Atenţie, şoferi! De astăzi a fost inversat sensul unic pe strada Alexandru cel Bun din Piatra-Neamţ!
Având în vedere unele situaţii de urgenţă produse în anii anteriori, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ atrage atenţia asupra pericolului asupra vieţii omeneşti pe care îl poate aduce activitatea în incinte unde se prepară vinul. Reamintim că, pe parcursul anului trecut, un bărbat din comuna Dulceşti a decedat, două persoane din satul Vaduri, comuna Alexandru cel Bun, au fost intoxicate cu dioxid de carbon că şi într-o situaţie asemănătoare s-a aflat un bătrân din localitatea Zăneşti.
În urma procesului de fermentaţie a mustului rezultă, în principal, bioxid de carbon şi alcool etilic. Bioxidul de carbon este un gaz otrăvitor, iar caracteristicile acestuia (nu poate fi mirosit, văzut sau gustat, ceea ce face imposibilă detectarea de către corpul uman) îl fac şi mai primejdios.
Pentru a evita cazurile de intoxicație cu bioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii, pe timpul fierberii mustului, în vederea obținerii vinului, vă recomandăm următoarele:
- Nu intrați în încăperi în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilație corespunzătoare.
- Anunțați pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere.
- Verificați cantitatea de oxigen din încăperea în care intrați. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezența acestuia într-o încăpere este prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen.
- Sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
- Nu intrați în încăperea în care există deja o victimă pentru că este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră.
- Cereţi ajutor, folosind numărul unic de urgenţă „112”, în orice astfel de situație.