ISSN 2457 - 3973

Jale în spitalele din județul Neamț! Tragedia de la Piatra-Neamț SE POATE REPETA ORICÂND! (raport control ISU Neamț)

Un control efectuat de ISU Neamț în spitalele din județ, inclusiv la secțiile ATI, a scos la iveală zeci de ilegalități care se produc de ani de zile.

Rezultatele controlului au fost făcute publice, vineri, și scot la iveală un lucru cât se poate de cert: tragedia de la ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, din 14 noiembrie, se poate repeta oricând, oriunde.

Măsurile pe termen scurt pot doar evita o nenorocire simiară. Este clar că soluția e doar una singură: construirea unor spitale noi! Altfel va fi doar o spoială care va înghiți bani mulți, foarte mulți, fără să rezolve problema de fond a sistemului sanitar.

Iată ce a scos la iveal controlul efectuat de ISU Neamț:

În județul Neamț sunt 9 unități sanitare de stat și private cu paturi (cu personalitate juridică), având 23 de clădiri. Situația autorizării din punctul de vedere al securității la incendiu la unitățile spitalicești din județul Neamț este următoarea:

 • 4 clădiri sunt autorizate privind securitatea la incendiu, astfel:
 • Spitalul Municipal de Urgență Roman – secția psihiatrie;
 • Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică – Războieni – 2 corpuri;
 • Spitalul de psihiatrie „Sfântul Nicolae” Roman.
 • 3 clădiri sunt autorizate parțial privind securitatea la incendiu, astfel:
 • Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – Secția Obstetrică și Neonatologie – etaj 4 și Secțiile Cardiologie și Ginecologie – etaj 5
 • Centru balneofizioterapie -Fundația Speranța Bolnavilor – Botești – autorizare extindere (etajare și alipire);
 • Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani – corp D
 • 2 clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu pentru acestea fiind emise avize de securitate la incendiu
 • Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț – secția pediatrie (dat parțial în folosință – lucrări sistate);
 • Spitalul Municipal de Urgență Roman – corp central.
 • 2 clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu fără a fi fost emis aviz de securitate la incendiu:
 • Spitalul Municipal de Urgență Roman – Secția paliative;
 • Centru de îngrijiri paliative – S.C Palimed S.R.L. Târgu Neamț;
 • 12 clădiri nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu.

În luna ianuarie 2020, cadrele ISU Neamț au executat 9 controale la unitățile sanitare cu paturi din județ, fiind constatate 68 de nereguli privind apărarea împotriva incendiilor și protecție civilă. Cu această ocazie au fost aplicate 41 de avertismente și amenzi în cuantum de 21000 lei.

Nereguli constatate pe timpul acestor activități:

 • căile de evacuare nu sunt pastrate în permanență libere si în stare de utilizare la parametrii la care au fost proiectate;
 • planurile de evacuare din încãperile destinate saloanelor de bolnavi, afișate pe partea interioarã a uşilor, nu cuprind schița nivelului și evidențierea pe schiță a salonului respectiv și a traseului de evacuare din acesta;
 • nu sunt stabilite modalitãţile şi procedurile de evacuare a persoanelor ce nu se pot evacua singure;
 • nu există un mijloc tehnic, eficient, pentru alarmarea şi alertarea în caz de incendiu în vederea evacuarii pacienţilor şi a personalului;
 • lipsa dotării cu instalații de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu;
 • există corpuri de iluminat de securitate pentru evacuare care nu în stare de funcționare;
 • hidranții interiori nu sunt întreţinuți permanent în stare de funcţionare, cu asigurarea fiabilităţii şi eficienţei necesare, conform reglementărilor tehnice specifice, în sensul că robineții de acționare nu închid și deschid ușor, o parte sunt blocați, tevile de refulare nu sunt conforme, iluminatul pentru marcare nu este funcțional.

La fiecare unitate sanitară cu paturi, pe timpul desfăşurării activităților de îndrumare și control, cadrele de la ISU Neamț au efectuat activități de informare preventivă ca urmare a derulării campaniilor naționale de informare preventivă: RISC – Renunță! Improvizațiile sunt catastrofale!, Detectorul autonom de fum vă poate salva viața! și Nu tremur la cutremur!.

De asemenea, la începutul acestui an, în toate unitățile spitalicești, cadrele ISU Neamț au desfășurat instruiri cu personalul din aceste obiective, care au vizat modul de utilizare a unui stingător și modul de comportare în cazul producerii unui incendiu.

La incheierea controalelor de prevenire, aspectele negative identificate au fost analizate cu persoanele din conducerea unităților sanitare, principala problemă invocată pentru nerealizarea măsurilor de aparare impotriva incendiilor fiind lipsa fondurilor financiare.

În luna noiembrie, ISU Neamț a efectuat controale de specialitate la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare de la nivelul zonei de competență.

Aspectele avute în vedere pe timpul executării controalelor au vizat:

 • analizarea situației din punct de vedere al avizării-autorizării clădirilor în care se află secțiile ATI;
 • modul de îndeplinire a obligațiilor stabilite prin Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată, pentru conducătorul unității/administrator și a celorlalte atribuții pe linia apărării împotriva incendiilor cuprinse în reglementările specifice referitoare la organizarea apărării împotriva incendiilor la locul de muncă, asigurarea evacuării utilizatorilor în cazul producerii unei situații de urgență, a modului de acțiune a personalului propriu în cazul producerii unui incendiu, precum și a instruirii salariaților în domeniul situațiilor de urgență;
 • funcționarea și exploatarea instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor;
 • dotarea cu stingătoare de incendiu a secțiilor ATI, precum și modul de verificare a acestora, potrivit prevederilor legale;
 • verificarea documentelor care să ateste funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și a instalațiilor și echipamentelor specifice activității din secția ATI (substanțe anestezice inflamabile, butelii de oxigen, instalații aferente stațiilor de oxigen etc.).

Astfel, în urma controalelor de prevenire, efectuate la nivelul județului Neamț în unitățile sanitare care dețin secții ATI, au fost identificate 23 deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor. Pentru neconformitățile identificate în teren, personalul specializat a aplicat 22 sancțiuni contravenționale, dintre care 20 avertismente și două amenzi, în cuantum de 15.000 lei.

Principalele deficiențe identificate din domeniul apărării împotriva incendiilor au constat în:

 • funcționarea fără deținerea autorizației de securitate la incendiu. Clădirea în care funcționează secția ATI de la Spitalul Municipal Roman se află în procedură de autorizare, pentru aceasta fiind emis aviz de securitate la incendiu.
 • nefuncționarea, neasigurarea mentenanței instalațiilor de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor ori neasigurarea echipării construcțiilor cu astfel de sisteme de protecție la incendiu;
 • neasigurarea condițiilor de evacuare în cazul producerii situațiilor de urgență;
 • exploatarea instalației electrice cu deficiențe.

nota redacției: acest ultim aspect (exploatarea instalației electrice cu deficiențe) se conturează a fi principala ipoteză a izbucnirii incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Da, tragedia de la Piatra-Neamț se poate repeta oricând în spitalele din Neamț. Dar cui îi pasă?

Articolul anterior

Primarul de Roznov vrea să publice LISTA RUȘINII

Articolul următor

PRO România forțează alegerile pentru viceprimar la Roznov! Adio, dar rămân cu tine?!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *