Bărbat din Ghindăoani, mort în urma unui incendiu. Este a doua victimă a zilei.
Unu din 10 elevi din județul Neamț, cu vârsta peste 16 ani, s-a drogat cel puțin o dată! Aceasta este o realitate crudă cu care societatea nemțeană se confruntă și care ia amploare. Raportul pe anul 2014 al Agenţiei Naţionale Antidrod susține că unul din doi elevi de 16 ani fumează și aproximativ 80 la sută dintre aceştia au consumat băuturi alcoolice.
De la aceste date alarmante și la solicitarea societății civile, prefectul judeţului, Ioan Vlad a invitat, în Comisia de Dialog Social, reprezentanții tinerilor care în urmă cu două săptămâni au înaintat o scrisoare deschisă în acest sens.
”Am propus această temă având ca punct de plecare o scrisoare deschisă adresată instituţiei noastre de către Consiliul Județean al Elevilor, Clubul Copiilor Piatra Neamț și Asociația Părinților din județul Neamț, prin care se face apel la necesitatea respectării prevederilor legale privind comercializarea băuturilor alcoolice și a tutunului, către minori. Astfel am considerat oportun ca în cadrul dialogului tripartit să dezbatem această temă pentru că fenomenul consumului de alcool şi droguri este foarte serios, ia amploare şi generează mari probleme sociale” a spus în deschiderea întâlnirii prefectul Ioan Vlad Angheluţă.
Prin vocea reprezentantului Consiliului elevilor din Liceul Tehnologic Economic-Administrativ a fost prezentat succint conţinutul scrisorii deschise prin care se solicită sprijin pentru iniţierea de activităţi pentru conştientizarea consecinţelor săvârşirii de fapte care vin în conflict cu legea, includerea în curricula şcolară a unor ore speciale de educaţie pentru prevenirea urmărilor generate de săvârşirea unor fapte penale în urma consumului şi a traficului de droguri. Totodată, având în vedere că se comercializează băuturi alcoolice minorilor fără respectarea prevederilor legale, s-a mai solicitat iniţierea de demersuri pentru respectarea Legii 61/1991, republicată, privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.
Reprezentantul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Neamţ a avut o intervenţie prin care a făcut referire la indicatori statistici.
”Legislaţie există şi este binefăcută rămâne doar să fie aplicată aşa cum trebuie. Instituţiile statului au o capacitate limitată de control, de aceea rolul părinţilor al educatorilor şi al societăţii civile este foarte important. Doar împreună, făcându-ne fiecare treaba în dreptul nostru, vom reuşi măcar să diminuăm, dacă nu să combatem, acest fenomen al consumului de alcool şi droguri. Să semnalăm, fiecare dintre noi, organelor competente, abuzurile şi încălcările de lege atunci când le sesizăm. Cu toţii ştim că pentru profit se cam uită de lege”, a mai spus în timpul întâlnirii prefectul Ioan Vlad Angheluţă.
(G.A.)