ISSN 2457 - 3973

Parlamentari din Neamț, la capăt de drum! Chelaru, Stoica, Harbuz sau Ursărescu- printre numele ”grele” care părăsesc Parlamentul!

În mai puțin de o lună, actualul Parlament – cu bune şi cu rele – îşi încheie mandatul de 4 ani. La capăt de drum (în Parlament) se află şi mai mulți deputați şi senatori din Neamț care nu se mai regăsesc pe listele de candidați ai niciunui partid, fie pentru că s-au retras definitiv din politică, fie pentru că au fost traşi pe dreapta.

Ioan ChelaruIoan Chelaru

Ioan Chelaru îşi încheie cel de-al patrulea mandat de senator din funcția de vicepreşedinte al Senatului. De-a lungul carierei sale de parlamentar a fost unul dintre pionii principali ai PSD – singurul partid din care a făcut parte şi în care s-a înscris, aşa cum recunoştea, la sfatul prietenului său, regretatul Radu Timofte (fostul director al SRI).

Prietenia cu Ilie Sârbu şi Victor Ponta au contat şi cu plus, dar şi cu minus.

A fost „veşnicul” nominalizat (pe surse) al PSD pentru funcția de ministru al Justiției şi, în ultimii ani, pentru Curtea Constituțională.

A lucrat şi este co-autorul principal al noii Constituții, proiect aparent abandonat de întreg spectrul politic.

Politic a condus interimar PSD Neamț şi a ştiut, şi ca vicepreşedinte la nivel național, să joace şi în culise.

În ultima perioadă nu a mai avut apariții publice iar PSD Neamț nu a mai contat pe el în lupta electorală, nici măcar ca imagine.

Profesional rămâne preşedintele Baroului Neamț şi preşedintele Uniunii Naționale a Juriştilor din România.

 

MIHAELA STOICAmiuta2

A intrat în politică lângă Gheorghe Ştefan, în 2004, şi a devenit primul viceprimar femeie al municipiului Piatra Neamț după 1989. Din această postură a candidat în 2008 la Camera Deputaților în colegiul 2 Piatra Neamț și a ajuns parlamentar. Cel de-al doilea său mandat de deputat a venit la redistribuire, asemeni Elenei Udrea, pe care a și  urmat-o la Partidul Mișcarea Populară. În urmă cu jumătate de an a anunțat că se retrage din viața politică definitiv.

Au existat diverse interpretări despre retragerea ei din politică și administrație și toate converg spre același nucleu.

Imaginea politică a Mihaelei Stoica emana, în perioada de glorie a administrației Gheorghe Ștefan, o putere extrem de mare, fiind cunoscută ca una dintre puținele persoane pe care fostul primar conta cu adevărat atunci când lua decizii.

De-a lungul timpului a pus bazele unui proiect în care copiii orfani sunt crescuți de mame sociale, fiind poate singurul parlamentar din Neamț care s-a aplecat asupra acestui domeniu sensibil.

 

LIVIU BUMBUliviu bumbu

Despre Liviu Bumbu nu pot fi spuse foarte multe lucruri din punct de vedere politic. A fost membru al UNPR după ce o lungă perioadă de timp a activat în PNL. A venit în UNPR la chemarea regretatului Culiță Tărâță, de care l-a legat o lungă prietenie presărată cu povești profesionale interesante, unele dintre ele aproape incredibile. Ambii ingineri agronomi, unul latifundiar, celălalt director al Direcției de Agricultură Neamț, și astfel lucrurile s-au legat.

De altfel, în momentul în are Culiță Tărâță l-a făcut senator, pe lista USL, Liviu Bumbu a avut grijă să ”înghețe” postul de director al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Neamț. Așa că, la finalul acestui mandat de senator, se va întoarce liniștit pe postul conservat 4 ani.

Politic, nu se știe pe unde mai este Liviu Bumbu. A cochetat cu Partidul Social Românesc (a lui Mircea Geoană) după ce UNPR-ul a fost oferit lui Traian Băsescu.

 

LIVIU HARBUZharbuz oras verde

 

Poate cel mai pitoresc personaj politic al ultimilor ani, Liviu Harbuz își încheie acest mandat de deputat și, odată cu el, viața politică. Cel puțin o perioadă.

A intrat în politică alături de Traian Băsescu și tot de lângă el a ieșit. A fost consilier general al Capitalei din partea Partidului Democrat, cu Traian Băsescu primar. Apoi a virat spre PSD unde rapid a urcat până în poziția de consilier, secretar de stat și președinte al Agenției Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. A fost și consilierul premierului Victor Ponta și un apropiat al fostului ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu.

A ajuns până pe funcția de președinte executiv al PSD Neamț poziție din care a demisionat din partid, nemulțumit de lipsa de susținere în campania de la locale. S-a înscris în UNPR cu 2 zile înainte ca partidul să fie absorbit de PMP. A demisionat și de aici după trei luni ”dezgustat de jocurile murdare care se fac” și a anunțat că deocamdată nu mai este interesat de politică.

Profesional este prim-vicepreședinte al Colegiului Național al Medicilor Veterinari.

Timp de 10 ani a realizat și emisiuni de profil la Europa FM.

 

CONSTANTIN MOISIIconstantin-moisii

 

Nici despre Constantin Moisii – fostul șef al Poliției Rutiere Neamț – nu se pot spune foarte multe lucruri. A intrat în Camera Deputaților la redistribuire, fiind candidat al Partidului Poporului – Dan Diaconescu. Pe această filieră a ajuns în UNPR, apoi în PMP. Supărat că este pe poziția a treia la Camera Deputaților din partea PMP Neamț, și-a retras candidatura și a demisionat din partid.

A beneficiat din plin de ajutorul lui Culiță Tărâță care, aflat într-un conflict cu fostul lider al PP-DD Neamț a tranșat lucrurile în defavoarea ultimului.

De altfel, schema este mult mai complexă și lovește în alte trei colegii de deputați, unul dintre ele fiind chiar următorul:

 

ELENA UDREA

elena-udrea

Elena Udrea a candidat în colegiul 4 Roman în baza înțelegerilor politice dintre fostul șef al statului și fostul edil de Piatra Neamț. A intrat în Parlament din partea PDL de pe locul al doilea, la redistribuire și cu șansă, după ce liberalul Liviu Brătescu a fost la un pas să câștige colegiul. Practic a fost singurul colegiu din Neamț pe care USL nu l-a închis și o parte dintre personajele de mai sus nu sunt departe de jocurile făcute.

La prima vedere, campania Elenei Udrea părea imposibilă într-un județ în care USL se pregătea să închidă tot. Pașii au fost calculați foarte bine și rezultatele au ieșit așa cum trebuia.

Elena Udrea candidează din nou, ca independentă, în București și nu ar fi o surpriză să o vedem din nou în Parlament.

 

DORIN URSĂRESCU

ursarescu-dorin

Dorin Ursărescu a intrat în Camera Deputaților din postura de președinte al PNL Neamț, fiind la primul său mandat. A virat apoi către Partidul Liberal Reformator și în final la ALDE, unde se pare că încă mai există scriptic. Între timp a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an închisoare cu suspendare, într-un dosar în care este acuzat că a sprijinit o grupare de evazioniști cu produse petroliere. Decizia a fost atacată și va fi judecată de completul de 5 de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Exemplul din justiție a lui Dorin Ursărescu este elocvent pentru cei care speră că haina de parlamentar le oferă confortul imunității. Din contra, ca parlamentar ești judecat mai repede, direct la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde lucrurile decurg extrem de repede!

 

MARIAN ENACHE

enache

Venit tot pe filiera UNPR, Marian Enache a fost luat sub aripa protectoare de Culiță Tărâță. A ieșit deputat cu USL pe colegiul 8 Valea Muntelui, în martie 2016 s-a înscris în PSD ca în iunie să demisioneze din partid și Parlament fiind ales judecător la Curtea Constituțională.

Ieșean de origine, Marian Enache a fost consilier prezidențial și ambasador în Republica Moldova.

Articolul anterior

Tir cu 34 metri cubi de lemne fără documente, confiscat de polițiștii din Neamț!

Articolul următor

Liviu Dragnea nu poate fi premier și nici membru al Guvernului! Legea a fost votată și de PSD!

2 Commentarii

  • niciunul din cei nominalizati nu a rupt gura targului dar si-au rezolvat cu varf si indesat problemele lor.unii au ajuns intamplator in parlament,fara a face politica.peste catva timp nimeni nu o sa stie sa le pomeneasca numele.ei se vor retrage ca harciogii si vor consuma din plin ce au adunat.pacat ca mai sunt si altii din judetul neamt care trebuia sa li se alature.dar acei indivizi nu au simtul realului si chiar cred ca sunt mari politicieni.din 4 in 4 ani tot spunem electoratului sa fie atenti pe cine voteaza.acum cand asa zisii politicieni sunt cei mai huliti de popor de ce nu fac un gest nobil si sa renunte la candidatura?e greu, frica pazeste bostanaria.

  • Concret,ce au făcut acești aleși ai județului pentru alegătorii lor?Nimic….din nefericire!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.