ISSN 2457 - 3973

Trei ani fără duhovnicul Moldovei! Mii de pelerini participă la parastasul părintelui Iustin Pârvu!

Slujba de pomenire a celor 3 scurşi de la trecerea la cele veşnice a părintelui arhimandrit Iusin Pârvu are loc astăzi iar liturghia arhierească va începe la ora 10 şi va fi urmată de slujba parastasului. petru-voda-parastas2petru-voda-parastas1
Părintele Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă la 10 februarie 1919 şi şi-a început viaţa monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă Bucureşti. În timpul războiului, între anii 1942 şi 1944, a slujit ca preot militar pe frontul de est, până la Odesa. După ce la conducerea României au ajuns comuniştii, părintele a fost arestat pe motive politice şi condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa executând-o în închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava şi Aiud. Înainte de a fi trimis la „reeducare” la Piteşti, a fost trimis să muncească, deţinut fiind, în mina de la Baia Sprie.Parintele-Iustin-ParvuCea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost şi cea mai grea din cei 17 ani de detenţie.
După 1990, părintele Iustin s-a întors la Mănăstirea Secu şi, până în 1991, a fost preot şi duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el s-a retras în sihăstrie, cu gândul de a-şi petrece restul zilelor în post şi rugăciune. În 1991, a întemeiat Mănăstirea de la Petru-Vodă. Părintele şi-a continuat misiunea de a schimba câtuşi de puţin această lume şi, în 2000, a ridicat un schit de maici lângă Mănăstirea Petru Vodă, o casă pentru copii şi un azil pentru bătrâni, iar trei ani mai târziu a înfiinţat o publicaţie de învăţătură şi atitudine ortodoxă, cu apariţie lunară, numită „Glasul Monahilor”, în prezent intitulată ”Atitudini”.
Părintele Iustin Pârvu a trecut la cele veşnice pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani şi a fost înmormântat lângă biserica de călugări, ridicată de el la Petru Vodă. În cimitirul acestei mănăstiri au loc de odihnă preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa şi poetul Radu Gyr.parintele Iustin John
Cu câteva zile înainte de moarte, întrebat de monahi ce cuvânt lasă poporului român, părintele Iustin Pârvu a răspuns: ”Poporul român … pentru poporul român este un cuvânt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit şi forţat, împins, fără stăpân. Poporul e fără stăpân, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menţine într-o unitate, aşa. Nu vorbim de ascetismul călugăresc de altădată”. Tot el a a lansat o profeţie tulburătoare, cu cinci zile înainte de moarte, spunând: ‘E vorba că mai sunt 12 luni de libertate şi vine urgia’.

Articolul anterior

Propunerea newsallert: refaceți USL Neamț!

Articolul următor

Cine este viitorul viceprimar de Piatra Neamț de la PSD?!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.