ISSN 2457 - 3973

Parastas de un an al Pieței Centrale din Piatra-Neamț! Tu crezi că se mai reconstruiește ceva?

În această noapte (19/20 iulie) se împlinește fix un an de când Piața Centrală a municipiului Piatra-Neamț a ars complet în urma unui incendiu.

Ce s-a întâmplat în cele 365 de zile de când s-a produs nenorocorirea? Multe promisiuni, puține, extrem de puține realizări vizibile. În tot acest timp, pe ruinele pieței, pe trotuare, chiar și pe stradă se face un tip de comerț pe care probabil îl mai găsești doar în țările din Africa.

Imediat după incendiu, politicienii s-au pozat electoral pe ruinele fumegânde ale pieței pentru că urma campania pentru alegerile parlamentare. S-au făcut promisiuni de reconstrucție până la Ziua Națională a României. Din 2014! Dar se apropie cea din 2015 și tot nimic!

Reconstrucția pieței a fost asumată de PSD dat fiind faptul că era și este la guvernare. Cea care și-a luat în mod voit povara rezolvării situației a fost Aurelia Simionică, viceprimar de Piatra-Neamț la acea vreme. Începea deja campania electorală pentru Primăria Piatra-Neamț iar reconstrucția pieței era cel mai important capital electoral. A trecut și Ziua Națională a României, au trecut și alegerile parlamentare și politicienii au început să explice că reconstrucția s-a blocat în birocrație. De parcă birocrația o fac oamenii de rând.

Explicațiile au fost că piața a fost gajată la o bancă iar incendiul a lăsat în picioare un colțișor care încă avea valoare pe polița de asigurare și la bancă. După câteva luni s-a deblocat și situația de la bancă și asigurător și s-a depus un dosar de finanțare la Compania Națională de Investiții din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale.

Între timp, Aurelia Simionică a rămas doar consilier municipal după tenativele eșuate de a-l schimba pe Dragoș Chitic din funcția de primar interimar. Chiar și așa, cei doi au mers în echipă la București pentru a solicita finanțarea pentru piață. La ultima ședință a Consiliului Tehnico-Economic a Ministerului Dezvoltării s-a aprobat dosarul de finanțare și urma ca ministrul să semneze ordinul de finanțare. Asta se întâmpla pe 25 iunie 2015. Iar cele 17 milioane tot nu există. piata centrala

Avizul comisiei tehnico-economice abia a fost semnat, săptămâna aceasta, de toți membrii comisiei și astfel poate ajunge în mapa ministrului Dezvoltării. Cel care a bătut la fiecare ușă pentru a obține semnăturile a fost Dragoș Chitic.

”Sunt sceptic că se reconstruiește în acest an”, a declarat, pentru newsallert.ro, primarul Dragoș Chitic.

Teoretic, ministrul Dezvoltării poate semna sau nu ordinul de finanțare a reconstrucției pieței. Dacă va există finanțare (vom afla sigur dintr-un comunicat de presă al PSD!), urmează o lungă și românească procedură de licitație organizată la București de Compania Națională de Investiții. După desemnarea constructorului vor putea începe lucrările efectiv care, spun inginerii specialiști, ar putea dura circa 3 luni de zile.

Noi am spus-o și o repetăm: sunt convinși că piața va fi reconstruită dar la fel de convinși suntem că inaugurarea va avea loc undeva în luna mai 2016. Adică în plină campanie electorală! Cum memoria colectivă este scurtă, oamenii vor uita că 2 ani de zile, politicienii i-au dus cu zăhărelul. Rămâne de văzut cine și sub ce guvernare va tăia panglica inaugurală a noii piețe centrale!

 

(Gabriel APETRII)

Articolul anterior

Se îngroașă gluma în PNL Neamț! Alți 2 candidați vor la Primăria Piatra Neamț!

Articolul următor

SĂNĂTATEA FIECĂRUIA DINTRE NOI ESTE ÎN NATURĂ ŞI ÎN MEMORIA BUNILOR ŞI STRĂBUNILOR NOŞTRI!!! (partea I)

2 Commentarii

  • a fost o mare pacaleala cu piata centrala si cei care sufera sunt cetatenii.mi-am dat seama de parodie dupa cum s-a reactionat din noapte de 17-18 iulie 2014.simionica si-a pus basma neagra a ajuns la mort si a inceput cu neputinta.toti cei implicati in ‘arderea pietii’ isi dadeau coate cand privea pe cei doi plangatori;simionica si chitic la care se adauga marele smecher fitarau care i-a fentat pe cei doi.nimic serios nici o ancheta nici masuri cu cei da la urban toti erau bucurosi ca a ars piata cu tot cu actele care ii putea baga la puscarie pentru unii smecheri.neputinta merge mai departe iar fitarau smenuieste in continuare.TINTA FINALA SPAGUIREA TERENULUI PE CARE SE V-A FACE O INVESTITIE FPRIVATA.nu ne ajuta nimeni de la centru fiindca nimeni nu are interes.psd-ul este prea mic pentru o investitie asa mare la p.neamt.scapati de binomul simionica-fitarau si poate se va misca ceva la p. neamt.apropo simionica nu o baga nimeni in seama la roznov unde locuieste atunci cei de la bucuresti cum sa o bage in seama.?

  • Toți politicienii din județ s-au lăudat că au obținut fonduri de la București. Parcă erau ca la concurs, cine anunță primul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular