ISSN 2457 - 3973

Prefectul Vasile-Adrian Niţă: Peste 450 de polițiști, jandarmi și pompieri vor asigura liniștea în județ, în perioada Paștelui!

Pentru menținerea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică precum și asigurarea desfășurării în condiții de siguranță a manifestărilor religioase ocazionate de sărbătoarea Învierii Domnului la mănăstirile și bisericile din județul Neamț, sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Neamț, în perioada 23-25 aprilie 2022, peste 450 de polițiști, jandarmi, pompieri, lucrători de la alte structuri ale MAI, vor acționa, zilnic, în sistem integrat.

Astfel, în fiecare zi, polițiștii nemțeni au ca principală prioritate prevenirea și descurajarea evenimentelor care ar putea afecta liniștea comunității precum și intervenția rapidă, dacă situația o va impune, sau dacă vor fi sesizați cu privire la comiterea unor fapte antisociale. Polițiștii rutieri vor acționa pe întreaga rețea de drumuri județene, pentru asigurarea fluenței traficului și siguranței deplasărilor, în special în punctele cu risc ridicat de producere a accidentelor de circulație și la orele când se înregistrează fluxuri importante de persoane și autovehicule spre zonele și localitățile turistice și în preajma lăcașurilor de cult religios.

Totodată, în această perioadă, jandarmii montani vor fi prezenți în zonele de agrement și pe traseele turistice, pentru informarea și îndrumarea turiștilor, pregătiți să intervină pentru a acorda sprijin la nevoie, celor care au decis să meargă în aceste zile în mijlocul naturii.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Petrodava” al județului Neamț va fi la datorie, pentru a asigura intervenția la nivel județean, dacă situația o va impune, în domeniul de competență, cu mijloace tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat celor aflați în dificultate.

Răspunsul la urgențele medicale va fi asigurat de echipaje SMURD, cu autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim-ajutor și terapie intensivă mobilă.

Prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț nr. 25/11.04.2022 a fost aprobat Programul pentru asigurarea securității cetățenilor, premergător și pe timpul manifestărilor religioase organizate de Sărbătorile Pascale, care conține prevederi referitoare la măsurile de prevenire privind apărarea împotriva incendiilor, asigurarea dispozitivelor de ordine publică, a măsurilor din competența DSP, DVSA, program ce poate fi consultat accesând următorul link: https://nt.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/38/2022/04/HCJSU-nr.-25-din-11.04.2022.pdf

Pentru ca aceste momente de rugăciune şi apropiere de Dumnezeu să fie petrecute în linişte şi siguranţă, prefectul județului recomandă populaţiei, dar şi slujitorilor bisericilor, respectarea următoarelor măsuri privind apărarea împotriva incendiilor:

• Accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult să fie permis în limita capacităţii;
• În condiţiile unui număr foarte mare de credincioşi, se recomandă desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul lăcașurilor;
• Menţinerea uşilor de acces/evacuare în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase;
• În cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn, nu se va permite aglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu;
• Evitarea desfăşurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare / renovare şi interzicerea desfăşurării lor în obiective în care sunt amplasate schele;
• Desemnarea, de către preoţi, a unor persoane responsabile, cu atribuţii de supraveghere atentă a activităţilor din interiorul bisericilor şi de intervenţie operativă, cu mijloace de stingere proprii (stingătoare de incendiu);
• Enoriaşii vor menţine o distanţă de siguranţă faţă de cei din jurul lor, pentru a evita contactul dintre lumânări şi hainele sau părul acestora;
• Depunerea lumânărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens (ex: tăvi metalice umplute cu nisip), în exteriorul lăcaşelor şi la distanţa de siguranţă faţă de elemente combustibile.

Prin grija personalului clerical de la biserici şi mănăstiri, se recomandă efectuarea unei verificări după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu. Vor trebui stinse lumânările la terminarea activităţilor şi evacuarea resturilor în locuri sigure, în afara bisericii, deconectarea aparatelor electrice şi a instalaţiei de iluminat.

De asemenea, parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase se va face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau să împiedice accesul la hidranţii exteriori de incendiu.

În cazul producerii unui incendiu, se acţionează imediat, astfel:
• evacuarea în condiţii de siguranţă a tuturor participanţilor din clădire, precum şi a bunurilor importante, în ordinea valorii;
• anunţarea imediată a incendiului la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

Pentru prevenirea unor evenimente nedorite la gospodăriile populaţiei pe timpul Sărbătorilor Pascale, recomandăm tuturor nemțenilor:
• la întoarcerea la domiciliu, să nu lase lumânări aprinse nesupravegheate sau în apropierea materialelor uşor combustibile ori în locuri unde pot ajunge copiii şi le-ar putea răsturna.
• stingerea lumânărilor înainte de a merge la culcare, întrucât există riscul ca acestea să provoace un incendiu;
• de asemenea, copiii nu trebuie lăsaţi singuri în casă, nesupravegheaţi ori având la îndemână chibrituri, lumânări, brichete.

În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, solicitați ajutorul forțelor de ordine sau apelați numărul unic de urgență 112.

În calitate de prefect al județului Neamț, le transmit tuturor nemțenilor, Sărbători Pascale binecuvântate! Să avem parte de un Paște în liniște, cu pace în suflete, cu binecuvântare în fiecare casă!

Hristos a Înviat!

Prefect,
Adrian Niță

Articolul anterior

Discuții finale la Consiliul Județean despre studiul de fezabilitate pentru viitorul spital de urgență

Articolul următor

Profesoara Florentina Luca-Moise, prima declarație ca inspector școlar general al județului Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular