NewsAllert :

Primele informații despre pompierii ISU Neamț detașați la misiunile de stingere a incendiilor din Franța

Vestigii arheologice vechi de 7.000 de ani, descoperite în apropiere de Târgu-Neamț

Vineri – 12 august, Folk pe Biciclete la Piatra-Neamţ! Bicicleală şi concert în aer liber cu intrare gratuită!

43 de milioane de lei alocați de Guvernul Nicolae Ciucă pentru municipiul Piatra-Neamț

Incendiu violent la o societate din Dumbrava Roşie! Pompierii au intervenit 5 ore!

Ionel Arsene (preşedinte CJ Neamţ): „1,4 miliarde lei daţi de Guvernul PSD pentru fiecare comună şi oraş din Neamţ!”

Zece pompieri nemţeni au plecat într-o misiune în Franţa pentru stingerea incendiilor de pădure

Carambol cu 3 maşini pe podul de la Horia, unde sunt lucrări. O femeie a fost rănită.

Au tâlhărit un bărbat din Piatra-Neamț pe care l-au „ajutat” după ce s-a autoaccidentat

Bărbat în comă după ce i-a căzut un bolovan în cap în Cheile Bicazului (FOTO/VIDEO)

FOTO/VIDEO Accident cu 5 maşini în judeţul Neamţ provocat de un tânăr din Piatra Şoimului

Deputatul Leoreanu, revoltat de situația de la Luțca cere nemțenilor să semneze petiția pentru podul refuzat de CJ Neamț

Propunerile privind noile Legi ale Educaţiei vor fi dezbătute la Piatra-Neamţ cu reprezentanţii ministerului

DSP Neamţ: Incidenţa COVID în judeţ a ajuns la 2,41 la mie! În 18 localităţi a depăşit 3 la mie!

Bătrân de 82 ani, spulberat pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamţ de un şofer de 24 ani

  • 14 august 2022

ISSN 2457 - 3973

Liviu Harbuz: Reabilităm infrastructura de irigaţii!

Reabilitarea infrastructurii de irigaţii este prima iniţiativă concretă de sprijinire a agriculturii, a declarat, marţi, într-un comunicat de presă remis newsallert.ro, deputatul PSD Liviu Harbuz, vicepreşedintele comisiei pentru agricultură.
”Din fericire, după mulţi ani în care guvernele ce s-au succedat au preferat să închidă ochii la ce se întâmplă cu sistemul naţional de irigaţii, am văzut astăzi, la Comisie, prima iniţiativă, primul sprijin concret, asumat politic – acela de a aloca, începând cu 2016, de la bugetul de stat – 145 de milioane de euro pentru a se porni reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii din România. Pentru infrastructura secundară, fermierii au la dispoziţie 600 de milioane de euro – fonduri europene ce nu necesită cofinanţare, ci doar efortul de a întocmi proiecte bune şi de a le depune. Pasul făcut astăzi de către actualul Guvern este unul istoric pentru agricultura românească din ultimele cinci decenii. El responsabilizează implicit guvernele următoare care, indiferent de culoarea lor politică, au datoria de a nu abandona irigaţiile, de a asigura anual tranşele necesare pentru ca infrastructura de irigaţii să fie refăcută şi redată agriculturii”, a declarat deputatul PSD Liviu Harbuz.
Parlamentarul şi-a exprimat susţinerea faţă pentru soluţia propusă de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu privire la administrarea sistemului secundare de irigaţii.
”După ce s-a întâmplat în ultimii ani, nu ne mai permitem să trecem sistemele de irigaţii în proprietatea fermierilor fără a-i condiţiona să facă investiţiile în baza cărora preiau infrastrutura. Darea gratuită în folosinţă pe o perioadă de 5-10 ani este, cred eu, un interval suficient pentru a ne arăta că intenţiile agricultorului sunt serioase, că investiţiile se fac conform proiectelor asumate. Mai mult, introducerea abonamentelor va asigura fermierilor posibilitatea de a iriga la costuri extrem de mici dacă, bineînţeles, aderă în acest sistem. Din calculele făcute de ANIF, acest abonament, cât şi investiţiile în infrastructura principală şi secundară vor aduce costul irigării unui hectar la un nivel accesibil pentru toţi agricultorii”, a apreciat vicepreşedintele comisiei pentru agricultură.
Liviu Harbuz a subliniat că un alt aspect important ce a fost atins în dezbatere a fost necesitatea despăgubirii agricultorilor care acum au pierderi din cauza secetei. Parlamentarul a declarat că este convins că banii pentru aceste plăţi vor ajunge la micii producători până la finele acestui an şi, la cei cu suprafeţe calamitate mai mari, cu acordul Comisiei Europene, la începutul anului viitor.
”Este evident, însă, că eforturile şi deschiderea actualului Guvern trebuie continuate şi în anii viitori, de viitoarele guverne, indiferent de culoarea lor politică, iar în acest sens apreciez că un Pact politic pentru agricultură este binevenit şi se impune nu doar pentru reabilitarea sistemului de irigaţii, ci pentru un întreg program naţional al agriculturii româneşti”, a adăugat deputatul Liviu Harbuz.
Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor a organizat, marţi, o dezbatere dedicată situaţiei actuale a sectorului agricol românesc. La eveniment au luat parte atât ministrul agriculturii, Daniel Constantin, cât şi lideri ai fermierilor, preşedinţii principalelor organizaţii din sectorul vegetal şi cel zootehnic, precum şi directori generali ai APIA, AFIR, ANIF sau ai AM PNDR – structura care gestionează Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020.
Principalul punct de pe ordinea de zi a dezbaterii din Parlament a fost reprezentat de pierderile suferite de către fermierii loviţi de secetă. Este vorba de circa un milion de hectare de teren agricol, care, din lipsa ploilor, nu vor aduce fermierilor decât 50-60 la sută din cât ar fi trebuit să se recolteze la porumb sau floarea-soarelui, culturile unde sunt cele mai semnificative pagube.

Articolul anterior

Rămâne primar de Dămuc! Anton Covasan nu mai demisionează!

Articolul următor

Experiență intergalactică la Filmul de Piatra! [27-30 august]

Un comentariu

  • nici nu s-a terminat bine chiuleala de vara ca dl.harbuz vine iarasi cu vrajeli agricole.ca si bumbu a aterizat acum in romania si a facut o inventariere a furturilor psd etc. si vine cu programe.nu este clar ca acesti gargaragii politici nu mai sunt agreati de locuitorii de rand.harbuz sa-si faca programe in austria pentru propietatile sale si sa ne mai lase in pace.cu cat apare mai des cu atat se compromite mai mult.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.