ISSN 2457 - 3973

Săpături arheologice în Neamţ, sub coordonarea procurorului, în dosarul cu zeci de copii omorâţi de autorităţile comuniste

În perioada 11 – 13 mai vor avea loc săpături arheologice la Păstrăveni, sub coordonarea unui procuror criminalist, în cel mai mare dosar de genocid cunoscut din Neamţ.

Săpăturile vor fi efectuate de specialiştii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi pentru Memoria Exilului (IICCMER), în urma plângerii penale făcută încă din 2017.

Urmează ca pe baza analizelor ulterioare histo-patalogice să se stabilească exact cauza deceselor.

Însă cercetătorii IICMER vorbesc de zeci, dacă nu sute de morţi, în cazul fostului centru pentru copii cu probleme neuropsihice de la Păstrăveni.

Situaţii similare se regăsesc în fostele centre de la Sighetu Marmaţiei şi Cighid.

Astfel, la Căminul spital pentru minorii nerecuperabili Cighid s-au înregistrat 138 de decese în perioada 1 octombrie 1987 – 26 martie 1990, la Căminul spital Păstrăveni au fost 394 de decese confirmate între 1 octombrie 1966 – 30 aprilie 1990, în timp ce Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili din Sighetu Marmației a înregistrat 239 de decese în perioada 20 ianuarie 1973 – 31 decembrie 1991.

Mărturiile adunate privind condiţiile de viaţă de la căminele spital Cighid, Păstrăveni şi Sighetu Marmaţiei arată că regimul de viaţă al minorilor se caracteriza prin alimentație necorespunzătoare, nerespectarea condițiilor minimale igienico-sanitare, lipsa hainelor, frig, igrasie, lipsa asistenței medicale, izolarea de lumea înconjurătoare.

În perioadele cercetate, principalele cauze de deces, consemnate în actele de moarte, sunt:

Păstrăveni: encefalopatie cronică infantilă – 163 cazuri, bronhopneumonie – 119 cazuri, epilepsie – 33 cazuri sau malnutriție proteo-calorică și oligofrenie – câte 11 cazuri.

Cighid: bronhopneumonie – 61 cazuri, encefalopatie cronică infantilă – 52 cazuri, enterocolită acută – 4 cazuri, epilepsie și traumatisme cranio-cerebrale – câte 3 cazuri).

Sighetu Marmaţiei: bronhopneumonie – 57 cazuri, epilepsie – 8 cazuri, malformaţie congenitală – 6 cazuri, enterocolită – 5 cazuri, toxicoză – 4 cazuri.

În urma analizei actelor de deces și a certificatelor constatatoare de moarte, efectuată de experții IICCMER și de o echipă de specialişti în medicină legală, s-a constatat că, pe de o parte, au existat rate crescute de mortalitate în cazul unor patologii ușor de prevenit sau de diagnosticat precoce şi de tratat corespunzător, iar, pe de altă parte, au existat cauze de moarte care susțin, prin specificul lor, concluziile cu privire la existența unui regim caracterizat prin tratamente neomenoase aplicate minorilor din cele trei centre.

„Este unul dintre cele mai importante proiecte ale IICCMER, întrucât îmi propun ca, în mandatul meu, investigațiile speciale ale experților Institutului să revină în prim-plan, astfel ca cei care au săvârșit crime și abuzuri în timpul regimului comunist să fie aduși în fața instanțelor spre a fi judecați. Dincolo de datoria morală a neuitării, avem obligația de a identifica responsabilii pentru răul totalitar și de a-i face să plătească, în baza unor dovezi irefutabile pe care să le furnizăm procurorilor. Ca atare, în ce mă privește pe mine și în ceea ce îi privește pe colegii mei experți, niciun efort în această direcție nu va fi prea mare”, a declarat directorul IICCMER, prof. Daniel Şandru.

Articolul anterior

Cultivatorul de cannabis din Piatra-Neamţ a fost arestat preventiv pentru 30 zile

Articolul următor

Discuții finale la Consiliul Județean despre studiul de fezabilitate pentru viitorul spital de urgență

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *