21 martie 2025

ISSN 2457 - 3973

PSD cedează Ardealul la fel cum a cedat Cheile Bicazului! Cozmanciuc: ”PSD face înțelegeri pe sub masă cu UDMR!”

Autonomia așa zisului Ținut Secuiesc a fost la un pas să se realizeze cu largul sprijin acordat, pe șest, de PSD.

Proiectul de lege inițiat de UDMR în acest sens a fost ținut în sertare de conducerea Camerei de Deputaților (deținută de PSD) până când a fost aprobat tacit.

Președintele PNL Neamț, deputatul Mugur Cozmanciuc, a declarat că aprobarea tacită a legii de autonomie a Ținutului Secuiesc (Mureș – Covasna – Harghita) face parte dintr-o înțelegere politică pe care PSD o are cu UDMR.

„Proiectul de lege a fost ţinut în sertare de conducerea PSD a Camerei Deputaţilor. Deşi au fost mai multe şedinţe de plen, cei de la PSD au ales să nu îl pună pe ordinea de zi pentru a fi dezbătut şi votat, pentru a crea noi tensiuni în societate, într-o perioadă şi aşa dificilă! Cei de la PSD vor din nou să facă înţelegeri pe sub masă cu cei de la UDMR! Nu am nimic cu colegii de la UDMR, dar într-o democraţie, lucrurile nu se fac aşa, prin jocuri şi manevre secrete! Ruşine, PSD!”, a declarat deputatul Mugur Cozmanciuc.

Președintele PNL Neamț este cel care a semnalat și cazul ”Cheile Bicazului”, după ce conducerea Consiliului Județean Neamț a tratat cu pasivitate procesul cu municipiul Gheorgheni ce privea granița dintre județele Neamț și Harghita. Astfel s-a ajuns ca prima instanță de judecată să acorde câștig de cauză județului Harghita pentru că nimeni din partea județului Neamț nu a susținut cauza.

Deputatul Mugur Cozmanciuc a luat atitudine (materialul poate fi citit aici) și a cerut noii conduceri a Prefecturii Neamț să susțină interesele județului Neamț.

Nu știm dacă există vreo legătură între ce s-a întâmplat în Camera Deputaților, unde PSD a cedat UDMR-ului, pe șest, Ardealul, și ce s-a întâmplat în județul Neamț, unde conducerea PSD a Consiliului Județean și a Prefecturii (între timp prefecta a fost schimbată) a pierdut în instanță Cheile Bicazului.

Este evident însă că Ținutul Secuiesc ar fi avut o prelungire în județul Neamț odată cu pierderea Cheilor Bicazului în instanță pentru că județul Neamț pur și simplu nu s-a apărat!

Readucem aminte însă că în județul Neamț, UDMR a obținut la alegerile europarlamentare din mai 2019 nu mai puțin de 1.700 de voturi deși are doar 98 de etnici declarați. Cum?

Au existat speculații potrivit cărora reprezentanții UDMR din secțiile de votare ar fi fost tot oamenii PSD-ului. Aceștia au avut ca misiune să voteze partidul lui Kelemen Hunor. Reprezentanții UDMR din secțiile de votare din Neamț primeau indemnizația acordată pentru prezența în secție (câteva milioane de lei), UDMR își făcea targetul de voturi ca să obțină pragul național de 5% iar PSD câștiga un partener de guvernare și majoritatea în Parlament, la acea vreme.

În județul Neamț au fost aproape 500 de secții de votare deci fiecare membru al UDMR din secție și soțul/soția ar fi făcut din start 1.000 de voturi. Un partid-remorcă al PSD ar fi avut aceeași misiune de a mai aduce aproape 1.000 de voturi după aceeași schemă! În final, partidul-remorcă a obținut un scor rușinos și nu a intrat în Parlamentul European dar și-a îndeplinit misiunea pentru UDMR!

Materialul cu ”surpriza” UDMR din Neamț poate fi recitit aici

CE PREVEDE PROIECTUL ADOPTAT TACIT DE CAMERA DEPUTAȚILOR

Proiectul de lege adoptat tacit de Camera Deputaţilor prevede ca „Ţinutul Secuiesc” să devină regiune autonomă cu personalitate juridică. Statutul de autonomie, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii „Ţinutului Secuiesc”, prevede actul normativ.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare ca judeţele Covasna, Harghita şi o parte din judeţul Mureş să constituie o regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român. În proiect sunt redate limitele teritoriului care ar urma să devină „Ţinutul Secuiesc”, pentru care este prevăzută şi o organizare administrativă proprie, cu autorităţi publice şi instituţii proprii la toate nivelurile, conferirea unor competenţe specifice, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială a „Ţinutului Secuiesc” şi a simbolurilor naţiunii maghiare.

Proiectul mai propune ca autonomia regională să fie exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat, precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de aceasta.

Articolul anterior

Primul cadru medical din Neamț mort din cauza Covid-19! Lucra la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Piatra-Neamț!

Articolul următor

Emilia Arcan: ”Nu am votat autonomia Ținutului Secuiesc! Așa ceva nu se va întâmpla!”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *