ISSN 2457 - 3973

Peste 80 de meșteri populari vin la Festivalului de artă populară ”Lada cu zestre” 2019

A 14-a ediție a Festivalului de artă populară ”Lada cu zestre” se va desfășura în perioada 24 – 26 iunie 2019 în Parcul Tineretului din Piatra-Neamț. Suita de manifestări pregătite de organizatori vor face și din această ediție, una de colecție.

Peste 80 de meșteri populari vor fi prezenți în Parcul Tineretului pentru a expunde creațiile populare, multe dintre ele realizate ”la cald”, sub ochii privitorilor.

”Sărbătoarea artei populare de la Piatra-Neamţ a ajuns la ediţia a XIV-a şi, mai mult ca oricând, ne propunem să aducem în prim plan portul popular tradiţional. Sute de ani ţăranii l-au îmbrăcat cu mândrie şi l-au transmis din generaţie în generaţie. Meşterii populari îl poartă şi îl promovează în toate colţurile ţării, unde participă la diferite manifestări. A devenit sursă de inspiraţie pentru artişti, iar faima a depăşit graniţele româneşti. Este sărbătorit; mai întâi i s-a dedicat o zi iei (24 iunie) şi apoi întregului costum popular (în a doua duminică din luna mai)”, au spus organizatorii (Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra-Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare”, Complexul Muzeal Județean și asociații de meșteri populari).

Tema acestei ediții este ”Tradiţie şi actualitate în portul popular românesc” și vor participa meşteri recunoscuţi din toate domeniile artei populare: ceramică utilitară şi decorativă, prelucrarea lemnului şi a osului, textile tradiţionale, ouă încondeiate, icoane şi pictură naivă, măşti, podoabe, jucării şi, mai ales, port popular.
”Costumul popular a fost mai mult decât o piesă de vestimentaţie, iar o parte din sensurile acestuia va fi descifrată cu ocazia lansării volumul etnologilor Ligia Fulga, Gabriela Chiru, Discursul ritual şi costumul tradiţional din sud-estul Transivaniei (Braşov, 2018). De asemenea, iubitoarele iei nu trebuie să rateze expoziţia Cămăşi noi, motive vechi, găzduită tot de Muzeul de Artă Piatra-Neamţ (24-25 mai 2019), realizată în colaborare cu Şezătoarea de Bacău şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bacău. Mulţumim doamnelor Feodosia Rotaru, Felicitas Farcaş-Lohan, membrelor Şezătorii de Bacău”, au mai anunțat organizatorii.
Sâmbătă, 25 mai, de la ora 9.00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamţ se va desfășura simpozionul ”Tradiţie şi actualitate în portul popular românesc”, cu participarea unor reputaţi specialişti din ţară.

Iată și programul manifestărilor:

 

Read Previous

Bogdan Gavrilescu (PMP): Doar împreună putem schimba lucruri!

Read Next

Execuția lui ”Amedeo” Dulamă, anulată definitiv de instanță! Prefectura și CJ Neamț, făcute praf!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *