ISSN 2457 - 3973

Mugur Cozmanciuc (PNL): Strategia Națională de Apărare aduce conceptul de securitate națională extinsă!

PNL susține Strategia Națională de Apărare, care conține elemente importante ale programului cu care Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale. Preşedintele este preocupat de readucerea rigorii, clarităţii și corectitudinii în procesul de adoptare a acestei Strategii, dar și în tot ceea ce  ține de cadrul normativ care privește securitatea națională.
În acest context, va fi nevoie de actualizarea cadrului legislativ și de clarificarea lui în privința securității naționale. Este un domeniu prea important să continuăm să operăm cu prevederi depășite sau necorelate și cu terminologii confuze.
Strategia Națională de Apărare aduce o altă abordare determinată de o schimbare de paradigmă la nivel global, dată de evoluțiile din regiune, de deteriorarea relațiilor dintre NATO și Federația Rusă, de amenințarea pe care terorismul o reprezintă, de amenințările cibernetice, dar și de alte tipuri de provocări.
Apreciez faptul că orice strategie și orice acțiune trebuie fundamentată pe cunoașterea cât mai exactă a stării de fapt. Împreună cu dezvoltarea capacității de anticipare, aceasta este crucială pentru a răspunde eficient la riscuri și amenințări.
Strategia aduce în discuție un concept nou adaptat noilor realități, cel de securitate națională extinsă. Securitatea națională nu este privită doar prin perspectiva apărării, ci prin evaluarea aspectelor care țin de ordine publică, economie, infrastructură, educație, sănătate, demografie, mediu și care au impact asupra securității naționale.
Mai mult,  Strategia arată, printre altele, câteva vulnerabilități care trebuie stopate, cum ar fi:  corupţia, capabilitatea scăzută a administraţiei centrale şi locale de a implementa politicile publice naţionale şi europene și absenţa unei planificări bugetare multianuale reale care să determine asumarea şi respectarea unor programe de investiţii.
Există și amenințări subliniate de Stratregia Națională de  Apărare a României ce trebuie avute în vedere pentru a nu afecta interesele României:  acţiunile destabilizatoare din vecinătatea estică, perpetuarea conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre, instabilitatea din Balcanii de Vest, tensiunile interetnice şi dezechilibrele regionale în statele din proximitate, distorsiunile de pe pieţele energetice, atacurile cibernetice desfăşurate de grupări de criminalitate cibernetică și terorismul.
Mugur Cozmanciuc
Deputat PNL
Membru în Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională

Articolul anterior

Ionel Arsene: Este important ca toţi cetăţenii să aibă acces la medicamente cu preţuri corecte

Articolul următor

Opoziția din Consilul Local a respins proiectul de vânzare a terenurilor din Piatra-Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *