Canicula a afectat și județul Neamț chiar dacă meteorologii nu au inclus această regiune între cele cu avertizare de cod galben. Cu toate acestea, temperatura aerului este ridicată chiar și după ce soarele apune. Situația se datorează, așa cum spuneam și în materialele trecute, fenomenului de căldură urbană: gaze de eșapament, asfalt care degajă căldură, blocuri din beton.
La ora 19.00, valorile termometrelor erau ridicate la stațiile meteorologice. Și trebuie menționat că toate stațiile meteo sunt în afara orașelor, deci ferite de căldura artificială.
Așadar, potrivit Institutului Național de Meteorologie, la ora 19.00, temperatura aerului era la stația meteo din Piatra-Neamț de 31 de grade Celsius. Indicele de confort resimțit era de 76 de unități dar în mod real, în interiorul orașului, atât temperatura cât și acest indice sunt cu mult mai mari.
La Roman, la ora 19.00 se înregistra o temperatură de 32 de grade Celsius cu un indice de confort de 78 de unități în timp ce la Târgu Neamț, temperatura era de 30 de grade Celsius și un indice de confort de 76 de unități.
Cel mai rece era la aceeași oră la stația meteo de pe Toaca – Ceahlău. Temperatura aerului era la ora 19.00 de 16 grade Celsius iar indicele de confort era de 60 de unități.
Pentru mâine, meteorologii au prognozat o zi la fel de călduroasă ca cea de astăzi.
Din nefericire, astfel de fenomene meteo sunt însoțite, de multe ori, de furtuni violente cu ploi torențiale, grindină și vânt puternic, situații cu care s-a confruntat și județul Neamț în ultima lună.