ISSN 2457 - 3973

Vasile Diaconu, arheologul care pe baza unui ciob rescrie istoria milenară a județului Neamț

La 37 de ani neîmpliniți, istoricul și arheologul Vasile Diaconu are în palmares o activitate științifică și de cercetare la care mulți dintre colegii săi mai în vârstă încă râvnesc. Absolvent al Facultăţii de Istorie, Universitatea ,,Al. I. Cuza” – Iaşi și al modulului masteral – Societate şi putere în antichitate şi evul mediu, din cadrul aceleiași facultăți, Vasile Diaconu este doctor în științe din anul 2014.

După finalizarea studiilor post-universitare a ocupat pentru o scurtă perioadă catedra profesorală la Colegiul Naţional ,,Ştefan cel Mare” dar a considerat că munca de cercetare i se potrivește cel mai bine. A fost apoi muzeograf, arheolog și a devenit cercetător științific.

Specializat în Preistoria spaţiului est-carpatic, cu privire specială asupra epocii bronzului, Epoca bronzului în sud-estul Europei, Industria litică a comunităţilor preistorice și Arheologia sării, Vasile Diaconu a participat la diverse șantiere arheologice din județul Neamț.

Este autor al unor cărții, studii și articole în domeniu și în momentul de față profesează ca cercetător ştiinţific III la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ.

L-am abordat într-un interviu în care încercăm să pătrundem în tainele acestei profesii și, de ce nu, să deschidem o poartă a cunoașterii pentru cei care doresc să îmbrățișeze această meserie.

Reporter: Domnule Diaconu, cum și de unde meseria de arheolog?

Vasile Diaconu: Chiar dacă pare cumva un stereotip, pot spune că am fost atras de arheologie încă din copilărie, când, întâmplător, am luat contact cu mărturii ale trecutului. Din acel moment am știut că asta îmi doresc să fac, motiv pentru care, ulterior, am urmat studii în domeniu la Universitatea ,,Al. I. Cuza” din Iași, dar și studii doctorale la Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române-Filiala Iași. Dacă până la facultate arheologia era doar o pasiune, din acel moment ea s-a transformat treptat în profesie. Participarea pe șantiere arheologice-școală, contactul cu diverse categorii de vestigii, prelegerile la care am participat în calitate de student, toate mi-au întărit convingerea că acest domeniu este unul fascinant, dar greu, care cere eforturi, dar poate oferi și satisfacții mari.

Reporter: Care este cea mai importantă descoperire? Cea mai spectaculoasă ca poveste. Sau impresionantă…

Vasile Diaconu: Pentru orice arheolog fiecare descoperire este extrem de importantă. Impactul descoperirilor variază în funcție de percepția publicului asupra acestora. În cei 12 ani de arheologie am avut prilejul să lucrez pe mai multe șantiere din județele Neamț și Bacău, dar pentru mine o importanță aparte o au descoperirile arheologice din vechea vatră a Târgului Neamț, unde, în 2015-2016, am scos la lumină urmele unor construcții despre care nu se știa absolut nimic. Este vorba despre fundațiile unei biserici medievale, ale unei construcții de mari dimensiuni, probabil cu rol administrativ, dar și urmele unui cimitir din aceeași perioadă. Desigur, faptul că instituția în care activez, Complexul Muzeal Județean Neamț, are un plan de cercetare arheologică foarte amplu, a constituit pentru mine o bună oportunitate de a lua contact cu situri arheologice spectaculoase.

Reporter: Ce reprezintă județul Neamț în contextul istoric al României?

Vasile Diaconu: Din punctul de vedere al patrimoniului istoric, aș spune că județul Neamț este un teritoriu în care trecutul ni se relevă la orice pas. Avem peste o mie de situri arheologice și sute de monumente istorice (cetăți, biserici, mănăstiri, case memoriale), care ne plasează pe un loc fruntaș în ceea ce înseamnă ,,resursa istorică”. Am folosit această sintagmă pentru simplu fapt că urmele trecutului sunt o adevărată resursă, neregenerabilă, care trebuie gestionată corespunzător și valorificată cu profesionalism, astfel încât să ne aducă un plus de valoare nu doar economică, ci mai ales la nivel de imagine. Avem în județul Neamț vestigii arheologice vechi de câteva zeci de mii de ani, există așezări preistorice care au oferit un patrimoniu spectaculos din punct de vedere muzeal, suntem păstrătorii unor adevărate bijuterii arhitecturale care constituie repere ce nu trebuie neglijate din punct de vedere turistic, științific și economic.

Reporter: Resursa arheologică a județului este epuizată sau am putea avea parte de surprize în sensul unor descoperiri întâmplătoare sau nu, a unor vestigii unice?

Vasile Diaconu: Aminteam mai sus despre bogăția și diversitatea siturilor arheologice de pe teritoriul județului Neamț și aș vrea să spun că nici măcar 10 % dintre acestea nu au beneficiat de cercetări. Deci, din acest punct de vedere, avem la îndemână o adevărată ,,mină de aur”, care trebuie exploatată. Este necesar să conștientizăm că patrimoniul arheologic și istoric, prin implicațiile sale, poate reprezenta o foarte bună carte de vizită.

Surprizele au apărut deja, mai ales după ce Complexul Muzeal Județean Neamț a încheiat mai multe protocoale de colaborare cu universități din Polonia și Germania, prin care o serie de situri arheologice au fost scanate geo-magnetic, ceea ce ne-a oferit o imagine mult mai clară a ceea ce găsește în pământ, iar rezultatele sunt extrem de promițătoare. Dacă vor putea fi susținute financiar, cercetările din aceste situri vor oferi, cu siguranță, informație științifică complexă și un patrimoniu arheologic bogat. Este necesar să se conștientizeze, la nivelul percepției publice, că arheologia nu mai este un domeniu închis, ci este o activitate foarte dinamică, cu implicații multidisciplinare, care are nevoie de susținere pentru că scoate la lumină unele dintre cele mai importante elemente identitare ale noastre.

În încheiere mi-aș permite să spun că studiul istoriei și implicit munca în arheologie nu sunt activități care să fie incluse în categoria ,,…și altele”, ci, din contră, se impune prioritizarea acestora. Este util să înțelegem că urmele trecutului, mobile sau imobile, reprezintă o bogăție la îndemâna noastră, pentru care e necesar să depunem eforturi astfel încât să obținem cele mai valoroase rezultate. În fond, trecutul este cheia viitorului!

cv-diaconu-pt-presa

 

Articolul anterior

Crista – minunea de fată cu media generală 10,00! A terminat șefă de promoție la Roznov!

Articolul următor

Sâmbătă și duminică, ”Bicaz Kayac Fest” pe Lacul Izvorul Muntelui

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *