ISSN 2457 - 3973

Pedepse cu suspendare în dosarul schimbului de terenuri de la Piatra-Neamț

Curtea de Apel Bacău a pronunțat, marți, sentințele în cazul dosarului instrumentat de procurorii DNA cu privire la schimbul de terenuri dintre Primăria Piatra-Neamț și firma omului de afaceri Mihai Apopii.

Potrivit minute, primarul Dragoș Chitic a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării și o perioada de încercare de 3 ani. De asemenea, omul de afaceri Mihai Apopii a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea pedepsei, cu termen de încercare pe 3 ani.

Și fostul secretar al municipiului Piatra-Neamț, Vasile Vișan a fost condamnat tot la 3 ani de închisoare, cu suspendare. Aceeași pedeapsă a primit-o evaluatorul Vasile Zăpor, tot 3 ani de închisoare cu suspendare.

Notarul public Alexandru Casapu a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Marin Bordei, șeful Serviciului de Administrare al Patrimoniului din cadrul Primăriei Piatra Neamț la acea vreme a primit o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare, cu suspendare, și 3 ani interzicerea unor drepturi.

Pe lângă pedepsele cu suspendare, instanța a decis ca pe parcursul termenului de supraveghere, inculpaţii să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul D.G.A.S.P. Neamţ sau Biblioteca Județeană ”G. T. Kirileanu” Piatra – Neamţ, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare fiecare.

Sentința de astăzi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În rechizitoriul întocmit în vara anului 2018, procurorii DNA Bacău au reținut următoarea stare de fapt: ”În perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, în calitățile menționate mai sus (viceprimar respectiv secretar al orașului), beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispozițiilor legale, au semnat și avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul local Piatra Neamț, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafață totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului.
În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010, a fost încheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamț, reprezentat de inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeței menționate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafață de 11.156 mp situat pe raza aceluiași municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei. Acest contract a fost încheiat în condițiile în care inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile cunoșteau că această operațiune era din punct de vedere economic defavorabilă municipiului și privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul public al localității. Diferența de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitată de municipiul Piatra Neamț inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015. Evaluarea terenurilor ce aparțineau primăriei Piatra Neamț a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menționat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispozițiilor legale, în condițiile în care cunoștea că una dintre suprafețele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamț.
Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei care constituie totodată un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai. Municipiul Piatra Neamț a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză în vederea recuperării prejudiciului”.

Primarul Dragoș Chitic a declarat de fiecare dată că se consideră nevinovat și schimbul de terenuri a fost aprobat prin ședință a Consiliului Local, decizie care doar a fost pusă în executare de el. Cât privește evaluările care au stat la baza hotărârii Consiliului Local, Dragoș Chitic – la acea vreme viceprimar – a spus că a luat ca atare toate documentele ca fiind de bună credință, el nefiind de specialitate. Cu alte cuvinte ar fi semnat ca primarul.

Articolul anterior

Trei zile de mini-vacanță pentru bugetari! Se întorc abia marți la serviciu!

Articolul următor

Dragoș Chitic: „Condamnarea, o decizie neașteptată, nedreaptă și neconformă cu realitatea”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *