ISSN 2457 - 3973

Părintele Iustin Pârvu: Lăsați copiii să vină la mine! Tabere duhovnicești la Petru-Vodă!

Obștea Mănăstirilor Petru-Vodă și Paltin Petru-Vodă organizează, în această vară, tabere duhovnicești pentru tineri dornici să cinstească memoria arhimandritului Iustin Pârvu.

”Pentru că ne dorim ca memoria Părintelui Iustin să o cinstim după cuviință, încercăm să îi ținem memoria vie în aceste zile din preajma trecerii sale la veșnicie, prăznuind duhovnicește. De aceea Mănăstirea Paltin Petru Vodă organizează în aceste zile tabere duhovnicești pentru tineri, dornici să cinstească memoria vrednicului de pomenire Duhovnic, în preajma căruia roiau neîncetat mulțimi de tineri însetați să se adape din cuvântul și bogăția sa duhovnicească”, spun monahii și monahiile de la Petru-Vodă, citați de AGERPRES.

Potrivit site-ului Mănăstirii Paltin, tinerii vor avea posibilitatea să participe la pregătirile pentru parastasul Părintelui din data de 13 iunie. De asemenea se vor desfășura activități catehetice și culturale, având ca reper învățătura și modelul de viețuire a Părintelui Iustin Pârvu. Taberele vor continua și după parastasul Părintelui Iustin.

Petru Voda1

”Înscrierile se fac pe toată perioada verii iar programul, pe lângă slujbele de rugăciune și activitățile fizice, va include conferințe și cateheze cu preotul Mihai Andrei Aldea și alți duhovnici, ucenici ai Părintelui Iustin Pârvu. Din activitățile fizice fac parte culesul plantelor pentru prepararea tratamentelor naturiste din Mănăstirea Paltin, grădinăritul, adunatul fânului, ridicat căpițe de lemn, îngrijirea bolnavilor din azilul de bătrâni din incinta mănăstirii, pictura sau sculptura. Cazarea și masa sunt gratuite. Dacă l-am iubit pe Părintele Iustin și vrem să-l bucurăm de acolo de sus, atunci să facem cele ce ne sfătuia: să construim viața duhovnicească pentru un neam sănătos! Uniți în duhul Bisericii lui Hristos și al Sfinților Părinți, putem construi o societatea mai nealterată de păcat. Să urmăm așadar bunului nostru Părinte Iustin: Până ce nu vom avea un duh și o inimă de spiritualitate care să miște poporul acesta, nu vom merge înainte’, se menționează pe site-ul mănăstirii.

Sâmbătă va avea loc, la Mănăstirea Petru-Vodă, slujba de pomenire a doi ani de la trecerea la cele veșnice a arhimandritului Iustin Pârvu. La eveniment sunt așteptați să participe peste 10.000 de pelerini din toată țara fapt pentru care, obștea mănăstirii a solicitat Poliției, Jandarmeriei și Serviciului de Ambulanță să trimită echipaje în zonă. La slujba de pomenire vor fi prezenți înalți prelați ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Părintele Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă la 10 februarie 1919 și și-a început viața monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă București. În timpul războiului, între anii 1942 și 1944, a slujit ca preot militar pe frontul de est, până la Odesa. După ce la conducerea României au ajuns comuniștii, părintele a fost arestat pe motive politice și condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa executând-o în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la „reeducare” la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.

După 1990, părintele Iustin s-a întors la Mănăstirea Secu și, până în 1991, a fost preot și duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el s-a retras în sihăstrie, cu gândul de a-și petrece restul zilelor în post și rugăciune. În 1991, a întemeiat Mănăstirea de la Petru-Vodă. Părintele și-a continuat misiunea de a schimba câtuși de puțin această lume și, în 2000, a ridicat un schit de maici lângă Mănăstirea Petru Vodă, o casă pentru copii și un azil pentru bătrâni, iar trei ani mai târziu a înființat o publicație de învățătură și atitudine ortodoxă, cu apariție lunară, numită „Glasul Monahilor”, în prezent intitulată ”Atitudini”.

Părintele Iustin Pârvu a trecut la cele veșnice pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani și a fost înmormântat lângă biserica de călugări, ridicată de el la Petru Vodă. În cimitirul acestei mănăstiri au loc de odihnă preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa și poetul Radu Gyr.

Cu câteva zile înainte de moarte, întrebat de monahi ce cuvânt lasă poporului român, părintele Iustin Pârvu a răspuns: ”Poporul român … pentru poporul român este un cuvânt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit și forțat, împins, fără stăpân. Poporul e fără stăpân, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menține într-o unitate, așa. Nu vorbim de ascetismul călugăresc de altădată”. Tot el a a lansat o profeție tulburătoare, cu cinci zile înainte de moarte, spunând: ‘E vorba că mai sunt 12 luni de libertate și vine urgia’.

Petru Voda 4

De numele părintelui Iustin Pârvu se leagă și campania împotriva documentelor de identitate biometrice, demarată la începutul anului 2009, în martie 2013, fiind organizat la București un miting împotriva actelor electronice la care au participat câteva mii de oameni.

Obștea de maici a Mănăstirii Paltin din localitatea Petru-Vodă a amenajat o chilie memorială închinată Sfinților Martiri din temnițele comuniste. Chilia-muzeu se află vizavi de chilia părintelui Iustin Pârvu, unde a trăit în ultimii ani din viață, și poate fi vizitată de toți credincioșii.

În acest an, de sărbătoarea Bunei Vestiri a fost dezvelit, în fața primăriei din Poiana Teiului, un bust al părintelui Iustin Pârvu, realizat de artistul plastic vâlcean Ivan Jinaru.

Articolul anterior

Ionel Arsene: PNL trebuie să ducă bătălia politică în Parlament, nu pe stradă

Articolul următor

EXCLUSIV Mesajul lui Iulian Țocu pentru colegii din PSD Neamț!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *