ISSN 2457 - 3973

Nu vă îmbolnăviți! Trei secții din Spitalul Județean Neamț se închid!

Trei secții din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț se vor închide, pentru câteva săptămâni, din cauza faptului că singurii medici specialiști vor intra în concediu de odihnă. Cele 3 secții sunt Neurochiruria, Hematologia și Chirurgie Plastică. Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru iar presa a semnalat ani la rând o situație halucinantă demnă de un dispensar comunal dintr-o țară de mâna a treia.

Nimic și nimeni nu pare să îndrepte o stare de fapt de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Managementul dr. Ioan Lazăr este considerat a fi bun spre foarte bun iar spitalul va primi o noua acreditare. De altfel, situația din cele 3 secții a fost ținută sub preș de conducerea spitalului. Mai exact a fost un compromis. Cei 3 medici de pe secțiile menționate au așteptat să plece comisia ministerială de acreditare pentru a intra în concediul legal de odihnă în timp ce membrii comisiei nu au avut cum să constate ceea ce știu dar nu văd.

Nu există nici o explicație logică și nici un argument din partea unui manager, oricum s-ar numi el, de ce în fiecare an se ajunge în situația ca o secție de spital să se închidă de parcă ar fi o fabrică de cuie sau de sticlă, și nici acestea nu se închid. Dar pare că nimănui nu îi pasă de pacienții care suferă, atâta timp cât de 10 ani nimeni nu a rezolvat situația. Acum, în loc să primească îngrijiri la Spitalul din Piatra-Neamț, pacienții ce necesită intervenții chirurgicale neuro sau plastice vor fi transferați cel mai aproape la Iași, ceea ce înseamnă timp, bani și mai ales suferință în plus.

Articolul anterior

Nu doar oamenii sunt eroi! Povestea câinelui polițist, EDAV de la Poliția Piatra-Neamț!

Articolul următor

Cu ochii-n soare după banii pentru reconstrucția Pieței Centrale din Piatra-Neamț!

11 Commentarii

 • Consider, ca un spital judetean de urgenta,nu poate functiona in conditii normale fara aceste sectii, atat de importante pentru asigurarea asistentei medicale de calitate. Inchiderea celor trei sectii mi se pare nejustificata, cu atat mai mult cu cat in spital sunt medici bine pregatiti pentru specialitatile la care s-a renuntat.

 • Renuntarea, chiar temporara, la serviciile acestor sectii ar fi trebuit evitata.

 • Am și eu o curiozitate în ceea ce privește comentariile de mai sus:
  – 1) Numiți 3 medici – alții decât cei în cauză care pleacă în concediu – de aceeași specialitate cu aceștia (căte unul din fiecare), care lucrează actual în Spitalul Județean Piatra Neamț (bineînțeles, nu mă refer la cei care au fost angajați și actual nu mai sunt, fiind plecați deja definitiv să lucreze prin Europa de Vest …)
  – 2) Cum ar trebui evitată renunțarea – chiar temporară, la serviciile acestor secții – în condițiile în care în mod legal, medicii respectivi (dacă sunt singurii de specialitatea lor în secțiile respective) pleacă în concediu ? Sugerați cumva că mediciilor în cauză ar trebui să li se refuze dreptul legal la concediu ?

  • Nu ştiu către cine sunt întrebările dar în calitate de autor al articolului vă răspund foarte clar: cei 3 medici din secțiile respective nu au nici o vină dar cred că le convine situația! Şi da, trebuie să beneficieze de concediile legale! Gabriel Apetrii

  • Bună ziua doamnă sau domn C. Nu este vină sutelor de pacienți ca pe specialitățile respective nu există alți medici. Mergeți la hemato și vedeți cum stau pacienți foarte bolnavi la rând ore chiar zile și mai ales cum sunt tratați de acești specialiști.!!!!Nu știu de ce trebuie să tot ne ascundem după deget. Chiar credeți ca nu s-ar mai găsi câte un medic tânăr pe fiecare specialitate să lucreze în spital? Eu nu cred asta.Eu cred ca unora nu le ajunge șpagă și de ce să o împartă și cu altul!!!!!

 • „Cei 3 medici de pe secțiile menționate au așteptat să plece comisia ministerială de acreditare pentru a intra în concediul legal de odihnă”… Nu aveți nici o vina, în calitate de autor, dar cred ca va convine aceasta situația care este o simpla coincidenta. Secțiile subliniate de dumneavoastră au avut concediu de odihna și înaintea acreditarii când nu au avut de așteptat pe nimeni sa plece.
  Apreciez faptul ca se face cunoscuta problema la nivel național pentru a se găsi o rezolvare dar sunt deranjante și neadevărate apropourile de mai sus.
  „Diavolul se ascunde în detaliu!”

  • Vă informez că Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț este plin de detalii! Veți avea timp să le cunoaşteți dacă aveți ochi şi dacă veți fi lăsat!

 • Aștept încă răspunsurile la întrebările 1 și 2, în locul unei formulări evazive…

  • Nu modul d-voastra imperativ de a cere raspunsuri ma face sa va raspund ci respectul fata de cititori.
   1. Sunt doar 3 medici, cate unul pe fiecare sectie mentionata. Fiecare dintre ei are dreptul la.concediu medical sau de odihna, dupa caz.
   2. Angajarea si a altor specialisti ar inlatura aceasta situatie jenanta si umilitoare pentru pacienti!

 • Mulțumesc pentru răspunsuri. Evident că toți ne dorim ca posturile scoase la concurs să fie ocupate de doritori, după care – foarte important, medicii respectivi să nu abandoneze Spitalul Județean pentru posturi din Occident…
  Deasemeni ne dorim toți ca Spitalul Județean să nu ajungă un spital de cartier, inclusiv în lipsa unei finanțări adecvate de la sistemul de asigurări….
  În rest putem să credem la biserică și să ne mărturisim credința cui vrem noi, în rest când e vorba de fapte și date concrete, ar fi bine să avem dovezi când facem afirmații fără acoperire („situație ținută sub preș”, „cei 3 medici din secțiile respective … cred că le convine situația”). Nu aș dori nimănui să poarte povara unei asemenea responsabilități profesionale – de dimensiunea celei pe care o poartă medicii respectivi de unii singuri, într-un județ cu câteva sute de mii de locuitori.

 • P.S. Politica de cadre dusă în deceniile 9 și zece ale secolului trecut și în prima parte a primului deceniu din actualul secol, precum și lipsa unei viziuni strategice în primele 2 decenii post ’89 sunt printre punctele cele mai sensibile. Din păcate sunt suficiente persoane care nu înțeleg cu adevărat, relevanța pentru un investitor a inexistenței unui sistem de sănătate eficient și funcțional în zona geografică despre care vorbim. Dar asta este deja o altă poveste…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular