ISSN 2457 - 3973

Nemţenii reclamă tot mai des la OPC clauzele ascunse din contractele la telefonia mobilă

OPC Neamţ, prin directorul Vlad Ciurea, a trimis, vineri, un comunicat de presă, prin care sunt prezentate informaţii utile pentru cei care doresc să încheie un contract de telefonie mobilă.

Decizia directorului OPC Neamţ vine ca urmare a numărului tot mai mare de petiţii înregistrate în ceea ce priveşte aceste contracte.

  1. Principalele aspecte reclamate se referă la:
  2. Contracte:
  3. a) rezilierea contractului în cazul:

– solicitării taxei de justă despăgubire pentru cerere reziliere contract de către abonați sau odată acu portarea numărului de telefon în alte rețele, înainte de perioada minimă contractuală, ca urmare a unor beneficii acordate la încheierea contractelor;

– cererii rezilierii contractului transmisă operatorului economic, dar neoperată în sistem, cu emiterea în continuare de facturi și transmiterea debitelor acumulate firmelor de recuperare creanțe

  1. b) încheierea contractelor la distanță prin intermediul telefonului, fără semnarea contractului trimis (sau uneori netrimis abonatului prin poștă sau email), de către beneficiar sau transmiterea acordului scris pe un suport durabil (de exemplu email );
  2. c) modificarea unilaterală a unor clauze contractuale de către operatorul economic fără notificarea abonatului (în speță modificarea tarifelor sau a grilei de programe TV)
  3. d) contracte încheiate și semnate fraudulos (titularul nu recunoaște semnarea contractului )
  4. Facturare
  5. a) facturi de valoare ridicată ca urmare a utilizării serviciului de roaming în Spațiul Economic European (SEE) cu blocarea cartelei telefonice/suspendare cu motivarea de utilizare nerezonabilă a roaming-lui;
  6. b) facturi cu valori ridicate, abuziv ” încărcate “de operatorul economic;
  7. c) facturare de servicii/opțiuni de telefonie mobilă nesolicitate
  8. Diverse
  9. a) solicitarea portării numărului de telefon în altă rețea, dar neoperată în sistem
  10. b) suspendarea serviciului de telefonie mobilă pentru neplată, cu toate ca plățile erau la zi
  11. c) neasigurare ariei de acoperire cu semnal
  12. d) încărcarea cartelelor preplătite și neoperate în sistem
  13. e) plăți efectuate eronat de consumatori în conturile operatorilor economici fără a se returna sumele într-o perioadă rezonabilă de timp.

 

  1. În urma cercetării aspectelor sesizate de către consumatori, reclamațiile au fost concluzionate cu următoarele rezoluții:

– întemeiate/soluționate în favoarea consumatorilor – 71,5 %

– neîntemeiate         – 19,5%

– nesoluționabile      – 2,5%

– redirecționate        – 6,5%

„În situația în care aspectele reclamate s-au confirmat, în conformitate cu prevederile legale, au fost aplicate sancțiuni, respectiv – 24 amenzi contravenționale în valoare totală de 97.000 lei și 38 de avertismente. În principal, au fost aplicate prevederile OG 21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare pentru comportament incorect în relația operator economic-consumator și ale OUG 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii – nerespectare prevederi legale la încheierea contractelor la distanță prin intermediul telefonului”, a declarat directorul OPC Neamţ, Vlad Ciurea.

Raportat la perioada 2018 – 2020, situația petițiilor înregistrate, în acest domeniu de activitate, se prezintă astfel:

– 2018 – 109 petiții

– 2019  –  94 petiții

– 2020 –  95 petiții

Articolul anterior

Angajaţii CJ Neamţ susţin iniţiativa „Vinerea Verde”

Articolul următor

Azi – explozie de cazuri COVID în Neamţ. Un an de la primul caz în judeţ. Iată situaţia din fiecare localitate. (vineri – 12 martie 2021)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *