ISSN 2457 - 3973

Isterie la Roznov! Trei chinezi au pus pe jar comunitatea!

Trei cetățeni chinezi care desfășoară activități comerciale în orașul Roznov au pus pe jar comunitatea, în ultimele 48 ore.
Totul plecând, evident, de la isteria națională pe ceea ce înseamnă coronavirus, și care ia amploare mai ales în mediul virtual.
Cei 3 chinezi s-au întors la Roznov, din țara de origine, pe 12 februarie. Au venit cu avionul pe aeroportul din București și, conform procedurilor, au fost luați în evidență de DSP Neamț.
Inițial s-au autoizolat la locuința închiriată în Roznov însă cum afacerile trebuiau să meargă mai departe, chinezii s-au prezentat la magazinul din centrul Roznovnului pentru a continua activitățile comerciale. Magazinul, pe 3 nivele, este transformat fix în Magazin Chinezesc. Așa că sute de roznoveni și oameni din zonă au intrat în ultimele zile în magazin.
Roznovenii nu au luat situația în seamă, pe bună dreptate, până când nu a izbucnit nebunia la nivel național. Și, de atunci, la fiecare colț de stradă din Roznov, dar mai ales pe rețelele de socializare, se discută de așa-zisul pericol reprezentat de cei 3 chinezi.
Gura lumii, care este imposibil de oprit, a creat niște scenarii în Roznov demne de filme hollywoodiene.
Colac peste pupăză a venit și informația că IPJ Neamț a deschis un dosar penal pe numele celor 3 chinezi pentru că nu au respectat autoizolarea. Informație care a isterizat și mai tare comunitatea pentru că a fost tradusă, de unii, ca și cum chinezii ar fi deja bolnavi.
”În urma verificărilor efectuate în colaborare cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț a reieșit că cele trei persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 32 de ani, se aflau sub monitorizarea acestora. Totodată, precizăm faptul că, la data de 12 februarie a.c., cei în cauză ar fi pătruns pe teritoriul României, prin punctul de trecere al frontierei Aeroport Henry Coandă, punctul de plecare fiind China – Shanghai.  Polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 352 din Codul penal, cercetările fiind efectuate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile care se impun”, au declarat reprezentanții IPJ Neamț.
În acest moment, cei 3 chinezi sunt iar în autoizolare la casa închiriată din Roznov. Câți roznoveni au intrat în contact cu ei? Nimeni nu știe și nici nu ar putea afla prea curând.
Cert este că niciunul dintre cei 3 chinez0-roznoveni nu a prezentat, nici măcar o clipă, simptome asociate coronavirusului. Iar de pe 12 februarie și până astăzi au trecut deja 13 zile, ori primele simptome apar după 4-5 zile. Termenul de carantină/autoizolare pentru 14 zile este pentru siguranță.
Ce a făcut DSP Neamț pe această situație? Nimic! Nici măcar nu a informat, prin mass-media, populația! Și astfel a lăsat loc speculațiilor și, mai grav, scenariilor apocaliptice.
Ce nu a transmis DSP Neamț vă transmitem noi, nu ca specialiști, ci preluând informația de la alte autorități: nu este motiv de panică, de isterie sau alte gesturi similare, pentru că nu au existat și nu există suspiciuni ale unor persoane din sau care sunt în județul Neamț, ca de altfel din România.
Spălatul pe mâini cât mai des, evitarea contactului mâinilor cu nasul, gura și ochii, precum și strănutul în cotul închis al mâinii sau în batistă sunt măsurile principale de siguranță!
Cât despre DSP Neamț? Dacă nu vine demisia de onoare, așteptăm demiterea conducerii instituției! Cel puțin pentru deficiențele de informare!

Articolul anterior

Deputatul Neculai Iftimie, despre foștii colegi din PSD Neamț: ”Sfidează cetățenii!”

Articolul următor

Vlad Marcoci, informație-șoc: Doi stranieri, Cuc și Teodorovici, pe lista PSD Neamț la parlamentare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *