ISSN 2457 - 3973

EXCLUSIV Alertă pentru directorii de școli din Neamț! ISJ scoate la concurs toate funcțiile!

Vacanța directorilor de unități de învățământ din județul Neamț nu este deloc liniștită. Inspectorul școlar general al județului, profesorul Viorel Stan le pregătește o surpriză deloc plăcută, cel puțin pentru unii dintre aceștia. În luna septembrie, conducerea ISJ Neamț va organiza concursuri de ocupare a tuturor funcțiilor de director și director adjunc din toate unitățile de învățământ din județul Neamț. Astfel, peste 350 de funcții vor fi scoase la concurs. Examenul va conține proba scrisă și interviul. Condiția obligatorie pentru cei care doresc să fie directori sau directori adjunți este să dețină calitatea de expert în managementul educațional, ceea ce nu se cerea la directorii cu delegație. Dosarele de candidatură vor fi validate de Consiliul de Administrație din fiecare școală unde dorește să activeze ca director solicitantul.

”Așteptăm normele metodologice de la Ministerul Educației pentru a le prezenta colegilor cadre didactice care vor să se înscrie la concurs. Dar cu certitudine va fi organizat un concurs pentru toate aceste funcții. Va dura o lună, două, trei până vor trece prin concurs toți colegii, vom bloca poate, o perioadă, activitatea Inspectoratului Școlar, dar trebuie să facem acest lucru. Mandatul unui director va fi de 4 ani de zile, la fel ca cel al conducerii Inspectoratului Școlar. Vom funcționa ca o echipă”, a declarat Viorel Stan.

Acesta a adăugat că la proba interviului se va lua în calcul dacă cel care își dorește postul susține politica educațională promovată de Ministerul Educației și dacă a avut (în cazul directorilor pe funcție) sau are (în cazul celor care doresc) o relație bună cu administrația locală, în vederea susținerii de către comunitate a școlii.

”Este clar că nu putem accepta un director care nu este de acord cu politica educațională a Ministerului. De asemenea, un director care nu are o relație bună cu primarul nu poate fi un bun manager pentru că școala trebuie să atragă resurse financiare din partea comunității, din partea administrației”, a adăugat inspectorul școlar general al județului.

”Eu consider că este normal să mergem într-o echipă care a trecut prin acest examen pentru că și inspectorul școlar general și adjuncții au trecut prin examen. Nu știu dacă se vor mai regăsi toți directorii actuali pe funcții, vom face evaluări la proba interviului”, a mai spus Viorel Stan.

Fără a face nominalizări, inspectorul școlar general a lăsat să se înțeleagă că scandalurile care au apărut la două Centre Școlare de Educație Incluzivă, la Școala Specială ”Alexandru Roșca” (în urma unui control de la Consiliul Județean) dar și la liceele din Târgu Neamț și Borca (la examenul de bacalaureat) nu vor rămâne fără urmări.

Articolul anterior

Internet wireless gratuit la Curtea Domnească! Pe lista Primăriei este și Ștrandul!

Articolul următor

Fierbe mercurul în termometre! Vezi temperatura aerului la ora 19.00 în principalele zone din Neamț!

3 Commentarii

  • Cred ca o alta conditie pentru a fi director al unei scoli este sa faci parte din randul acelor colegi, sa cunosti problemele unitatii de invatamant. E foarte important sa fii cunoscut si apreciat de colegi, nu numai de ISJ sau Primarie.

    • adevarat

  • Un articol interesant, din care aflam – cu sinceritatea celui care declară ce declară – că românismul este invincibil. Sistemul educational (de ex. ministrul, câțiva oameni din jurul lui) se lupta să introducă criterii obiective pentru evaluarea elevilor, a profesorilor, a examenelor… Dar, ce să vezi? În realitate, totul este… subiectiv! Mă așteptam să aud că – la examenul pentru directori – vor fi folosite criterii obiective de măsurare a competenței manageriale, niște condiții formulate cât de cât măsurabil… Dar, aflăm că va fi foarte important ca viitorul director să aibă o relație bună cu primarul (!). Aș fi curioasă să știu cum se poate măsura/evalua relația unui candidat cu primarul?!? Relațiile sunt, prin excelență subiective. Pot fi directe și prin intermediari… Dacă un candidat nu a interacționat în viața lui cu primarul (până la urmă, asta nu este o obligație cetățenească…), nu are nicio șansă să ocupe un post de director? Are primarul o rețea de colectare a datelor despre persoane individuale? Nu văd cum poate funcționa acest sistem de evaluare din proba de interviu 🙂 Sau… văd, dar nu-mi vine să cred că noi vrem să facem schimbări de mentalitate cu oameni care nu pot gândi decât din prisma relațiilor mecanismul distribuirii funcțiilor. O cloacă, tipic românească, subiectivă și necompetitivă prin excelență, din care nu avem scăpare. Întrebările fundamentale ale oricărui concurs (pentru funcții, locuri de muncă, pentru ce-o fi), îmi permit să-i amintesc d-lui inspector general, trebuie să fie: Ce știe omul acesta să facă? Ce potențial are (dovedit prin cât s-a agitat anterior prin sistem să facă ceva bun/să crească…)? Ce plan de acțiune are/ce-și propune să facă? …. Dumneavoastră porniți de la întrebarea: Ce relații are această persoană?!!!!!? Este fără comentarii… Schimbarea de mentalitate nu va veni nicicând. Suntem în plin bolșevism.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular