politică de 5 bani la prețul la apă în Neamț?!

Articolul următor

Deputatul Liviu Harbuz, alături de europarlamentari la conferința pe teme de politici agricole

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular