ISSN 2457 - 3973

PSD Neamț vrea securizarea postului Emiliei Arcan! Surse: ”Vrem și președinția CJ Neamț!”

 

PSD Neamț va face sâmbătă o mișcare interesantă: va încerca securizarea Emiliei Arcan în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț. Cea mai importantă mișcare ar putea fi însă desemnarea unui candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț!

Dar cum stau lucrurile de fapt. Membrii Comitetului Executiv al filialei au primit, astăzi, din partea secretariatului PSD Neamț, convocarea pentru sâmbătă la ora 11.00. Nimeni nu a primit și nu știe ordinea de zi a CEx-ului, dar se bănuiește că subiectul este legat de iminenta ședință a Consiliului Județean Neamț, cerută și de Prefectură. Astfel, Emilia Arcan ar urma să fie propusă, oficial, de președintele Ionel Arsene ca și candidat al PSD Neamț la funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț. Astfel, s-ar evita situația în care, în timpul ședinței de CJ, social-democrații ar avea doi candidați în locul de unul singur.

Surse din cadrul PSD Neamț susțin că sâmbătă s-ar putea lua în discuție chiar desemnarea unui candidat la funcția de președinte al CJ Neamț. Astfel, protocolul cu UNPR ar fi anulat de facto, în condițiile în care se vorbește tot mai apăsat că și coaliția de guvernare s-ar putea rupe. De altfel sunt elocvente declarațiile președintelui UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, de la Constanța, potrivit cărora UNPR ar putea candida independent la alegerile locale, acolo unde alianța cu PSD nu funcționează. Iar la Neamț, istoricul 2012 – 2014 arată că nu a funcționat!

CJ Neamt

Pe de altă parte, tot mai mulți social-democrați invocă faptul că UNPR a câștigat funcția de președinte al CJ Neamț în alianță cu PDL, deci în campanie împotriva PSD. Iar acum PSD se mai vede învins odată prin faptul că trebuie să susțină UNPR la președinția CJ Neamț. Totodată, acest lucru ar duce la închiderea subiectului desemnării candidatului Alianței PSD-UNPR la funcția de președinte al CJ Neamț în 2016. Pentru că este greu de crezut că cine va fi președinte în exercițiu la acea vreme nu va primi susținerea pentru un al doilea mandat. Sau cel puțin partidul dacă nu persoana!

 

Iacoban caută sprijinul vicepremierului Gabriel Oprea

Una peste alta, președintele interimar al CJ Neamț, Constantin Iacoban a plecat, astăzi, la Iași, unde se va întâlni cu Gabriel Oprea. Între alte subiecte ce țin în special de pregătirea alegerilor locale de anul viitor, se va discuta cazul special de la Neamț.

Iacoban a declarat pentru newsallert.ro că îi va cere lui Oprea sprijinul pentru organizarea ședinței de CJ în care să fie ales ca președinte după noile prevederi legale.

”Nu neapărat că am emoții că s-ar putea întâmpla la CJ ca la Primăria Piatra Neamț dar dacă Prefectura spune că suntem obligați să alegem un președinte pe noua lege, așa vom face. Voi discuta subiectul cu Gabriel Oprea și probabil că vom avea în luna iunie o ședință ordinară a Consiliului Județean. Cert este că UNPR va respecta protocolul ACS și va susține PSD la funcția de vicepreședinte”, a declarat Constantin Iacoban.

Inițial, proiectul privind alegerea președintelui CJ Neamț, și implicit a unui nou vicepreședinte, ar fi trebuit să fie introduse suplimentar pe ordinea de zi a ședinței de ieri. Dar pentru că a existat nesiguranță în tabăra PSD (la vârf), s-a cerut amânarea acestora, ceea ce s-a și întâmplat.

 

Ce prevede noua lege?

 

Potrivit noii legi a alegerilor locale, cu trimitere la Consiliul Județean, președintele și vicepreședinții sunt aleși din rândul consilierilor județeni. La Neamț, funcția este vancată după decesul lui Cuiță Tărâță. Astfel, președintele poate fi ales dintre cei 34 de consilieri județeni.

Președinția CJ Neamț este ocupată interimar de Constantin Iacoban după vechea lege, care nu mai este în vigoare, și care prevedea că interimatul președinției poate fi asigurat doar de unul din cei doi vicepreședinți. La vremea respectivă, cei doi vicepreședinți erau Dan Manoliu și Emilia Arcan. Pentru a se respecta protocolul iar președinția CJ să ajungă la UNPR, unul dintre cei doi vicepreședinți (și a fost Emilia Arcan) a fost nevoit să demisioneze. În locul său a fost ales vicepreședinte Constantin Iacoban, ales imediat ca președinte interimar. Astfel, funcția de vicepreședinte a rămas iar vacantă și a fost aleasă Emilia Arcan. Doar că de această dată a fost aleasă și ea interimar, pentru că funcția este ocupată de drept de Iacoban.

Potrivit legii noi a alegerilor, președintele și vicepreședinții sunt aleși cu majoritate simplă (50 la sută plus 1 din mandate) și sunt schimbați cu votul a două treimi.

La CJ Neamț, singurii în această situație sunt Dan Manoliu și Constantin Iacoban ca vicepreședinți. Emilia Arcan este vicepreședinte interimar. La fel și Constantin Iacoban în funcția de președinte. În aceste ultime două cazuri, situația este fragilă. De aceea, și PSD și UNPR caută alegerile pe noua lege, ceea ce le-ar asigura protecția celor două treimi. Rămâne de văzut dacă se va merge în echipă sau separat!

 

(G.A.)

Articolul anterior

Ionel Arsene: Moțiunea fantomă a PNL este una lipsită de orice argument

Articolul următor

Statistici alarmante: unu din 10 elevi din Neamț s-a drogat!

Un comentariu

  • Politic, e corect sa-si securizeze locul. Dar nu cu un asemenea personaj. Va rugam! Aveti atatia oameni valorosi ( gen Bourceanu) care pot face lucruri cu adevarat bune pt nemteni. Altfel, psd
    -ul va disparea. Nu vreau sa acuz pe nimeni, dar doamna Arcan are foarte mari probleme la cj –
    Concursuri organizate, colectarea de contributii de la cei/ cele pe care ii pastoreste, etc. Vor iesi la iveala. In plus, trebuie oameni pregatiti, cu experienta, nu fosti vanzatori…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular