ISSN 2457 - 3973

Majorat în slujba legii! Un jandarm nemţean, 18 ani de misiuni pentru comunitate!

Plt. adj. șef Mușat Cristian Marian – jandarm montan cu o experiență vastă și multe acțiuni de salvare executate – a împlinit majoratul în slujba legii.

Născut în urmă cu 42 ani, el a ales arma Jandarmeriei în anul 2006, în urma promovării concursul din sursă externă.

A considerat că este o armă cu tradiție și că ar putea avea un cuvânt de spus obținând în activitatea desfășurată.

Din 2019 a devenit șeful Postului de Jandarmi Montani de la Durău.

Seriozitatea, dăruirea, profesionalismul, prietenia, consecvența, perseverența și respectul de sine, dar și față de instituție, sunt doar câteva calitățile jandarmului nemţean.

Tată de doi băieți, pasionat de schi, mers pe bicicletă, plimbări pe munte și înot, Cristian-Marian iubeşte să fie în mijlocul naturii și să facă mișcare.

În tot ceea ce face, are o motivație aparte, dovadă fiind motto-ul ca sursă de inspirație “Nihil sine Deo”- Nimic fără Dumnezeu”.

Întrebat fiind de ce ales profesia de jandarm montan, Cristian-Marian a răspuns că încă de mic a fost atras de munte și a hotărât că poate îmbina utilul cu plăcutul.

Iar senzația de mulțumire sufletească pe care o are atunci când primește un sincer “Vă mulțumesc!” din partea unui turist aflat la ananghie, rătăcit sau accidentat pe traseele turistice din zona Durăului, este fantastică.

“Întotodeauna am spus că portul uniformei militare impune respect în fața cetățenilor, dar în același timp obligă pe cel care o poartă să fie o persoană demnă, cu un caracter puternic, integru și un OM de cuvânt. Jandarmeria Montană este o structură special gândită pentru asigurarea siguranței și protecției în regiunile montane cu scopul de a sprijini persoanele aflate în pericol atunci când se aventurează pe traseele turistice”, a spus plt. adj. șef Mușat Cristian Marian.

Jandarmeria Neamţ subliniază că pentru a practica o astfel de meserie, pe lângă pasiune, acesta are la bază și multă pregătire.

Jandarmul a urmat cursurile de inițiere în schi și alpinism, cursul de prim-ajutor de bază, pregătirea de specialitate în domeniul montan dezvoltată la Centrul de Pregătire a Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, cursuri pentru conducerea autospecialelor în mediul off-road și supraviețuire, căutare și salvare în situații de avalansă, dar și cursul de paramedici organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” din Târgu Mureș.

“Toate aceste cursuri sunt menite a ne pregăti și perfecționa, cu scopul de a interveni atunci cand suntem solicitați și este nevoie de noi”, a mai spus plt. adj. șef Mușat Cristian Marian.

Jandarmeria Montană este o structură specializată a Jandarmeriei Române, responsabilă cu menținerea ordinii publice, protecția cetățenilor și intervenția în situații de urgență în zonele montane.

Aceasta desfășoară diverse activități specifice mediului montan și are un rol important în asigurarea siguranței turiștilor și a locuitorilor din regiunile montane.

Pe timpul vacanțelor, jandarmii montani participă la diverse activități alături de copii, indiferent de vârstă, unde le prezintă echipamentul specific, atribuțiile și dotarea tehnică dar şi misiunile pe care le execută.

Articolul anterior

Vlad Peiu, candidatul USR pentru Primâria Târgu-Neamț: “Voi lucra cu voi, pentru voi!”

Articolul următor

Panaite Vasile (candidat PUSL): „Piatra-Neamț fără droguri: Inițiativă pentru un oraș sănătos și sigur”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular